Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ντοκουμέντα μιας εποχής στο Ζ

Leave a Comment
Το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (1963). Ένα βιβλίο-σύμβολο τα χρόνια της δικτατορίας, ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία. 
Γραμμένο εν θερμώ από τον Βασίλη Βασιλικό* σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, το Ζ εκδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του 1960.
"Λογοτεχνικό ρεπορτάζ" ή "φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος" για τον ίδιο τον Βασίλη Βασιλικό, το Ζ κινείται στα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας με το συγγραφέα να ενορχηστρώνει τα επίσημα ντοκουμέντα της υπόθεσης Λαμπράκη. Ο Βασίλης Βασιλικός εξηγεί: "Είναι κάτι ανάλογο με το χαρακτηρισμό "μη μυθιστορηματικό μυθιστόρημα"-"non fiction novel" που λανσάρισε στο Εν Ψυχρώ  ο Τρούμαν Καπότε. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μια περίπτωση, που θα ήταν, κάτω από άλλες περιστάσεις, φανταστική ή μυθιστορηματική αλλά συμβαίνει να ’ναι εκατό τα εκατό πραγματική και μη μυθιστορηματική. Δηλαδή το Ζ υπακούει στους νόμους ενός έργου φαντασίας, έχει δική του νομοτέλεια, αυτόνομη, μόνο που τυχαίνει όλα αυτά να μην είναι διόλου φανταστικά, αλλά μια πιστή και υπεύθυνη αντιγραφή της πραγματικότητας" (1966).

*Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα. Από το 1953 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 120 αυτοτελείς τίτλους βιβλίων (πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Είναι ο πιο μεταφρασμένος έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Βιβλία του υπάρχουν και στη γραφή Μπράιγ. Επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Πατρών και Θεσσαλίας στην έδρα της Φιλολογίας. Commandeur des Arts et des Lettres (Γαλλία). Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων (2001-2005). Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μία κόρη, την Ευρυδίκη.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ζ του Βασίλη Βασιλικού, σε δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου.

Ο Βασιλικός καταγράφει, σε ένα μίγμα δημοσιογραφικής ακρίβειας και λογοτεχνικής μυθιστορίας, τα κρίσιμα γεγονότα, από την άφιξη του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη δικαστική έρευνα και τα πρώτα αποτελέσματά της. Υιοθετώντας διαφορετικές τεχνικές αφήγησης, ο συγγραφέας αναδεικνύει τόσο την ανθρώπινη όσο και την πολιτική διάσταση της ιστορίας, φέρνοντας στο φως πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα της σημερινής Ελλάδας. 

Το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο του Βασίλη Βασιλικού, αν και συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη και εξαιρετικά σημαντική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, αποτυπώνει τις διαχρονικές πολιτικές και κοινωνικές αντιφάσεις της πατρίδας. Η Έφη Θεοδώρου επεξεργάζεται το εκρηκτικό αυτό υλικό και φωτίζει ιδιαίτερα τον ψυχικό κόσμο των ηρώων και κυρίως την ιδεολογική στάση του ανθρώπου που επιμένει να οραματίζεται έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο, χωρίς να διστάζει μπροστά στον κίνδυνο και τις απειλές.

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Μουσική Νίκος Πλάτανος
Κίνηση Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Βοηθός σκηνογράφου Μάρω Τσάγκα
Βοηθός ενδυματολόγου Δήμητρα Λιάκουρα.

Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος.

Στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου, (Αγίου Κωνσταντίνου, 22-24, Αθήνα, τηλ. 210 5288170)
Τετάρτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Κυριακή: 19:00, 
από 20 Σεπτεμβρίου 2013.
Εισιτήρια: από 15 έως 5 ευρώ.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: