Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Σεπτεμβρίου 2013

Leave a Comment
Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έφτασε, σηματοδοτώντας το μεταίχμιο ανάμεσα στο τέλος των καλοκαιρινών περιοδειών —οι παραστάσεις σιγά σιγά ολοκληρώνουν τον κύκλο τους— και στην επιστροφή στις κλειστές, χειμερινές αίθουσες.


Καλά τα νέα για τους Θεσσαλονικείς θεατρόφιλους που δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν τρεις εξαιρετικές παραστάσεις της προηγούμενης σαιζόν. Ο Βυσσινόκηπος, η Άγρια μοναξιά και το Mistero Buffo* επιστρέφουν αυτό τον μήνα σε σκηνές της πόλης.

Η site specific εκδοχή του τσεχοφικού Βυσσινόκηπου, που σκηνοθέτησε για την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, επιστρέφει στο ατμοσφαιρικό σαλόνι της Βίλας Καπαντζή για έναν νέο κύκλο παραστάσεων, μετά τους 4 sold out μήνες στο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς. (από 25 Σεπτεμβρίου)

Λίγες μέρες νωρίτερα (20/09) επανέρχεται στο θέατρο Όρα η συγκλονιστική Άγρια μοναξιά του Μάρτιν ΜακΝτόνα, από την ομάδα Perros. Σκηνοθετεί ο Σπύρος Αθηναίου και παίζουν ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, ο Κίμων Κουρής, η Βασιλική Τζάμου και ο Σταύρος Ευκολίδης. Η κλισέ προτροπή "Μην το χάσετε" βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η τρίτη πρόταση —από τις επαναλήψεις— μας πάει στο Θέατρο Αυλαία. Η θεατρική περίοδος για το θέατρο αυτό ανοίγει με μια παράσταση που άρεσε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το Mistero Buffo του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Το έργο διακωμωδεί τα μεσαιωνικά θρησκευτικά δράματα, τα Μυστήρια, με τον τρόπο των γελωτοποιών και των πλανόδιων μπουφόνων. (από 18/09).

Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το αρχαίο κείμενο. Η παράσταση Άσκηση: Σύσσημον θα παρουσιαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για μια σύνθεση που αποτελείται από σπαράγματα αρχαίων ελληνικών τραγωδιών και αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Νίκου Παναγιωτόπουλου Σύσσημον ή Τα κεφάλαια.

Στο Studio Όρα θα φιλοξενηθεί μια ακόμη παραγωγή της Ομάδας Perros. To Λα λεσόν του Ευγένιου Ιονέσκο με την σκληρή κριτική του και την άγρια σάτιρα του, προσπαθεί να καταστρέψει το ορθολογιστικό εσφαλμένο, ότι ο λόγος μπορεί να μεταδώσει την ανθρώπινη εμπειρία από το ένα πρόσωπο στο άλλο. (από 23/09)

Το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με την ομάδα "Γκραν γκινιόλ" παρουσιάζει το έργο Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμουελ Μπέκετ, στην Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία. Δύο άστεγοι αλήτες, σ’ έναν ερημικό δρόμο, προσδοκούν τη σωτηρία τους από κάποιον Γκοντό. Ο χρόνος και η αναμονή τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα κωμωδίας και παραβολής. Σκηνοθετεί ο Στάθης Μαυρόπουλος (από 20/09)

Για δέκα παραστάσεις θα παρουσιαστεί το νέο έργο της Λένας Πετροπούλου, Ουρανός ανάμεσα. Ένα γκροτέσκο παιχνίδι κίνησης, λόγου, παύσης, αυτοσχεδιασμού και μουσικής, σε τέσσερις γλυκόπικρες εικόνες. Στο θέατρο Έξω από τα Τείχη, από 16/09.

Όσοι επιμένουν καλοκαιρινά, μπορούν να ανηφορίσουν μέχρι το Θέατρο Δάσους για να παρακολουθήσουν τον Κύκλωπα του Ευριπίδη (09/09), τη θερινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Παπαβασιλείου και τον Πλούτο (23 & 24/09), την πρόταση του Διονύση Σαββόπουλου στο αριστοφανικό κείμενο.


* Διαβάστε κριτική των "Σκηνοβασιών" για τις παραστάσεις Βυσσινόκηπος και Άγρια μοναξιά.
http://theatreviewer.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5.html
http://theatreviewer.blogspot.gr/2012/09/blog-post_25.html


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: