Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Το χώμα βάφτηκε κόκκινο' από το Θεσσαλικό Θέατρο

Leave a Comment
"Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" (βασισμένο στο κινηματογραφικό σενάριο του Νίκου Φώσκολου), σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού.(25-11-2018)

Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη που υποβόσκει πριν απ΄τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ.

Μια παράσταση-αφιέρωμα στη συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια απόσταση από το σκοτάδι της απόγνωσης στη συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση του αιτήματός τους για τη διανομή της γης. Ένα αίτημα στο οποίο υπήρξαν ενωμένοι.

"Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" (βασισμένο στο κινηματογραφικό σενάριο του Νίκου Φώσκολου), σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού.

Το έργο ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στον θεσσαλικό κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των θεσσαλών χωρικών.

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς.
Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας πιστεύει ότι η γη ανήκει σ΄αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Προσαρμογή: Κυριακή Σπανού
Σκηνικά: Απόστολος Φωκίων Βέττας
Κοστούμια-κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Ρούλα Καραφέρη
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Καγκελάρη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα
Φωτογραφία-βίντεο: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Παραγωγή: Θεσσαλικό Θέατρο

Παίζουν: Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μαμιός, Αλέξανδρος Μούκανος, Όμηρος Πουλάκης.

Θέατρο του Μύλου (Γεωργιάδου 53, Λάρισα, 2410 254888)
Κάθε Πέμπτη και Κυριακή στις 19:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, από 14 Δεκεμβρίου 2018
Εισιτήρια: 12€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών, ομαδικό), 8€ (Πέμπτη γενική είσοδος), 5€ (ανέργων, ΑμεΑ)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: