Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Φεστιβάλ 'Δύο ή τρία πράγματα που δεν ξέρεις γι’ αυτήν' στην Πειραματική του Εθνικού

Leave a Comment
(27-2-2018)

Η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει το θεματικό φεστιβάλ "Δύο ή τρία πράγματα που δεν ξέρεις γι’ αυτήν" από τις 18 έως τις 29 Απριλίου 2018.

H Πειραματική Σκηνή, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, αποπειράται φέτος να διερευνήσει το θέμα του ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της γυναίκας. Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις θα διερευνήσουν το θέμα των ρόλων που μέσα στους αιώνες έχουν δοθεί στις γυναίκες και έχουν διαποτίσει την κοινωνική μας συνείδηση.

Το πρόγραμμα: 

18 έως 22 Απριλίου 2018
"ΑλεξΑνδρα", από την ομάδα HashArt Theatre Group, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα.

Η ομάδα HashArt, εμπνέεται από την ταινία του Rolf de Heer "Alexandra’s project" και τους "Δαίμονες" του Lars Norén, και μιλάει για μια μορφή βίας που παραμένει αθέατη, για ένα θέμα που ενώ είναι παρόν, αποτελεί ένα ισχυρό κοινωνικό ταμπού: την ύπουλη ψυχολογική βία που δέχεται η γυναίκα στην οικογένεια και το γάμο. Γι αυτήν την αθέατη και γκρίζα πλευρά της βίας, η ομάδα HashArt, αναδημιουργεί την ιστορία της Αλεξάνδρας, μιας γυναίκας που την ημέρα των γενεθλίων του άντρα της, αποφασίζει να του κάνει ένα "δώρο". Τον αληθινό της εαυτό. Αρνείται τον παθητικό και ενοχικό ρόλο του θύματος και επαναστατεί ενάντια στην ταπείνωση, την υποτίμηση, τον εξαναγκασμό... Θα μπορούσε να λέγεται Νόρα, θα μπορούσε να λέγεται Μήδεια. Είναι όμως η Αλεξάνδρα.
Παίζουν: Ελένη Κουταλώνη, Τρύφων Μπάρκας, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Στέλιος Γιαννακός.

18 έως 22 Απριλίου 2018
"Αυτή είπε" από την ομάδα PartSuspended, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Χάρις Μαρίνη.

"Ο 21ος πρώτος αιώνας θα είναι ο αιώνας των κοριτσιών και γυναικών", δηλώνει η Michelle Bachelet, UN Women Executive Director, τον Σεπτέμβριο 2011. Πώς οι γυναίκες του 21ου αιώνα εκφράζονται, δημιουργούν, διεκδικούν, τόσο στην ιδιωτική τους ζωή όσο και στο δημόσιο βίο; Πόσο δυνατή και απαραίτητη είναι η γυναικεία φωνή; Πόσο αλλοιωμένη, πόσο απαρατήρητη; Πώς διαμορφώνεται μέσα στην ιστορία; Η παράσταση "Αυτή είπε" επιδιώκει να φανερώσει αόρατες γυναικείες φωνές, αυτές που καταγράφονται χωρίς κρότο, και διερευνά πώς διαμορφώνουν, γράφουν και αφηγούνται την ιστορία.
Παίζουν: Ευαγγελία Αστρίδου, Ειρήνη Γλαμπεδάκη, Ράνια Μπριλάκη, Ειρήνη Τζανετουλάκου.

25 έως 29 Απριλίου 2018
"Τις γυναίκες έντυσε το εθνικό θέατρο" των Βάσιας Ατταριάν και Μαρίας Φιλήνη, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φιλίνη.

Ένα θεατρικό ντεφιλέ. Δέκα πρόσωπα φοράνε και παρουσιάζουν γυναικεία κοστούμια του Εθνικού Θεάτρου από το 1932 έως και το 2018. Μία πασαρέλα με τους μεγαλύτερους γυναικείους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σπουδαίες γυναίκες ηθοποιούς, συγγραφείς, ενδυματολόγους, ποιήτριες, ενδύτριες κ.α. έτσι όπως τις είδε και τις έντυσε το Εθνικό Θέατρο τον 20ό αιώνα.
Παίζουν: Ειρήνη Γεωργαλάκη, Προμηθέας Nerattini Δοκιμάκης, Ρωμανός Καλοκύρης, Μυρτώ Μακρίδη, Νίκη Παπανδρέου, Σεραφείμ Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Δημήτρης Τάσαινας, Μαρία Φιλίνη, Κατερίνα Μαυρογεώργη.

25 έως 29 Απριλίου 2018
"Γ_ ν _ _' _ _ (διαβάζεται Γυνή)", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Νάνσυς Μπούκλη.

Η παράσταση εστιάζει στη σχέση του γυναικείου φύλου με τα παιδιά, την αδερφή, τον σύζυγο, τον εραστή, τη φίλη, τη μητέρα. Τα κείμενα προέρχονται από το θέατρο, τη λογοτεχνία και το σινεμά.
Στη σκηνή θα παρακολουθήσουμε σκηνές από το "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα", από το "Κουκλόσπιτο", τον "Άμλετ", τον "Θείο Βάνια", τη "Λυσιστράτη" και πολλά άλλα, μπλεγμένα με προσωπικές ιστορίες των ηθοποιών επί σκηνής. Χωρίς να επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, θα είναι μια σκηνική σύνθεση στην οποία θα ερευνηθεί η σχέση της γυναίκας και οι ρόλοι που καλείται να παίξει στη ζωή της, μέσα στα χρόνια. Με χιούμορ και πάθος!
Παίζουν: Κατερίνα Ζησούδη, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Γρηγόρης Μπαλλάς, Ελένη Μπούκλη, Νάνσυ Μπούκλη, Αρετή Σεϊνταρίδου.

Πειραματική Σκηνή (-1) Εθνικού Θεάτρου (Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ. 210 3301881, 210 3305074)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: