Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Βρωμιά" (Θέατρο Τ, από 4/2), "Αρίστος" (Αθήναιον, από 22/2), "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 4/3), "Το τίμημα" (Αριστοτέλειον, από 13/3)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Αντιγόνη/Lonely Planet': στον πλανήτη 'Λένα Κιτσοπούλου'

Leave a Comment
"Αντιγόνη/Lonely Planet", σε κείμενο και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου. (11-12-2017)

Δίνουν διαλέξεις οι άσχετοι; Είναι η δική μας τραγωδία μεγαλύτερη από όλες; Τι σχέση έχει ο Σοφοκλής με τα Χριστούγεννα;

Αν περιμένετε έναν Χορό αρχαίας τραγωδίας, δεν θα τον δείτε. Καλώντας στη σκηνή μια ομάδα ανθρώπων που, χωρίς να είναι ειδήμονες, δίνουν μια διάλεξη γύρω από την Αντιγόνη, η Λένα Κιτσοπούλου εμβολίζει τον σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού, απελπισμένου και, ενίοτε, χριστουγεννιάτικου "εδώ και τώρα".

Με τη βαθιά πεποίθηση ότι το αρχαίο δράμα μάς εμπεριέχει, αφού "όποιον χώρο κι αν επιλέξει κανείς να αναλύσει από τη σύγχρονη πραγματικότητα, θα πέσει αναπόφευκτα πάνω στις αρχαίες τραγωδίες", η συγγραφέας και σκηνοθέτρια στα πρόσωπα των ηρώων της αναγνωρίζει Αντιγόνες, Κρέοντες και Αίμονες, που μοιράζονται κοινές φοβίες και αγωνίες του αφόρητα μοναχικού μας σύμπαντος. Οι ήρωές της μπορεί να αναρωτιούνται αν η Αντιγόνη ουρλιάζει μέσα της από απελπισία, αν αμφιταλαντεύεται η Ισμήνη, αν έχει δίκιο ο Κρέοντας, να μιλούν για το Έρως ανίκατε μάχαν, αλλά πάντα υπό το πρίσμα των δικών τους δύσκολων αποφάσεων, από εκείνο το είδος αποφάσεων που σε κάνουν να γεμίζεις παγοθήκες με τα δάκρυά σου…

Κρατώντας άρρηκτο το νήμα των μέχρι σήμερα έργων και σκηνοθεσιών της, η Λένα Κιτσοπούλου πάει τον μύθο στα "απάτητα" και επιμένει να έλκεται από τα μοτίβα της ανθρώπινης τρέλας και μοναξιάς, θεωρώντας πως "δεν έχει τίποτε άλλο ο άνθρωπος, όλα τα άλλα είναι ψέματα".

Στον "πλανήτη Κιτσοπούλου", ωστόσο, κάτω από την υπαρξιακή απελπισία κουρνιάζει η κωμωδία – και το ανάποδο. Οδηγούμενη από μια ανάγκη αυτοσαρκασμού και διαστρεβλωμένης αντιμετώπισης της πραγματικότητας, αναζητά στην κωμωδία "ένα ίχνος αλήθειας".

"Αντιγόνη/Lonely Planet", σε κείμενο και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου.

Στο σύμπαν της Κιτσοπούλου το αρχαίο δράμα υπάρχει παντού: "Δεν αντιμετωπίζω το αρχαίο δράμα ως κάτι το απόκοσμο, ή το δύσκολο, ή ως κάτι φοβιστικό. Νομίζω ότι με εμπεριέχει. Καλλιτεχνικά, μου δίνει δυνατότητες να καταπιαστώ με οτιδήποτε και μου κάνει τη χάρη να βρίσκεται οπουδήποτε. Βρίσκεται εξίσου μέσα στο πιο μικρό στιγμιότυπο της καθημερινότητας, όπως επίσης και μέσα στο πιο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Είναι συμπυκνωμένη ποίηση και εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσαρμόσω τον μικρής εμβέλειας εαυτό μου μέσα της. Ξέρω όμως ότι έχω θέση εκεί μέσα, ξέρω ότι μιλάει για μένα".

Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βίντεο: Άγγελος Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δημήτρης Αγγέλης, Τζίνα Ηλιοπούλου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης. 

Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Παίζουν: Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος Γιάννης Τσορτέκης, Πέτρος Γεωργοπάλης, Νικολέτα Γκριμέκη, Βασίλης Σαφός. 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση-Μικρή Σκηνή (Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα, τηλ. 210 9005800)

Πέμπτη 14, Παρασκευή 15, Σάββατο 16, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 21:00
Τετάρτη 20, Πέμπτη 21, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 21:00
Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 21:00
Τετάρτη 27, Πέμπτη 28, Παρασκευή 29, Σάββατο 30, Κυριακή 31 Δεκεμβρίου στις 21:00
Τετάρτη 3, Πέμπτη 4, Παρασκευή 5, Σάββατο 6, Κυριακή 7 Ιανουαρίου στις 21:00

Εισιτήρια: 15€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο), 11€ (ομαδικό), 7€ (κάτοικος γειτονιάς), 5€ (ανέργων, ΑμεΑ), 8€ (συνοδός ΑμεΑ)

[Η παράσταση δεν ενδείκνυται για παιδιά]


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: