Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Βρωμιά" (Θέατρο Τ, από 4/2), "Αρίστος" (Αθήναιον, από 22/2), "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 4/3), "Το τίμημα" (Αριστοτέλειον, από 13/3)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Ο Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Leave a Comment
(5-12-2017)

Ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και διαβάζει μερικά από τα αριστουργηματικά του διηγήματα, σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπου ο λόγος του σκιαθίτη συγγραφέα συναντά τους ήχους των ψαλτάδων και μουσικών Κώστα Κωσταντάτου και Ουρανίας Πάτζιου.
Θα διαβαστούν τα διηγήματα: "Τὸ μυρολόγι τῆς φώκιας" και "Ἔρως-Ἥρως". 

Το διήγημα "Τὸ μυρολόγι τῆς φώκιας" πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πατρίς" το 1908 και περιλαμβάνεται στην συλλογή "Πασχαλινά διηγήματα" που εκδόθηκε στην Αθήνα από τον εκδοτικό οίκο "Φέξη" το 1912. Το διήγημα αυτό του Παπαδιαμάντη, που θεωρείται από τα καλύτερά του και ξεχωρίζει μέσα στην παγκόσμια λογοτεχνία, μας δίνει τον ιδεολογικό κόσμο του δημιουργού του.

Η γρια-Λούκαινα κατεβαίνει στη θάλασσα για να πλύνει τα ρούχα στο αλμυρό νερό και να τα ξεβγάλει στο ποταμάκι που κυλάει εκεί κοντά. Είναι απόγευμα, κατά το ηλιοβασίλεμα και σε μια πλαγιά εκεί δίπλα ένας νεαρός βοσκός παίζει με τη φλογέρα του "φαιδρόν ποιμενικόν άσμα". Η μικρή εγγονή της Λούκαινας, η Ακριβούλα, ξεφεύγει από την επιτήρηση της μητέρας της και πηγαίνει να βρει τη γιαγιά της. Καθώς δεν γνωρίζει το μονοπάτι, την κατευθύνει ο ήχος της φλογέρας και κάθεται για λίγο να ακούσει το τραγούδι του βοσκού, ο οποίος δεν την αντιλαμβάνεται. Η ώρα περνά και όταν αποφασίζει να φύγει έχει ήδη σουρουπώσει. Δεν καταφέρνει να βρει το μονοπάτι για να κατέβει στη θάλασσα και γλιστρώντας στην απότομη πλαγιά πέφτει στο νερό και πνίγεται. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται το θάνατό της. Η γιαγιά της μάλιστα όταν ακούει τον παφλασμό νομίζει ότι είναι ο βοσκός που πετά πέτρες. Μόνο μια μικρή φώκια, πλησιάζει το άψυχο σώμα της μικρής και αρχίζει να το μοιρολογά.

Στο διήγημα "Ἔρως-Ἥρως": "Η βάρκα αραγμένη στην ακρογιαλιάν, η μπαρούμα δεμένη έξω εις ένα βράχον... Και ο μικρός ναύτης, ο Γιωργής της Μπούρμπαινας, εξαπλωμένος επάνω εις την πρύμνην... εκοιμάτο με ανοικτόν το όμμα..."

Η διάσταση ανάμεσα στις επιθυμίες και τις επιλογές είναι πάντοτε παρούσα στο έργο του Παπαδιαμάντη. Ο πειρασμός δεν είναι επιλογή ανάμεσα σε πράγματα θετικά ή αρνητικά· είναι επιλογή αποδοχής ή απόρριψης πραγμάτων που είναι ταυτόχρονα και αποκρουστικά και γοητευτικά.

Μόνος στη ζωή, μόνος και στη πάλη με το θεριό του έρωτα αποφάσισε να μείνει ο Παπαδιαμάντης. Φυλάκισε τον έρωτα στην έμπνευσή του και τον κρυφοκοίταζε μέσα από τους ήρωές του, ιδανικό, άγιο και απραγματοποίητο…

Η παράσταση παρουσιάζεται σε περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της περιοδείας: 

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, Γιάννενα, Καμπέρειο Θέατρο
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, Πτολεμαΐδα, Πνευματικό Κέντρο
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, Φλώρινα, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, Νάουσα, Δημοτικό Θέατρο
Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Αυλαία
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, Δράμα, Δημοτικό Ωδείο
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, Καβάλα, Θέατρο "Αντιγόνη Βαλάκου"
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, Κομοτηνή, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, Πρώην Ρεξ
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, Κοζάνη, Αίθουσα Τέχνης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, Κιλκίς, Πνευματικό Κέντρο
Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, Αριδαία, Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο
Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, Μυτιλήνη, Δημοτικό Θέατρο
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: