Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Συνέντευξη: Λάζαρος Βαρτάνης

Leave a Comment
Ο Λάζαρος Βαρτάνης στο "Mall" του Αναστάση Πινακουλάκη(24-5-2017)

Η Κατερίνα Πεσταματζόγλου συνομιλεί με τον ηθοποιό Λάζαρο Βαρτάνη για τον ρόλο του στην παράσταση "Mall".

-Θα σε δούμε στην παράσταση "Mall" του Αναστάση Πινακουλάκη. Ποια είναι η υπόθεση του έργου;

Το "Mall" ασχολείται με την απαγωγή ενός μικρού αγοριού από εμπορικό κατάστημα της Αθήνας. Ο Χρήστος Λαζάρου –ο χαρακτήρας που υποδύομαι– υπάλληλος σε ένα κατάστημα που λέγεται "Neverland", εμφανίζεται ως μάρτυρας στο αστυνομικό τμήμα. Η μαρτυρία του τον οδηγεί αυτόματα στον ανακριτή και καταδικάζεται σχεδόν αμέσως για έγκλημα πρώτου βαθμού. Ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο θέμα που τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει στο θέατρο.

-Ο ήρωας που υποδύεσαι απάγει ένα μικρό παιδί. Η νοσηρότητα της πράξης είναι καταφανής, αλλά ως "αντίβαρο" τίθεται η παιδικότητά του και η έντονη επιθυμία του να γίνει πατέρας σε συνδυασμό με την έκδηλη αδιαφορία των βιολογικών γονιών προς το παιδί. Πόσο δύσκολο είναι να ισορροπήσεις υποκριτικά πάνω σε αυτή την οξύμωρη κατάσταση;

Πολύ δύσκολο αλλά ταυτόχρονα τρομερά ιντριγκαδόρικο. Δεν παίζονται εύκολα τέτοια θέματα. Το σημαντικότερο που έχω να δουλέψω είναι να πάω κόντρα στον οποιοδήποτε φόβο μου. Οφείλω να μην κρίνω αλλά να καταλάβω τον τρόπο σκέψης ενός τέτοιου ανθρώπου.

-Σκοπός του "Mall" δεν φαίνεται να είναι η απόδοση δικαιοσύνης αλλά η διερεύνηση του ψυχισμού ενός ανθρώπου. Ωστόσο στη δική σου κρίση, ο Χρήστος Λαζάρου δικαιώνεται;

Νοιώθω ότι αν αποφασίσω η παράσταση θα τελειώσει τα πρώτα 10 λεπτά, ενώ υπάρχουν άλλα 30. Λέω να αφήσω τους θεατές να βγάλουν τα δικά τους πορίσματα. Φίλοι που έχουν δει περάσματα του έργου αντέδρασαν διαφορετικά. Άλλοι τον κατάλαβαν, άλλοι θύμωσαν με τις πράξεις του, άλλοι συγκινήθηκαν βαθιά, άλλοι τον δικαίωσαν και άλλοι τον κατέκριναν. Σίγουρα όμως όλοι το συζητούσαν για ώρα μετά. Αυτό θέλω. Βγαίνοντας από την αίθουσα να υπάρξει υλικό για κουβέντα και σκέψη.

-Σου ήταν εύκολο να βρεις τομές ανάμεσα στον εαυτό σου και στον ήρωα που ενσαρκώνεις;

Ευτυχώς όχι γιατί τότε θα μιλούσαμε για ένα βαρετό έργο. Ακόμα ψάχνω και μάλλον θα ψάχνω και την ώρα της παράστασης. Δεν θεωρώ ότι τα πράγματα τελειώνουν στην τελευταία πρόβα. Το κατάλαβα πρόσφατα αυτό και πραγματικά ηρέμησα. Η όλη διαδικασία είναι ένα διαρκές ψάξιμο. Προτιμώ να κάνω αυτό και να είμαι "ζωντανός" στη σκηνή παρά να έχω αγωνία να σου παρουσιάσω μια κονσέρβα για να μου πεις αν ήταν καλή ή όχι.

-Ο Χρήστος Λαζάρου είναι ομοφυλόφιλος. Πώς επηρεάζονται οι πράξεις του από αυτό;

Καμία σχέση. Η ομοφυλοφιλία του είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, όπως το χρώμα των μαλλιών του ή το ύψος του. Ο οποιοσδήποτε νοσηρός νους θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο – ανεξαρτήτου σεξουαλικής κατεύθυνσης, χρώματος, θρησκείας ή φύλου.

-Πώς κρίνεις την αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα;

Στη χώρα που δημιούργησε τη Δημοκρατία μου φαίνεται τουλάχιστον απαράδεκτο να μιλάμε ακόμα για τέτοιες έννοιες ή ταμπέλες. Ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι ό,τι θέλει και ό,τι τον δημιούργησε η φύση. Μαύρος, λευκός, gay, straight, χοντρός, αδύνατος, γυμνασμένος, αγύμναστος, φαλακρός, ψηλός, άντρας, γυναίκα… Είμαστε στο 2017.

-Τι σε ενοχλεί και τι θαυμάζεις στην ελληνική κοινωνία;

Με ενοχλεί η αγένεια μας. Είμαστε αγενείς και ημιμαθείς. Με το παραμικρό είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε και να βγάλουμε μάτια χωρίς να ψάξουμε να δούμε αν είναι αλήθεια ο λόγος για τον οποίο κρίνουμε κάποιον. Συναντάω τέτοιες συμπεριφορές, καθημερινά. Στο μετρό, σε καφετέριες, στις τράπεζες. Παντού. Μεγάλο πρόβλημα. Τι θαυμάζω; Το πάθος μας.

-Ιδανικά μιλώντας, θα ήθελες να ζήσεις και να εργαστείς στην Ελλάδα ή σε κάποια χώρα του εξωτερικού;

Το εξωτερικό είναι κάτι που σ΄ αυτή τη φάση της ζωής μου δεν το σκέφτομαι. Μου αρέσει η χώρα μας και κυρίως το θέατρο της πάρα πολύ. Μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα εδώ και τα κάνουμε.

-Ονειρεύεσαι να ενσαρκώσεις κάποιο ρόλο;

Πολλούς αλλά κυρίως ονειρεύομαι συνεργασίες με ανθρώπους που έχουμε την ίδια αισθητική και το ίδιο πάθος. Το καλύτερο έργο να μου προτείνουν αν δεν θαυμάζω τους ανθρώπους που θα πάρουν μέρος σε αυτό, δε μπορώ.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Στο μυαλό μου υπάρχει μόνο το "Mall". Δεν μου αρέσει να κάνω μακρινά σχέδια γιατί μπορεί να μην γίνουν και να απογοητευτώ. Συζητήσεις πάντα γίνονται και θα γίνονται. Με ενδιαφέρει όμως "το τώρα".


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

"Mall", σε κείμενο και σκηνοθεσία Αναστάση Πινακουλάκη.

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Έφη Γκαραβέλα
Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
Φωτισμοί: Τάκης Λυκοτραφίτης
Φωτογραφίες-τρέιλερ: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Ερμηνεύει ο Λάζαρος Βαρτάνης.

Off Off Athens 2017
Θέατρο Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν, Κολωνός, Αθήνα, τηλ. 210 5138067)
Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:45 και Σάββατο στις 10 Ιουνίου στις 22:00
Εισιτήρια: 5€ (γενική είσοδος)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: