Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Συνέντευξη: Ο Άγγελος Κάλφας για την παράσταση 'Όψεις'

Leave a Comment
(21-2-2017)

"Όψεις". Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε επτά αληθινές ιστορίες.

Ο έρωτας συναντάει τον χωρισμό. Η κακοποίηση, η ομοφοβία, οι κρίσεις άγχους και το Αλτσχάιμερ αποφασίζουν να εξομολογηθούν όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ και η προσφυγιά υψώνει το ανάστημά της σε όσους την κρίνουν.

Συνομιλία του Άγγελου Κάλφα με την Αδαμαντία Ξηρίδου.

─ Η ομοφοβία, οι κρίσεις άγχους, η κακοποίηση ανθρώπων από συνανθρώπους τους υπήρχαν και σε παλιότερες εποχές αλλά δεν τους είχαμε δώσει όνομα. Τώρα τους δίνετε την ευκαιρία να βγουν στη σκηνή. Υπήρξε κάποια αφορμή και το αποφασίσατε;
Οι ιστορίες, πιστεύω πως πάντα είχαν όνομα, ωστόσο, δεν μπορούσαμε —και δεν μπορούμε— να το εκφέρουμε. Για πολλούς λόγους ο καθένας μας. Όλες οι "Όψεις" δημιουργήθηκαν είτε από προσωπικά βιώματα είτε από συζητήσεις που είχαμε εγώ και η Χρύσα Τσιακίρη, με ανθρώπους που θέλησαν να μας εξομολογηθούν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Όσον αφορά την ιστορία της ομοφοβίας, έτυχε περίπου δύο χρόνια πριν να συνομιλήσω με έναν άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε θύμα μίας τέτοιας επίθεσης. Μόλις ξεκίνησε η διαδικασία συγγραφής των "Όψεων", επικοινώνησα μαζί του, με σκοπό να μας επιτρέψει να μεταφέρουμε την ιστορία του επί σκηνής, κρατώντας την ανωνυμία του. Η Όψη της κακοποίησης επικεντρώνεται στη βία κατά των γυναικών. Κεντρικός άξονας αυτής της ιστορίας είναι το τραγούδι του Νικόλα Λειβαδίτη(nL) με τίτλο "Καταφύγιο". Ένα τραγούδι, το οποίο εμπνεύστηκε μετά από μαρτυρίες γυναικών από το "Καταφύγιο Γυναίκας". Τα ερεθίσματα για την ιστορία με θέμα τις κρίσεις άγχους ήταν δύο. Αφενός, η προσωπική μου εμπειρία με αυτές και αφετέρου, το βιβλίο της Μαρίας Παπαγεωργίου, "Μια χαραμάδα πανικού", το οποίο αποτελεί μια μαρτυρία για τις κρίσεις άγχους με σημειώσεις και σελίδες από το προσωπικό της ημερολόγιο.

─ Πρόκειται για αληθινά περιστατικά. Προέρχονται από την επικαιρότητα και τα μέσα ενημέρωσης ή δικά σας βιώματα;

Για την σύνθεση και των επτά ιστοριών μας βασιστήκαμε σε προσωπικές μας εμπειρίες σε συνδυασμό με αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων του κοντινού μας κύκλου -και μη-.

─ Αναζητήσατε ένα θεατρικό κείμενο με τα κλασικά γνωρίσματα της πλοκής, των χαρακτήρων κ.λ.π. αλλά δεν σας ικανοποίησε για αυτά που θέλατε να πείτε ή θελήσατε εξαρχής να χτίσετε ένα δικό σας κείμενο από την προσωπική σας οπτική;


Στόχος δικός μου και της Χρύσας, εξαρχής, ήταν να δημιουργήσουμε ένα σπονδυλωτό κείμενο —και κατ'επέκταση μία παράσταση—, από το μηδέν, με σκοπό να δώσουμε λόγο και φωνή σε εμπειρίες και βιώματα που κρύβονται ή τα κρύβουμε πίσω από κλειστά παράθυρα.

─ To θέμα της προσφυγιάς, του έρωτα και του χωρισμού αφορούν πάντα πάνω από έναν. Μια κρίση άγχους ή το αλτσχάιμερ απασχολούν, κυρίως, αυτόν που υποφέρει από αυτά. Πώς διαλέξατε να τα δέσετε μεταξύ τους;

Όλα τα θέματα που θίγουμε στο εγχείρημα μας, θεωρούμε πως αφορούν περισσότερους από έναν άνθρωπο. Συμβιώνοντας με τις κρίσεις άγχους έχω καταλήξει πως είναι μία ασθένεια, όπως όλες οι υπόλοιπες. Και αυτό ακριβώς θα ήθελα να πάρει ο κόσμος μαζί του φεύγοντας από την παράσταση. Πρόκειται για ένα θέμα που είτε θεωρείτε ταμπού είτε δεν του δίνεται η πρέπουσα σημασία. Στις "'Οψεις" , βλέπουμε το Αλτσχάιμερ, από την πλευρά του ανθρώπου που δεν νοσεί ο ίδιος αλλά άνθρωπος του κοντινού του περιβάλλοντος. Γέφυρα για όλες μας τις ιστορίες υπήρξε η Μουσική. Η μουσική στην παράσταση μας γίνεται Λόγος. Με αφορμή αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους ανθρώπους που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους μαζί μας.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

"Όψεις" των Άγγελου Κάλφα και Χρύσας Τσιακίρη, σε σκηνοθεσία Άγγελου Κάλφα.

Σκηνογραφία: Μαρία Μ. Βυζαρέλη
Make up artist: Εύη Λειβαδίτη
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουντουράς
Promo Teaser: Τάσος Αμαραντίδης

Με τους: Νικόλα Λειβαδίτη(nL) και Μαρία Καλούδη
Ηθοποιοί: Ανδρέας Παράσχος, Χρύσα Τσιακίρη.

Θέατρο Αυλαία (Κτήριο Χ.Α.Ν.Θ., είσοδος από Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 237700)
Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, στις 21:00
Εισιτήρια: 10€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: