Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Φεβρουαρίου 2017

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (1-2-2017)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Push Your Art Company επιστρέφει με το έργο του Κρίστοφερ Ντουράνγκ "Γελώντας άγρια", σε σκηνοθεσία Νίκου Ορτετζάτου. Ένα κωμικό και συνάμα τραγικό πορτρέτο της σύγχρονης ζωής σε μια μεγαλούπολη, εκεί όπου συνωστίζονται οι ψυχώσεις, οι νευρώσεις, τα πάθη, οι έξεις και οι ορέξεις ανθρώπων μοναχικών, ανέραστων και δυστυχισμένων, έτοιμων για όλα. (Vis Motrix Performance Studio, 3-19/2)

Ο Δημήτρης Λάλος μεταφράζει και σκηνοθετεί την "Αρρώστια της νιότης" του Φέρντιναντ ΜπρούκνερŠ· ένα έργο που φωτίζει τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας. Γραμμένο το 1926, το έργο παρακολουθεί μια ομάδα νέων φοιτητών ιατρικής, που μέσα στην υπεροψία και στην απόγνωσή τους, προετοιμάζουν άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας. (Θέατρο Αμαλία, 8-12/2)

Δύο πολυαναμενόμενες πρεμιέρες έρχονται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Γιάννης Καλαβριανός —στην πρώτη του συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε.— διασκευάζει και σκηνοθετεί το βικτωριανό μυθιστόρημα "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλυ Μπροντέ. Το έργο της Μπροντέ παρουσιάζει την ιστορία της καταστροφής δύο οικογενειών, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απελπισμένα και παράφορα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, με τρόπο αντίστοιχο της αρχαίας τραγωδίας. (Θέατρο Ε.Μ.Σ. από 11/2)
Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί —επίσης για πρώτη φορά στο Κ.Θ.Β.Ε.— τη θεατρική μεταφορά της πολυσυζητημένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου "Γκιάκ". Οι συνδαιτυμόνες ενός τραπεζιού γάμου εκμυστηρεύονται, με τραχύ και έντονα προφορικά λόγο, τις ιστορίες τους. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, από 18/2)

Στο έργο του Cruz Rosta "Los Topografos", σε μια χώρα και μια κοινωνία που συνεχώς προκαλούν προβλήματα στους επαγγελματίες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες τοπογράφοι βιώνουν με χιούμορ μια περιπέτεια ανατροπών που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους. Σκηνοθετεί ο Σταύρος Ευκολίδης. (Θέατρο Τ, από 13/2)

Η Θεατρική Ομάδα Enigma παρουσιάζει τη διαχρονική πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά "Δάφνες και πικροδάφνες", σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη. Ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος, ως τοπικοί υποστηρικτές υποψηφίων βουλευτών, συγκεντρώνονται μια χειμωνιάτικη νύχτα και συζητούν για τις επερχόμενες εκλογές. Πιστεύοντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται τη στιγμή που όλα και όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους. Ο καθένας τους κρατά κρυμμένα μυστικά, που θ’ αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή, για να πλήξει τη σιγουριά των άλλων. (Θέατρο Αμαλία, από 18/2)

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Χρονά, το έργο "Το όνομα μου είναι James Dean" ανεβαίνει στο Θέατρο Αυλαία. Θεατρική παράσταση για μια μυθιστορηματική μορφή του κινηματογράφου που το νήμα της ζωής του κόπηκε αιφνίδια στα 24 του χρόνια, καθώς το σώμα του γινόταν ένα με τα συντρίμμια της Πόρσε, που οδηγούσε λίγο πριν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ένας μύθος που ο θάνατός του ήταν η αρχή ενός άλλου εξίσου φαντασμαγορικού, λογοτεχνικού, κινηματογραφικού και θεατρικού βίου. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Χρονάς. (21-26/2)


ΑΘΗΝΑ

"Η Θηλιά" του Πάτρικ Χάμιλτον, ανεβαίνει στη στο Θέατρο Αργώ σε σκηνοθεσία Κέλλυς Πήλιουρα και μετάφραση-διασκευή Βίκυς Αλεξοπούλου. Το έργο, εμπνευσμένο από το αληθινό γεγονός της δολοφονίας ενός 14χρόνου μαθητή από τους συμμαθητές του το 1924, έρχεται να θυμίσει πως ο άνθρωπος έχει ως κύριο ένστικτο αυτό της επιβίωσης. (από 2/2)

Ο "Καλιγούλας" του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, και πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής, από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon. (από 3/2)

Η Εταιρεία Λυκόφως παρουσιάζει το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, την "Πλατεία Ηρώων (Heldenplatz)", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας, το έργο καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή. (Θέατρο Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής", από 3/2)

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν παρουσιάζει το έργο ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος "Βικτόρ ή Τα παιδιά της εξουσίας" του Ροζέ Βιτράκ. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως με τη μορφή μουσικού έργου, σε λιμπρέτο και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη, ο Κραουνάκης κρατά και τον ρόλο του 9χρονου Βικτόρ. (Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου, από 4/2)

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας ανεβάζει το εμβληματικό έργο του Λόρκα "Ματωμένος γάμος" στην καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα και σε πρωτότυπη μουσική γραμμένη αποκλειστικά για την παράσταση από τον Cayetano. O σκηνοθέτης προσεγγίζει το έργο μέσα από την ουσία της αιώνιας τραγωδίας του ανθρώπου απέναντι στη φθορά και την ίδια του τη φύση. (Από Μηχανής Θέατρο, από 12/2)

Ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας το "Καθώς ψυχορραγώ" του Ουίλιαμ Φώκνερ, ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής", σε μετάφραση Μένη Κουμανταρέα. Ο Φώκνερ έγραψε το "Καθώς ψυχορραγώ" μέσα σε έξι εβδομάδες, δουλεύοντας νυχτοφύλακας, ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στις τέσσερις το πρωί. Σκηνοθετεί η Σοφία Φιλιππίδου. (από 20/2)

Η Άννα Κοκκίνου επανέρχεται στο Θέατρο Σφενδόνη και παρουσιάζει μια θεατρική "μινιατούρα" βασισμένη στο έργο της Σοφίας Τρικούπη, "Ο Παπαγάλλος μου" (1903). Ένα θησαύρισμα εκ βαθέων για τον χαμό ενός αγαπημένου πλάσματος όπου αναμιγνύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα. (από 25/2)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: