Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Αμύντας: ποιμενική κωμωδία για πρώτη φορά στη σκηνή

Leave a Comment
Ο "Αμύντας" εγκαινιάζει τις ονομαζόμενες "ποιμενικές κωμωδίες", είδος δημοφιλές που διαδόθηκε στην πανευρωπαϊκή δραματουργία. Ξετυλίγεται σε δάση όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, αλλά και άγρια ανύπαρκτα στην Ευρώπη θηρία, καθώς και μυθικά πρόσωπα όπως σάτυροι, δράκοι και θεοί του έρωτα.

Το ελληνικό κείμενο ακτινοβολεί μια αίσθηση εφηβικής δροσιάς με γοητευτικό χιούμορ και συναρπαστική γλώσσα, ανάμειξη κοινής με ιδίωμα των Κυθήρων, ενώ δε λείπουν λόγια ή ψευδο-λόγια στοιχεία. H όλη σύνθεση της παράστασης επιδιώκει να "φέρει" κάτι από τη γεύση του ονείρου, που άλλοτε θα ρέπει προς έναν ευμενή εφιάλτη και άλλοτε θα εκτινάσσεται προς μια ποιητική φάρσα.

Ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη τον "Αμύντα", ένα κείμενο που τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία, ως ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης
κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσσο. Ήταν ο ίδιος ο Ευαγγελάτος που ανακάλυψε πριν από χρόνια, ότι πίσω από τον ανώνυμο συγγραφέα κρυβόταν ο επτανήσιος ιατροφιλόσοφος και ποιητής από τα Κύθηρα Γεώργιος Μόρμορης (1720-1790).


"Αμύντας" του Γεωργίου Μόρμορη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Δραματουργική προσαρμογή: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Αναστασόπουλος 
Κινησιολογική επιμέλεια: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Οργάνωση παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ-"Λυκόφως" Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώτη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θανάσης Δήμου, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Θωμάς Γκαγκάς, Γεράσιμος Σκαφίδας και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2016
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 21:00
Εισιτήρια: 30, 25, 20, 15, 10, 5.Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: