Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Το Royal Dramatic Theatre της Στοκχόλμης

Leave a Comment
Το Royal Dramatic Theatre, γνωστό ως Dramaten, είναι το εθνικό θέατρο της Σουηδίας. Το κτήριο στο Nybroplan είναι η έδρα του θεάτρου από το 1908. Αυτό το αισθητικής αρτ νουβό κτήριο στεγάζει πέντε σκηνές. Η κεντρική σκηνή φιλοξενεί μέχρι 770 θεατές. Η παιδική και εφηβική σκηνή του Dramaten ονομάζεται Elverket.
Το εθνικό θέατρο συστάθηκε ως οργανισμός τον Μάιο του 1788 από τον βασιλιά Γουσταύο τον Τρίτο, ο οποίος σαν παιδί συνήθιζε να σηκώνεται από το κρεβάτι μέσα στη νύχτα για να απαγγείλει έναν δραματικό μονόλογο. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια εθνική σκηνή, όπου θα παρουσιάζονται τα έργα των σουηδών δραματουργών από σουηδούς ηθοποιούς. Ένας από τους συγγραφείς που εφοδίασε με έργα του το ρεπερτόριο του θεάτρου ήταν ο ίδιος ο βασιλιάς. Επτά έργα του παρουσιάστηκαν στο θέατρο πριν από το θάνατό του, το 1792.
Η αποστολή για τους σουηδούς συγγραφείς ήταν δύσκολη. Τα έργα δεν επαρκούσαν και έτσι το θέατρο, σύντομα, "αναγκάστηκε" να παρουσιάσει ξένα, κυρίως γαλλικά, θεατρικά έργα. Μετά από τα μέσα του 1800 αρχίζει να καθιερώνεται μια σημαντική δραματική παράδοση. Όμως η ελπίδα του βασιλιά αναπτερώθηκε με τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ, ο οποίος έγινε, τελικά, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της εθνικής σκηνής.
Ο βασιλιάς συνειδητοποίησε πως για να πετύχουν τα έργα των σουηδών δραματουργών στη σκηνή, χρειάζονται ικανούς ηθοποιούς. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε, το 1787, μια δραματική σχολή, όπου οι μαθητές διδάσκονταν υποκριτική, τραγούδι και χορό. Από την τάξη του 1922 ξεχωρίζουν ο Alf Sjoberg, που σκηνοθέτησε στη συνέχεια 138 έργα στο Dramaten και η δημοφιλής ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο. Η δραματική σχολή του Dramaten έκλεισε το 1964, και η θεατρική εκπαίδευση "πέρασε στα χέρια" της κρατικής σχολής.
Οι αρχές του 19ου αιώνα ανήκουν σε μεγάλους σταρ. Ο επόμενος αιώνας είναι ο αιώνας των σκηνοθετών για το Dramaten. Κάποιοι από τους πιο γνωστούς είναι ο Olof Molander, ο Alf Sjoberg και ασφαλώς ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που ήταν επικεφαλής του θεάτρου από το 1963 ως το 1966. Το ντεμπούτο του Μπέργκμαν στο Dramaten έγινε το 1951 με το έργο Light in the Shack, ενώ το 2002 έκανε πρεμιέρα το αποχαιρετιστήριο έργο του, οι Βρικόλακες του Ίψεν.

Πηγή: http://www.dramaten.se/Dramaten/In-English/About-Dramaten/
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: