Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

Leave a Comment
Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (φιλολογικό ψευδώνυμο-αναγραμματισμός του επωνύμου της, το πραγματικό της όνομα ήταν Marguerite Ghislaine Cleenewerck de Crayencour), γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 8 Ιουνίου του 1903. Η μητέρα της που ήταν βελγίδα πέθανε δέκα ημέρες μετά τον τοκετό. Ο πατέρας της, Γάλλος αξιωματικός, τη μεγάλωσε στη Λιλ, όπου βρισκόταν ο πατρογονικός πύργος του, με ρομαντικές ιστορίες και ταξίδια. Μορφώθηκε κατ' οίκον με έμφαση στις ξένες γλώσσες, ζωντανές και νεκρές, όπως τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Ο πατέρας της πέθανε το 1929, την ίδια χρονιά εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, ο Αλέξης. Ταξίδεψε στη Μαύρη Θάλασσα, το 1935, με συντροφιά τον Ανδρέα Εμπειρίκο. Τότε γράφτηκαν οι λυρικές Φωτιές (1936) και τα Διηγήματα της Ανατολής (1939). Γνωστή και η συνεργασία της με τον Κ. Θ. Δημαρά, το 1939, με αφορμή την ποίηση του Καβάφη που πρώτη αυτή έκανε γνωστό στη Γαλλία με τις μεταφράσεις της και το σχετικό δοκίμιό της. Το 1939 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Το 1947, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, που έμελλε να της προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη Γαλλία. Τρία χρόνια αργότερα, αγόρασε και σπίτι σε νησάκι της Πολιτείας του Μέιν, το νησί των "Έρημων Λόφων" (Μάουντ Ντέζερτ). Μεγάλο μέρος της ζωής της η Γουρσενάρ συνέζησε με τη σύντροφο, μεταφράστρια και γραμματέα της Γκρέις Φρικ. Το 1951 εξέδωσε το έργο της Αδριανού Απομνημονεύματα με τεράστια εμπορική και κριτική αποδοχή αφού το είχε δουλέψει επί πολλά χρόνια μελετώντας σε βιβλιοθήκες και επισκεπτόμενη πολλά από τα μέρη όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Άλλωστε το έργο της Γιουρσενάρ είναι συνυφασμένο με την ελληνική, ανθρωπιστική αντίληψη. Στα 1968 η Άβυσσος (L'Oeuvre au noir) θα κερδίσει παμψηφεί το βραβείο Femina. Τέλος Ο λαβύρινθος του κόσμου Ι: Ευλαβικές αναμνήσεις (1974), Ο λαβύρινθος του κόσμου ΙΙ: Αρχεία του Βορρά (1977) και Ο λαβύρινθος του κόσμου ΙΙΙ: Τι; Η αιωνιότητα (1988) συγκροτούν το τρίπτυχο, στο οποίο η συγγραφέας ανακαλεί τις μνήμες της οικογένειάς της και των δικών της παιδικών χρόνων. Το 1980 η Γαλλική Ακαδημία αποφάσισε να σπάσει την παράδοση 345 ετών και να δεχτεί ανάμεσα στους σαράντα "αθανάτους" και μια γυναίκα. Άλλα σημαντικά βιβλία της είναι: Ο οβολός του ονείρου (1934), Χαριστική βολή (1939), Ποιος δεν έχει τον Μινώταυρό του; (1963), Το στεφάνι και η λύρα (ανθολογία, 1979), Μισίμα ή το Όραμα του κενού (1981), Σαν το νερό που κυλάει (1982), Η σμίλη του χρόνου (1982). Η Γιουρσενάρ πέθανε στο νησί Μάουντ Ντέζερτ των ΗΠΑ, στις 17 Δεκεμβρίου 1987, σε ηλικία 84 ετών, από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τώρα στη Θεσσαλονίκη
Το Θέατρο έξω από τα Τείχη παρουσιάζει το έργο Φωτιές ή Το έγκλημα με κεντρικό άξονα τη συλλογής της Μαργκερίτ ΓιουρσενάρΦωτιές, μικρά αποσπάσματα από άλλα κείμενα αλλά και μαρτυρίες γυναικών που σκότωσαν τους συζύγους τους. 
Μία αποκρυπτογράφηση των βαθύτερων κινήτρων της πράξης αυτής.
Η απόλυτη απελπισία της διάψευσης.
Η απελπισία που οπλίζει το χέρι. 
Η άγρια πραγματικότητα της ζωής που υπερβαίνει και την πιο γόνιμη φαντασία. 
Το έγκλημα
Η ακροτελεύτια δράση του θύματος που μεταστρέφεται σε θύτη δεν είναι παρά η απεγνωσμένη ελπίδα να διασώσει τον κατακερματισμένο κόσμο του που λεηλατήθηκε αλύπητα.

Info: Φωτιές ή το έγκλημα, σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς Απόστολου Αποστολίδη. Παίζουν Καίτη Σαμαρά, Βάλια Μωραϊτοπούλου, Καίτη Χρονοπούλου.
Θέατρο Έξω από τα τείχηΠανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια, Θεσσαλονίκη.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: