Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Τερέζ Ρακέν': μια τολμηρή ιστορία οδύνης

Leave a Comment
"Τερέζ Ρακέν" του Εμίλ Ζολά, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.(13-2-2019)

Γαλλία, 19ος αιώνας: ανάμεσα σε τοίχους που στάζουν απ' την υγρασία, εγκλωβισμένη σε μια ασφυκτική καθημερινότητα, η Τερέζ μεγαλώνει με τον ασθενικό Καμίγ, σύζυγο και ξάδερφό της, και την υπερπροστατευτική θεία της, κυρία Ρακέν.

Ο χρόνος κυλά κι εκείνη βυθίζεται σε μια ανυπόφορη στασιμότητα μέσα στον παγερό "οικογενειακό τάφο", που είναι αναγκασμένη να ζει. Η απρόσμενη γνωριμία της με τον Λοράν, παιδικό φίλο του συζύγου της, ξυπνάει ακαριαία το πάθος μέσα στη σκοτεινή άβυσσο των ματιών της. Παραδίδεται στην αιματώδη ιδιοσυγκρασία του στιβαρού άντρα και η ακόρεστη λαχτάρα της για ζωή γίνεται παραφορά. Η παρουσία του κυριεύει τους νευρώνες της, λυγίζοντας και υπερνικώντας κάθε δισταγμός προς την απαγορευμένη έλξη του.

Τα ζωώδη ένστικτα απελευθερώνονται. Γεννούν ένα εφιαλτικό παιχνίδι απόλυτης ηδονής και οδύνης. Ο εραστής προσφέρει το αίμα του και η ερωμένη τα νεύρα της. Οι δυο τους προκαλούν την πιο επικίνδυνη χημική ένωση, που ρυθμίζει τον μηχανισμό της ύπαρξής τους. Τα όνειρα γίνονται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Το κορίτσι που ανατράφηκε για να δίνει φάρμακα, τώρα θα εθιστεί στον κίνδυνο και την ωμότητα.

"Τερέζ Ρακέν" του Εμίλ Ζολά, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.

Το σκοτεινό μυθιστόρημα "Τερέζ Ρακέν" δημοσιεύτηκε το 1867 και χάραξε την πορεία της λογοτεχνίας. Το κοινό των Παρισίων θεώρησε το έργο πορνογραφικό για την ασυμβίβαστη απεικόνιση του γυναικείου ερωτισμού. Η ακρότητα του έργου μεταμορφώνει τη θεατρική τέχνη, ανοίγοντας τη γκάμα της προς ακραίες συμπεριφορές, που μέχρι τότε αποτελούσαν ταμπού.

Διασκευή: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Κώστας Βασαρδάνης, Σοφία Σεϊρλή, Θανάσης Πατριαρχέας.

Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3474312)
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 19:00 και 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 14 Φεβρουαρίου 2019
Εισιτήρια: Πέμπτη, Παρασκευή: 16€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών)
Σάββατο, Κυριακή: 18€ (κανονικό), 14€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: