Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Φεβρουαρίου 2019

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.(2-2-2019)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στον "Θείο Βάνια" του Άντον Τσέχωφ. Ένα τρυφερό ποίημα για το γελοίο της ανθρώπινης παραίτησης. Μια ανθρώπινη ιστορία, όπου η ψευδαίσθηση και η απόγνωση ανταγωνίζονται το χιούμορ και την ελπίδα. (Αριστοτέλειον, από 1/2)

H "Βρωμιά" του Ρόμπερτ Σνάιντερ γράφτηκε το 1991 όταν οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών ήταν σε έξαρση. Στο έργο, ένας άραβας μετανάστης έρχεται αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τα στερεότυπα, τον φόβο της κοινωνίας, αλλά και τον δικό του φόβο απέναντι στο άγνωστο και το διαφορετικό. Σκηνοθετεί η Μαίρη Ανδρέου. (Θέατρο Τ, από 4/2)

Το Alte Fablon με την Εταιρεία Θεάτρου Γκραν Γκινιόλ και την Ομάδα Τέχνης Oberon παρουσιάζουν την παράσταση "Ορέστ3ια-μια διαδρομή". Τι είναι αυτό που μένει στον σύγχρονο θεατή από την παρακολούθηση μιας αρχαίας τραγωδίας σήμερα; Εναλλάσσοντας διαρκώς ρόλους και ύφος, τρεις υποκριτές-σχολιαστές περνάνε άλλοτε με δραματικό και άλλοτε με απρόσμενα κωμικό τρόπο, μπροστά από τα μάτια του σύγχρονου θεατή, όλη την πλοκή και το backstage της τραγωδίας. (Αυλαία, 9-17/2)

H κομεντί "Ένα μάθημα χορού" είναι μια "χορογραφία" που ξεκινά από απλές κινήσεις αλλά καταλήγει σε μια σύνθετη σπουδή πάνω στις επίπονες κοινωνικές αναπηρίες και τις συναισθηματικές αγκυλώσεις. Τι θα πει νορμάλ; Και μετά από πόσες στροφές θα πάψει επιτέλους να σε νοιάζει; Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μπογδάνος και παίζουν η Βίκυ Παπαδοπούλου και ο Γιωργής Τσαμπουράκης. (Αριστοτέλειον, 11-19/2)

H performance "Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, Κεφ. 23ο" είναι η πέμπτη σκηνοθεσία της Έφης Μπίρμπα, που παρουσιάζει το Res Ratio Network. Με αφορμή την κατάβαση και την απόκρυφη, ενύπνια περιπλάνηση του Δον Κιχώτη-Homo Ludens εντός του περιβάλλοντος του σπηλαίου, στην παράσταση παρουσιάζεται μια αλληλουχία επεισοδίων υπό τους ιδιόμορφους κανόνες που ορίζει η τάξη του παιχνιδιού (Μέγαρο Μουσικής, 14-17/2)

O "Αρίστος" -μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη "Ο γύρος του θανάτου"- επιστρέφει στο "σπίτι", στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο που "γέννησε" τον κεντρικό της ήρωα, Αριστείδη Παγκρατίδη, τον φερόμενο ως "δράκο του Σέιχ Σου". Σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου και παίζουν η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιώργος Χριστοδούλου. (Αθήναιον, από 22/2)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον "Ελέφα" του Κώστα Βοσταντζόγλου. Μια ξεκαρδιστική τραγωδία, ένα ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο καθώς συνδυάζει τη θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείριση της ελληνικής γλώσσας. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Λεοντάρης. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, από 23/2)


ΑΘΗΝΑ

H Λένα Δροσάκη ερμηνεύει τον μονόλογο της Βίλιας Χατζοπούλου "Με το ένα χέρι κρατούσε τον Καραγάτση και με το άλλο το τσιγάρο". Ο μονόλογος μιας γυναίκας που γεννήθηκε τη δεκαετία του '30 στη Κοζάνη, σπούδασε δασκάλα και πρωτοδιορίστηκε τη δεκαετία του '50 σ' ένα μικρό νησί των Κυκλάδων. Μετά από χρόνια εξομολογείται την περιπέτειά της στο νησί. (Skrow Theater, από 5/2)

Οι "Μίμοι", το σπουδαίο σατιρικό έργο του Ηρώνδα, ανεβαίνει στο Θέατρο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου. Το μαγικό σύμπαν των "Mίμων" έρχεται να αποκαλύψει τις πρώτες πηγές της έκφρασης. Με τους ανθρώπινους τύπους του, μαστροπούς, μεσίτρες, δασκάλους, βιοτέχνες, την ατμόσφαιρα της πολιτείας, το θόρυβο των δρόμων, τα μαγαζιά, τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα κακόφημα σπίτια. (από 8/2)

Ο "Μύρτος", ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι, ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, από την ομάδα 4Frontal. Το 1939, σε μια ελληνική κωμόπολη, ο Μύρτος, οκτώ χρονών, κοιμάται εκ γενετής. Απέναντι του, η ευυπόληπτη οικογένεια Γαβριήλ. Μια οικογένεια με μια κόρη φυλακισμένη λόγω αναπηρίας, μια μάνα που θεωρεί την ασχήμια αμάρτημα, έναν πατέρα επιρρεπή στη μοιχεία, μια υπηρέτρια που της σκοτώνουν το νόθο παιδί της, έναν ευνούχο υποτακτικό που παλεύει να καλύψει τις "βρωμιές" τους, πριν γίνουν εφιάλτης. (από 8/2)

Η "Απλή μετάβαση", ένα πρωτότυπο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, παρουσιάζεται στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου. Ένα σύγχρονο κείμενο για μια γενιά που μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι ο κόσμος τής ανήκει και βρέθηκε εκτεθειμένη σ' έναν κόσμο που δεν περίμενε. Σκηνοθετεί ο Μίνως Θεοχάρης. (από 15/2)

Το "Ύψωμα 731", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της ελευθερίας. Πληροφορίες που αντλούνται από εφημερίδες και μαρτυρίες της εποχής του ελληνοϊταλικού πολέμου, καθώς και συνεντεύξεις και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, μεταστοιχειώνονται σε μουσική, κίνηση και λόγο. (Θέατρο Πορεία, από 18/2)

Η "Φαλακρή τραγουδίστρια" του Ευγένιου Ιονέσκο, ένα έργο που σηματοδοτεί την έναρξη του Θεάτρου του Παραλόγου, ανεβαίνει στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας. Το έργο διαδραματίζεται σ' ένα τυπικό αγγλικό σαλόνι, ενός τυπικού αγγλικού ζευγαριού, του κυρίου και της κυρίας Σμιθ, όταν ένα απόγευμα εισβάλλει ξαφνικά ένα φιλικό τους ζευγάρι, οι Μάρτινς... Την παράσταση σκηνοθετεί η Μαρία Ξανθοπουλίδου και παίζουν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, η Φαίη Ξυλά, η Ευγενία Αποστόλου, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο Σωκράτης Πατσίκας, η Σοφιάννα Θεοφάνους. (από 18/2)

Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει τους "Βρικόλακες" του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Σε μια κοινωνία υποταγμένη σε απαρχαιωμένες ιδέες και ηθικές, η Έλεν Άλβινγκ προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημα της και να απαλλαγεί από οτιδήποτε στοιχειώνει τη ζωή της, προτείνοντας έναν εντελώς ριζοσπαστικό τρόπο ζωής. Στον θίασο η Ρένη Πιττακή, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Μιχάλης Σαράντης κ.ά. (Φρυνίχου, από 22/2)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: