Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

Η σφαγή των Παρισίων

Leave a Comment
Έργο του Μάρλου στο Φεστιβάλ Αθηνών
Γραμμένη πιθανότατα το 1592, η "Σφαγή των Παρισίων" του Κρίστοφερ Μάρλοου αφορά σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας, την σφαγή 3000 περίπου προτεσταντών ουγενότων από καθολικούς, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαρθολομαίου.

Εν μέσω των γαλλικών θρησκευτικών πολέμων, το 1572 αποφασίζεται ο γάμος της καθολικής Μαργαρίτας Βαλουά με τον προτεστάντη Ερρίκο της Ναβάρρας. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στο Παρίσι για τη γιορτή. Ο γάμος τελείται και το ίδιο βράδυ με εντολή του ορκισμένου εχθρού των προτεσταντών Δούκα του Γκιζ, οι καμπάνες της εκκλησίας του Σαιν Ζερμαίν σημαίνουν για να δώσουν την εκκίνηση. Ακολουθεί η δολοφονία όλων των ουγενότων ηγετών και η σφαγή, με τη συμμετοχή και του απλού καθολικού λαού, εξαπλώνεται σε όλους τους ουγενότους καλεσμένους, άντρες, γυναίκες, παιδιά. Το Παρίσι βάφεται με αίμα σε μία νύχτα.

Το έργο του Μάρλοου παρακολουθεί τα γεγονότα από τον γάμο της Μαργαρίτας και του Ερρίκου μέχρι την ανάληψη του βασιλικού αξιώματος από τον Ερρίκο. Το κείμενο που έχουμε στα χέρια μας θεωρείται από όλους τους μελετητές το πιο προβληματικό έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου, ξεσηκώνοντας μέχρι σήμερα θύελλα διαφωνιών και συζητήσεων.

"Η σφαγή των Παρισίων" του Κρίστοφερ Μάρλοου, από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη. 

Η παράσταση επιχειρεί να ασχοληθεί με την ποίηση που κρύβεται όχι πια πίσω από τον λόγο αλλά πίσω από τη σκηνική δράση. Με όχημα το σωζόμενο κείμενο σαν ένα ολοκληρωμένο έργο και με εργαλεία την κίνηση και τη μουσική, επιλέγεται, ως κεντρικό θέμα, ο αέναος κύκλος της βίας που χαρακτηρίζει το κείμενο. Φιλοδοξώντας να αναδειχτεί η γρήγορη σχεδόν κινηματογραφική δομή του έργου, η θηριωδία μιας μαζικής δολοφονίας και το μέγεθος της πράξης αυτής, οι ηθοποιοί επιδίδονται σε μια σειρά από εναλλαγές ρόλων.

Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας
Δραματουργική Επεξεργασία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, Χρήστος Θεοδωρίδης
Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Σκηνογραφία-κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντριάννα Χαλκίδη
Βοηθός σκηνογράφου: Νόρα Δεληδήμου
Επιμέλεια κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης/2K Hairstyling
Μακιγιάζ: Τατιάνα Garabedian
Εκτέλεση παραγωγής: Άννα Γκόμεζ
Ιστορική έρευνα: Παύλος Σούλης

Παίζουν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Ξένια Θεμελή, Γιώργος Κισσανδράκης, Ντένης Μακρής, Μαρία Μπαγανά, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Σαμψών Φύτρος, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Χριστοδούλου.ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2016
Πειραιώς 260, Κτήριο Δ
Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Ιουλίου, στις 21:00
Εισιτήρια: 20, 10 (φοιτητικό), 5 (ανέργων, ΑμεΑ)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: