Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Ιουλίου 2016

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το —γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο— δραματικό ειδύλλιο του Δημητρίου Κορομηλά "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας", στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. (από 1/7)

O Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο του Αισχύλου "Επτά επί Θήβας". Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα σε μια Θήβα που βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας είναι το θέμα της τραγωδίας. (Θέατρο Δάσους, 6-7/7)

Το Δημοτικό Περιφερειακό Κρήτης περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι με την "Αριστοφανιάδα". Πρόκειται για έναν ύμνο στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη, που στηρίζεται σε μία πρόταση της ομάδας Ιδέα. Σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης (Θέατρο Δάσους, 13/7)

Την έμμετρη ηρωική κωμωδία του Εντμόντ Ροστάν "Συρανό ντε Μπερζεράκ" (1897) παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι ο Γιάννης Κακλέας και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ένα σκηνικό θέαμα με σαράντα χαρακτήρες που ξεδιπλώνουν έρωτες και πάθη, σκαρώνουν ποιήματα κι αστεία, τραγουδούν και πολεμούν μεταφέροντας μας από τις αίθουσες θεάτρου και τις αυλές σπιτιών ως τα μοναστήρια καπουτσίνων και τα αιματοβαμμένα πεδία μαχών. (Θέατρο Δάσους, 25 και 26/7)

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί τη μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία, την "Ορέστεια" του Αισχύλου (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες) και δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Δώδεκα ηθοποιοί μοιράζονται όλους τους ρόλους της τριλογίας και αφηγούνται τον κύκλο αίματος μιας οικογένειας έως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί. (Θέατρο Δάσους, 27 και 28/7)

Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Η νοσταλγός" θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Κηπου, στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου. Ο Παπαδιαμάντης μιλά για ένα ταξίδι, που θα επαναλαμβάνεται όσο ο άνθρωπος παραμένει μακριά από την πατρίδα. Σκηνοθετεί η Άννα Παπαμάρκου. (27, 28/7)


ΑΘΗΝΑ

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος παρουσιάζει για το Φεστιβάλ Αθηνών και για πρώτη φορά τον "Αμύντα", ένα κείμενο που εγκαινιάζει τις "ποιμενικές κωμωδίες" και τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία, ως ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά, της ομώνυμης κωμωδίας του ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσσο. (Ηρώδειο, 8/7)

Τον ίδιο μήνα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιαστούν: η αφιερωμένη στη Σάρα Κέιν επτάωρη περφόρμανς-ολονυχτία με τίτλο "Ψύχωση 4.48-Κοίταξε με", σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (Πειραιώς 260, 8-9/7), η —βασισμένη στον "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ— παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "Young Lear" (Πειραιώς 260, 17-18/7) και το βραβευμένο με Πούλιτζερ (2009) θεατρικό έργο της Λυν Νόττατζ "Ruined" που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία που συνυπογράφουν η Γιούλα Μπούνταλη και ο βρετανός Ντέννις Ρηντ. (Πειραιώς 260, 10-11/7)

Η Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη με το "Περιμένοντας τον GODOT", του Σάμουελ Μπέκετ. Το Αίθριο της οδού Πειραιώς, αναδεικνύεται σε ιδανικό τόπο για να αναπτυχθεί αυτός ο "μη-κόσμος" που περιγράφεται από τον συγγραφέα. (από 14/7)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: