Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μπουρλέσκ συνένοχοι

Leave a Comment
Τι συμβαίνει όταν μια αποκριάτικη νύχτα στο πανδοχείο "H Μαύρη Άρκτος" ο Διάβολος "παίζει το παιχνίδι του" και πόσο αυτό το "ανόητο" παιχνίδι μπορεί να επηρεάσει μια περίεργη ξενοδόχα, έναν χαρτοπαίχτη που χρειάζεται χρήματα, την παραμελημένη σύζυγό του και έναν ακόλαστο ευγενή; Ο κάθε ένας από αυτούς τους "καθ’ όλα" έντιμους πολίτες διαπράττει ένα αμάρτημα!
Ο καθένας διαμαρτύρεται για την ανηθικότητα του άλλου και τον κατηγορεί. Ωστόσο ποιος μπορεί να είναι ο κλέφτης, όταν και οι τέσσερις βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, για διαφορετικό λόγο ο καθένας και είναι όλοι τους συν-ένοχοι; Και τι είναι τελικά αυτό που κλέβεται; Το χρήμα ή το γράμμα, η καρδιά ή η τιμή;
Η μπουρλέσκ-κωμωδία του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, "Οι συνένοχοι", μια κωμωδία των εξαπατημένων απατεώνων, βρίθει από φαρσικές καταστάσεις και γοητεύει με τη ρυθμική ποιητική της γλώσσα. Πρόκειται για μια γεμάτη δράση και διασκεδαστική κωμωδία και —όπως ένας γερμανός θεατρικός μελετητής έγραψε— είναι "πιθανώς το θεατρικότατο και δυνατότερο θεατρικό έργο του Γκαίτε", το οποίο, ωστόσο, έχει σχεδόν λησμονηθεί. Ο Γκαίτε ολοκλήρωσε αυτό το έργο το 1769, μέσα στο οποίο κάνει για πρώτη φορά αναφορά στον πιο γνωστό του ήρωα, τον Φάουστ –18 χρόνια προτού να συγγράψει το ομότιτλο θεατρικό του έργο. Με αυτόν τον τρόπο, οι "Συνένοχοι" γίνονται προάγγελοι του Φάουστ – ίσως ακόμα και ένα προσχέδιό του, αφού μπορούμε να βρούμε μέσα σ’ αυτή την κυνική κωμωδία, πολλούς παραλληλισμούς των δύο έργων. Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο το αγάπησε τόσο πολύ ο Γκαίτε, που το έγραψε σε δύο εκδοχές και έπαιξε ο ίδιος το ρόλο του Αλτσέστ το 1777.
Το έργο αυτό του Γκαίτε, μεταφράζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Οι συνένοχοι" του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Μουσική επιμέλεια: Βάνα Παρθενιάδου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Παίζουν: Βάνα Παρθενιάδου, Αναστασία Χατζάρα, Κωνσταντίνος Κυριακού, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.

Στην Αίθουσα Κ.Ο.Θ. "Σόλων Μιχαηλίδης", (Λεωφόρος Νίκης 73, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 257900)
Σάββατο 15 Μαρτίου στις 21:15, Κυριακή 16 Μαρτίου στις 19:15
Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Μαρτίου στις 21:15.
Εισιτήρια: 10.

Στον Πολυχώρο Vault, (Μελενίκου 26, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ. 213 0356472)
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, έως 10 Απριλίου 2014
Εισιτήρια: 10, 5 (ανέργων)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: