Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ομάδα Σημείο Μηδέν

Leave a Comment
Η θεατρική ομάδα Σημείο Μηδέν δημιουργήθηκε το 2009 από τον Σάββα Στρούμπο, τον Μιλτιάδη Φιορεντζή, την Ελεάνα Γεωργούλη, τη Μαρία Αθηναίου, τον Θοδωρή Σκυφτούλη, τη Ρόζα Προδρόμου, την Αντιγόνη Ρήγα, τη Δανάη Σπηλιώτη και τον Γιώργο Κολιό.
Πρώτη παράσταση της ομάδας το έργο Στη σωφρονιστική αποικία του Φραντς Κάφκα, που παρουσιάστηκε στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 της οδού Κοραή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. Στη Σωφρονιστική Αποικία ένας ερευνητής επισκέπτεται μια αποικία, αποδεχόμενος την πρόσκληση του διοικητή της με σκοπό να παρακολουθήσει μια δημόσια εκτέλεση. Υποψήφιο θύμα ένας στρατιώτης, ο οποίος τιμωρήθηκε για απειθαρχία και ανυπακοή ανωτέρου. Ο στρατιώτης θα υποστεί ένα φριχτό βασανιστήριο. Ένας εγγραφέας θα χαράξει πάνω στο κορμί του το απόσπασμα του νομικού κώδικα που έχει παραβεί. Υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία -του φριχτού στη σύλληψη μέσου βασανισμού και πολύπλοκου στη χρήση- μηχανήματος είναι ένα αξιωματικός ο οποίος γεμάτος περηφάνια εξηγεί στον επισκέπτη πώς το μηχάνημα αυτό με τη βοήθεια ειδικών βελόνων και κατάλληλου προγραμματισμού χαράσσει στο κορμί του τιμωρημένου την εκάστοτε ποινή. Η παράσταση παρουσιάστηκε και στις φυλακές Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2010 μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Όπως σας αρέσει, στο Studio Κινητήρας. Ο έρωτας της Ροζαλίντα με τον Ορλάντο, η μεταμόρφωση της πρώτης σε αγόρι για να επιβιώσει μέσα στο δάσος, αλλά και η απομυθοποίηση όλου του φάσματος της ερωτικής επιθυμίας των δύο νέων από τον Φιλοσοφικόλιθο, δημιουργούν ένα πλέγμα έρωτα και τρέλας, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν.
Για το ανέβασμα του έργου του Αλμπέρ Καμύ, Οι δίκαιοι, η ομάδα τιμήθηκε με τον Έπαινο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Η παράσταση έγινε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων του Αη Στράτη, και παρουσιάστηκε και πάλι στον χώρο Ιστορικής Μνήμης, στα πρώην κρατητήρια της Γκεστάπο.
Το 2012 η ομάδα επιστρέφει στον Κάφκα και ανεβάζει αυτή τη φορά τη Μεταμόρφωση, αρχικά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Λευκάδα, στην Πάτρα, στον Πύργο, στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη. Το έργο γράφτηκε το 1912. Εκατό χρόνια μετά, οι σύγχρονοι πλέον, μηχανισμοί από-ανθρωποποίησης εξακολουθούν να παγιδεύουν τους ανθρώπους στα αναρίθμητα γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής οδύνης.

simeiomiden.wordpress.com/



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: