Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Ιανουαρίου 2019

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.(2-1-2019)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

Το ΔΗΠΕΘE Κοζάνης και το Istrian Εθνικό Θέατρο της Κροατίας, συνεργάζονται και παρουσιάζουν ένα από τα κλασικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Ο έρωτας του κροάτη Romeo με την ελληνίδα Ιουλιέτα, στη θεατρική εκδοχή "Romeo + Ιουλιέτα", σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. (Αυλαία, 7-13/1)

Η ρομαντική κομεντί του Τerrence Mc Nally "Φράνκι και Τζόνι", σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Εκείνος είναι πρώην κατάδικος για μικροαπατεωνιές. Εκείνη ήρθε στη Νέα Υόρκη για να βρει τον δρόμο της. Εκείνος ψάχνει για ένα καινούριο ξεκίνημα παλεύοντας με τη μοναξιά του. Εκείνη κλείστηκε στον εαυτό της και ζει χωρίς φίλους, μακριά και από τα όνειρα της. Μία συναισθηματική κωμωδία που μας προσκαλεί να ξαναερωτευθούμε χωρίς φόβο και μόνο με πάθος. Με την Ιωάννα Παππά και τον Τάσο Ιορδανίδη. (Αθήναιον, από 10/1)

Στη Μαγική Σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν -που φιλοξενεί για πρώτη φορά θεατρική δράση- θα "συναντηθούν" ηρωίδες έργων της Βιρτζίνια Γουλφ και του Τζέιμς Τζόυς, με κείμενα της Ντόρις Λέσινγκ και της Εστέρ Βιλάρ. Με την παράσταση "Συνομιλίες γυναικών. Woolf vs Joyce" ο Νίκος Βουδούρης και η Αναστασία Θεοφανίδου επιχειρούν με όχημα τον λόγο των Γουλφ και Τζόυς, αλλά και της Λέσινγκ και της Βιλάρ, να φωτίσουν τα θέλω μας, σε μια δυσνόητη επικοινωνιακά κοινωνία και να ανοίξουν δρόμους πολύ πιο γόνιμους. (17-21/1)

Το βραβευμένο έργο του Λένου Χρηστίδη "Δύο θεοί" είναι μια κωμωδία για την καταστροφή της ανθρωπότητας και την αναχώρηση των Δύο Θεών για άλλους κόσμους. Ο Πάτρικ κι ο Μιγκέλ είναι εδώ και δέκα χρόνια έγκλειστοι σ' ένα κέντρο αποτοξίνωσης για άτομα εθισμένα στους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Η ζωή τους κυλάει βαρετά και χωρίς απολαύσεις, μέχρι τη στιγμή που μαθαίνουν πως πρόκειται να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στα δύο υπερ-κράτη του κόσμου: την Αμερική και την Ευρασία. Σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης. (Αριστοτέλειον, 21-29/1)

Ο "Εκκλησιαστής" είναι ένα -βασισμένο στην Παλαιά Διαθήκη- κείμενο που έχει σαν στόχο να σχολιάσει την άρνηση της μετά θάνατον ζωής. Ένα έργο γεμάτο αντιφάσεις, αντιρρήσεις και αντιδράσεις, ένα έργο που γκρεμίζει και δημιουργεί ξανά και ξανά. Από το Θέατρο του Άλλοτε, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου. (Αυλαία, 23-27/1)

Στο έργο "Πυρκαγιές" ο πολυβραβευμένος Λιβανοκαναδός συγγραφέας Ουαζντί Μουαουάντ βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από τον εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε την πατρίδα του για να μιλήσει για τις πιο σκοτεινές και παράλογες περιοχές της ανθρώπινης φύσης. Το παρόν και το παρελθόν εναλλάσσονται σε έναν σύγχρονο μύθο του Οιδίποδα. Τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη. (Βασιλικό Θέατρο, από 26/1)


ΑΘΗΝΑ

Η παράσταση "Ο Θείος Βάνιας", σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη ανεβαίνει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Είναι μάλλον αδύνατον να βρει κανείς τόσα πολλά παράπονα μαζεμένα σε ένα και μόνο θεατρικό έργο. Όμως "Ο Θείος Βάνιας" είναι ένα έργο γοητευτικό. Πως προκύπτει ποίηση από τα παράπονα; (από 10/1)

Στο έργο "Ένας αριθμός" η Κάρυλ Τσέρτσιλ συνθέτει μία αλληγορία για τον σύγχρονο κόσμο, τη σχέση πατέρα-γιου και τα όρια του επιτρεπτού. Δύο ηθοποιοί από διαφορετικές γενιές -ο Λεωνίδας Κακούρης και ο Έκτορας Λιάτσος- συμπράττουν επί σκηνής για πρώτη φορά για να ενσαρκώσουν έναν αριθμό προσώπων, καταστάσεων και ταυτοτήτων τόσο μακριά όμως τόσο κοντά. (Bios, από 21/1)

Ο Γιάννης Σκουρλέτης και η bijoux de kant παρουσιάζουν την παράσταση "Τα δάση στα γόνατα" του Άκη Δήμου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Με αφετηρία ένα επεισόδιο από το μυθιστόρημα "Ο παλαιός των ημερών" του Παύλου Μάτεσι, ο Άκης Δήμου ιστορεί τη ζωή στην ορεινή Αρκαδία των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα. (από 21/1)

Η νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ "Dream Story" που ενέπνευσε το κύκνειο άσμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ "Μάτια ερμητικά κλειστά» ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Βιέννη, βραδιά καρναβαλιού. Ο γιατρός Φριντολίν καλείται μέσα στα μεσάνυχτα να παραστεί στις τελευταίες στιγμές ενός ετοιμοθάνατου. Τα βήματά του τον οδηγούν σε μια οργιώδη δεξίωση μιας μυστικής κοινότητας. Μυστικά συνθήματα, μασκοφορεμένες γυναίκες, μεθυστικές μελωδίες αποπλάνησης. (από 25/1)

Ένα απ’ τα πιο γοητευτικά έργα του Χάρολντ Πίντερ, "Ο Εραστής", ανεβαίνει από την Εταιρία Θεάτρου ΗΘΩ, σε σκηνοθεσία Λένας Φιλίπποβα. Το έργο του Πίντερ καταγράφει την άβυσσο που κρύβεται κάτω απ’ την επιφάνεια της καθημερινής ζωής. Εκεί ζουν οι φαντασιώσεις, οι συνειδητές και οι ασυνείδητες επιθυμίες των ηρώων. (Από Μηχανής Θέατρο, από 28/1)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: