Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Δωδέκατη νύχτα: μεταμφίεση και ποίηση

Leave a Comment
Δωδέκατη νύχτα: μεταμφίεση και ποίηση
(19-10-2016)

Τα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπαστιάν ναυαγούν στις ακτές της Ιλλυρίας, μιας χώρας σχεδόν μυθικής, που δίνει την εντύπωση πως δεν προϋπάρχει, αλλά αρχίζει να ζει εκείνη τη στιγμή. Τα αδέρφια χάνονται μεταξύ τους και η Βιόλα "παρενδύεται" και γίνεται ο Σεζάριο, έτσι ώστε να αναζητήσει ανενόχλητη τον αδερφό της στον άγνωστο τόπο.
Τον τόπο αυτόν, επιχειρούν να κατακτήσουν δύο αντιθετικές και μπανάλ δυνάμεις: το Πένθος, που εκπροσωπείται από την Ολίβια που αποκρούει τον Ορσίνο, και ο Έρωτας, που εκπροσωπείται από τον Ορσίνο που κυνηγάει την Ολίβια. Αυτή τους η αναμέτρηση λαμβάνει χώρα κατά το δωδεκαήμερο της ασυδοσίας, στις πλέον ακατάλληλες συνθήκες τόσο για πένθη όσο και για έρωτες: τη νύχτα που "όλα επιτρέπονται".

Η "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε μάλλον το 1601, και η πρώτη γνωστή παρουσίαση της έγινε στις 2 Φεβρουαρίου του 1602. Ο Σαίξπηρ όπως σε όλες τις μεγάλες δημιουργίες του, έτσι και στη "Δωδέκατη νύχτα", πίσω από το παιχνίδισμα της περιπέτειας, της μεταμφίεσης και της γοητευτικής ποιητικής σύλληψης, επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία, που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας και των συμβάσεων που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων.

"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σύμβουλος στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνογράφου: Στεφανία Ηλέκτρα Πανταβού
Bοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας.

Παίζουν: Γιώργος Χρυσοστόμου, Εύη Σαουλίδου, Έμιλυ Κολιανδρή, Νίκος Χατζόπουλος, Άρης Μπαλής, Μιχάλης Σαράντης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ελίνα Ρίζου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Βαγγέλης Αμπατζής, Δημήτρης Κίτσος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.


Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ. 210 5288170-171)
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00, από 20 Οκτωβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017
Εισιτήρια: 15€, 10€ (φοιτητικό), 5€ (ανέργων), 13€ (Τετάρτη και Πέμπτη)Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: