Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Θερμοκήπιο μνήμης

Leave a Comment
Το Θερμοκήπιο του Χάρολντ Πίντερ γράφηκε τον χειμώνα του 1958, αμέσως μετά το Πάρτι γενεθλίων (1957) και πριν τον Επιστάτη (1959). Ο Πίντερ, αμέσως μετά την πρόσκαιρη εμπορική αποτυχία του Πάρτι γενεθλίων, "άφησε στην άκρη" το Θερμοκήπιο,


για να επανέλθει σε αυτό το 1979 σε μια παραγωγή που σκηνοθέτησε ο ίδιος στο Hampstead Theatre. Σε μια μεταγενέστερη παραγωγή, στο Minerva Theatre το 1995, ο Πίντερ ερμήνευσε τον ρόλο του Roote.
Νύχτα Χριστουγέννων. Σε ένα κρατικό "ησυχαστήριο", γεννιέται άρρεν τέκνο από την ασθενή 6459, ενώ ένας άλλος ασθενής ο 6457, βρίσκεται μυστηριωδώς νεκρός. Τι έχει συμβεί, ποιος είναι ο πατέρας του παράνομου βρέφους; Πώς πέθανε ο 6457 και γιατί κηδεύτηκε μυστικά και εσπευσμένα; Ο χώρος που διαδραματίζεται το έργο είναι ένα κρατικό "ησυχαστήριο", ένα θερμοκήπιο, όπου αθέατοι για μας ασθενείς, που αναφέρονται με τους κωδικούς τους, ανακρίνονται και κακοποιούνται παντοιοτρόπως από το διεφθαρμένο και εξουσιομανές προσωπικό. Εδώ κυριαρχεί, η αλλοτρίωση, η απάθεια, η απανθρωπιά, η απονεκρωμένη συνείδηση.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Θερμοκήπιο του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2013 παρουσιάζει την τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ο Λευτέρης Βογιατζής, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη του.

Μετάφραση: Λευτέρης Βογιατζής, Νίνος Φένεκ-Μικελίδης
Σκηνικά–Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Παίζουν: Γιώργος Γαλλος, Δημήτρης Ήμελλος, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων, (Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11, Κυψέλη, Αθήνα)
Από 22 έως 26 Ιουλίου 2013, στις 21:00.Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: