Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

'Ρίττερ, Ντένε, Φος' στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

3 comments
 "Ρίττερ Ντένε Φος" του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.
Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί Τόμας Μπέρνχαρντ
(15-9-2019)

Τρία πρόσωπα. Τρεις ηθοποιοί. Ένα αιμομικτικό τρίο σε γεύμα. Μια κωμικοτραγική ιεροτελεστία.
Σαν χορωδία από παράφρονες, τρία αδέλφια αποπειρώνται ενάντια στην αφασία, στην παράλυσή τους, στο μηδενισμό, με όπλο τον μηδενισμό.

"Ρίττερ Ντένε Φος" του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ (1931-1989) δανείζεται στοιχεία από την οικογενειακή ιστορία του συμπατριώτη του φιλόσοφου της Λογικής, Λούντβιχ Βίτγκενστάιν (1889-1951), του ανηψιού του Πολ Βίτγκενστάιν αλλά και από τις προσωπικότητες αγαπημένων του ηθοποιών της σύγχρονής του γερμανικής σκηνής, την Ίλζε Ρίττερ, την Κρίστεν Ντένε και τον Γκέρτ Φός, σχηματίζοντας τον τίτλο με τα επίθετά τους. Το έργο γράφτηκε το 1984.

Η Μαρία Πρωτόπαππα σημειώνει: "Με τον εμπρηστικό τρόπο αφήγησης του και με υπερβολή που αγγίζει το γκροτέσκ, ο Μπέρνχαρντ χρησιμοποιεί ένα από τα σκληρότερα εφέ: το διφορούμενο της αθωότητας. Τα δικά του γερασμένα 'παιδιά', με τέλεια υποκρισία, κρύβουν το Καθαρό Κακό που έχουν μέσα τους, ενώ, ταυτόχρονα, αντιπαραθέτουν την πραγματική, αδιάφθορη παιδική τους αθωότητα στο Αυθεντικό Κακό των "Μεγάλων", των προπατόρων τους. Με έναν αμφίσημο τρόπο καταγελάει την ανθρώπινη ανικανότητα να κατευθυνθεί προς την πραγματική ελευθερία της βούλησης, την ελευθερία που ανοίγει δρόμους για τη συμβιωτική συνύπαρξη. Στο βάθος, πρόκειται για μια αλληγορία που θίγει την υποκρισία των Αυστριακών, σχετικά με την συμβολή τους στα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ κατά της ανθρωπότητας, ξεσκεπάζοντας αυτήν ακριβώς την αυταπάτη της αθωότητας, καθώς και τη βλακεία που διακρίνει το ανθρώπινο είδος εν γένει, το οποίο παραβλέποντας τα αίτια του φαινομένου της βίας, εξακολουθεί να διατηρεί την ψευδαίσθηση μιας υπαρξιακής ανωτερότητας". 

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικά-φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Αντικείμενα-props: Γεωργία Μπούρα
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Sound design: Λόλεκ
Κίνηση: Κατερίνα Φωτιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη-εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ιουλία Σταμούλη
Βοηθός σκηνογράφου: Νατάσσα Τσιντικίδη
Βοηθός ενδυματολόγου: Στεφανία Σιαφλιούκα
Kομμώσεις: Θοδωρής Μπουρνέλης
Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου
Μακιγιάζ φωτογράφισης: Κατερίνα Μιχαλούτσου
Video trailer παράστασης: Μιχαήλ Μαυρομούστακος.

Τους πίνακες στην παράσταση φιλοτέχνησε η εικαστικός Νατάσα Πουλαντζά.

Συμπαραγωγή: Θέατρο Τέχνης 'Κάρολος Κουν', Θέατρο του Νέου Κόσμου και Kart Productions.

Παίζουν: Λουκία Μιχαλοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης.

Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3228706)
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, από 18 Οκτωβρίου 2019 έως 12 Ιανουαρίου 2020
Εισιτήρια: Τετάρτη, Παρασκευή: 15€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό), 10 (ανέργων)
Πέμπτη: 10€ (γενική είσοδος)
Σάββατο, Κυριακή: 18€ (κανονικό), 15€ (μειωμένο)


Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τη χάνω με τίποτα αυτήν την παράσταση! έχω ακούσει τα καλύτερα και ανυπομονώ! Πέρσυ δεν πήγαινα τόσο σε θεατρικές παραστάσεις αλλά φέτος προσπαθώ να μην χάνω τις καλές παραστάσεις. Αυτή τη σεζόν συγκονιστικά έργα ανεβάζει και η Εθνική Λυρική Σκηνή.Εδώ μπορείτε να βρείτε τι υπάρχει αυτή την περίοδο και να κλείσετε τα εισητηριά σας: https://www.nationalopera.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή