Από το Blogger.

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Νοεμβρίου 2018

(2-11-2018)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο "Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ κυριαρχούν η "αρρώστια" της ζήλιας, η μανία της εκδίκησης, η δύναμη της συγχώρεσης. Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε "χειμερία νάρκη". Σκηνοθετεί ο ρουμάνος Σίλβιου Πουρκαρέτε. (Θέατρο ΕΜΣ, από 16/11)
 
Τέσσερις διαχρονικές και εξαιρετικά επίκαιρες μονόπρακτες σατιρικές κωμωδίες του Γεωργίου Σουρή, "Ο Αναπαραδιάδης" (1884), "Η Επιδημία" (1881), "Δεν έχει τα προσόντα" (1885) και "Η Περιφέρεια" (1886) ανεβαίνουν σε ενιαία παράσταση με τίτλο "Ελλάς, γελάς...", σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου. Η παράσταση, μέσα από μια σύγχρονη οπτική, συνδέει το χθες με το σήμερα. (Θέατρο Σοφούλη, από 17/11)

Η παράσταση "Παζολίνι" βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου "Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε τον θάνατο" και σε ντοκουμέντα, αρχεία, κείμενα και συνεντεύξεις του ίδιου του Παζολίνι. Στην παράσταση παρελαύνουν οι σημαντικότερες στιγμές του δημιουργού, οι εχθροί, οι φίλοι του η Κάλλας, η Μπέτι, η Μαγκάνο, η Σουσάνα... ο Νινέττο, ο Σβεν, όλοι τους καλεσμένοι και ταυτόχρονα παγωμένοι να αναρωτιούνται ποιος σκότωσε τον Πιερ Πάολο. Σκηνοθετεί η Αγγελική Καρυστινού κι ερμηνεύει ο Ένκε Φεζολλάρι. (Αυλαία, 19-20/11)

Η θεατρική ομάδα ριSκο και το Αβέρτο θέατρο παρουσιάζουν το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Paco Bezerra, "Tο μικρό πόνι", σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Ένα έργο επίκαιρο, το οποίο αφορά στο σχολικό εκφοβισμό (bullying), που μας προβληματίζει σχετικά με την ελευθερία, το φόβο και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας. (Vis Motrix Performance Studio, από 24/11)

Ο Κωστής Καπελώνης σκηνοθετεί την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης 'Κάρολος Κουν' "Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία" των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε και ο Σταμάτης Κραουνάκης συνθέτει. Ένα θεατρικό έργο για την κατάσταση της γυναίκας και ιδίως τη σεξουαλική σκλαβιά της. Ένα έργο με λόγο καθημερινό και υπερβατικό που ακουμπάει στην καρδιά, αλλά δίνει γροθιά στο στομάχι. (Θέατρο Αυλαία, 28/11-2/12)

Η Ομάδα Ars Moriendi επιστρέφει με την παράσταση "Σεράγεβο 1914-Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος" της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς. Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο 19χρονος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία. Η πράξη του, γνωστή ως "η δολοφονία του Σεράγεβο", έγινε η σπίθα που πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία του εικοστού αιώνα. Σκηνοθετεί ο Θάνος Νίκας (Θέατρο Τ, από 30/11)

ΑΘΗΝΑ

Η Μπέτυ Αρβανίτη στην πρώτη της συνάντηση επί σκηνής με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας τον "Γυάλινο κόσμο" του Τεννεσί Ουίλιαμς. Ο αμερικανός συγγραφέας σε πολλά από τα έργα του ενσωματώνει στοιχεία της δικής του προσωπικής ζωής κι εκείνης των παιδικών του χρόνων με την οικογένειά του. Ο "Γυάλινος κόσμος" θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό του. (από 2/11)

Η ομάδα Νάμα παρουσιάζει για πρωτη φορά στην Ελλάδα το έργο "Με λένε Έμμα" του Duncan Macmillan. Ένα έργο για την επιβίωση του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο. Η Έμμα είναι γυναίκα, ηθοποιός, έξυπνη, ταλαντούχα, φιλόδοξη, θυμωμένη, πνευματώδης, εθισμένη σε ναρκωτικές ουσίες. Από τη σκηνή του θεάτρου βρίσκεται σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης προσπαθώντας να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τον κόσμο που την περιβάλλει. (Σύγχρονο Θέατρο, από 8/11)

Το "Masterclass", έργο του αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο όπου δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ανεβαίνει στο νέο "Μικρό Χορν". Σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος κι ερμηνεύει η Μαρία Ναυπλιώτου. (από 9/11)

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί τη φετινή σεζόν το νεανικό έργο του Σαίξπηρ, "Η κωμωδία των παρεξηγήσεων", με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κουρή και τον Ορφέα Αυγουστίδη. Η "Κωμωδία των παρεξηγήσεων" είναι γεμάτη εκπλήξεις, καθώς στο αλλόκοτο σύμπαν της βρίσκει κανείς ένα τρελό ψηφιδωτό από μπλεγμένες ερωτικές ιστορίες, χαμένα μέλη μιας οικογένειας, δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων, μέσα σε μια ατμόσφαιρα μαγείας και ψευδαίσθησης, όπου όλα μπορούν να συμβούν. (Νέο Θέατρο Βασιλάκου, από 9/11)

Το Θέατρο Σταθμός τιμά τη μνήμη της Λούλας Αναγνωστάκη ανεβάζοντας, έναν χρόνο μετά τον θάνατό της, το πιο γνωστό θεατρικό της έργο, τον "Ήχο του όπλου". Στο έργο της Αναγνωστάκη όλα συμβαίνουν γρήγορα υπό την απειλή ενός όπλου που δε θα εκπυρσοκροτήσει ποτέ, αλλά θα αλλάξει τη ζωή των ηρώων για πάντα. Σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης (από 9/11)

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος παρουσιάζει το "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του Λουίτζι Πιραντέλλο στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του ίδιου του Πιραντέλλο "Αντίο Λεονόρα". Οι σκηνοθετικές εντολές δημιουργούν ασάφεια για τους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη, προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται! (από 11/11)

Το "Δείπνο" του Χέρμαν Κοχ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Ένα δείπνο. Δυο ζευγάρια. Ένα έγκλημα. Τρία παιδιά. Ένα μυστικό που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί. Ως που μπορεί να φτάσει κάποιος για να προστατεύσει την οικογένειά του; (Σύγχρονο Θέατρο, από 16/11)



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου