Από το Blogger.

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Ένας χειμώνας γεμάτος χορό και θέατρο στον Κινητήρα

(20-9-2017)

Ο Κινητήρας φέτος εμπνέεται από την ιδέα της "αναγέννησης-rebirth" και της απίστευτης δύναμης του ανθρώπινου γένους και της φύσης να μπορεί να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες και τον θάνατο.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του χώρου, Αντιγόνη Γύρα, δημιούργησε ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο παραστάσεις, μαθήματα, φεστιβάλ και residencies.

ΘΕΑΤΡΟ

από 5 Οκτωβρίου 2017
"Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά.
Μια παραγωγή του Κινητήρα που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Σημείο.
Οι ήρωες του Αρκά ξεπηδούν για 2η χρονιά μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή. Η "Ζωή μετά", ο "Ισοβίτης", οι "Χαμηλές πτήσεις", ο "Καστράτο", το "Μαλλί με μαλλί» πρωταγωνιστές σε μια ξεκαρδιστική παράσταση, που θα φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη κάθε πικραμένου.

ΧΟΡΟΣ-DOUBLE BILL

7-30 Οκτωβρίου 2017
Home & 2084
Ο Κινητήρας φιλοξενεί δυο παραστάσεις χορού των δυο καλλιτεχνικών ομάδων που διακρίθηκαν στο περσινό In Progress Feedback Festival (IPFF): τα έργα "Home" από την ομάδα Almalibre.co της Αναστασίας Μπρουζιώτη και "2084" από την ομάδα A(r)CT της Ελένης Παπαϊωάννου και του Άλεξ Γκοτς.

Tο έργο "Home" είναι εμπνευσμένο από πίνακες του Egon Schiele και του Edward Hopper. Ο ρεαλισμός και η απλότητα του Hopper σε συνδυασμό με τις απομονωμένες φιγούρες του σε αντίθεση με την έντονη ζωτικότητα των δύο φύλων στους πίνακες του Schiele, αποτυπώνουν δύο εντελώς αντίθετες ατμόσφαιρες, δύο διαφορετικούς κόσμους ανθρώπινης συνύπαρξης και επικοινωνίας, που αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία του έργου σε κινητικό, χορογραφικό και σκηνοθετικό επίπεδο. Mέσω της κίνησης, του χώρου και των σωμάτων των χορευτών μία χορογραφία θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να μετατραπεί σε έναν ζωγραφικό πίνακα.
Χορεύουν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ματίνα Κοκολάκη, Αναστασία Μπρουζιώτη, Γιάννης Τσιγκρής

Το "2084" είναι μια συνεργασία των performers Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς και του μουσικού Πάνου Χουντουλίδη. Αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο "1984" του Τζορτζ Όργουελ, το "2084" βασίζεται στην ιδέα πως ο έρωτας μπορεί να αποτελέσει πράξη επαναστατική, πράξη αντιστασιακή και πολλές φορές ριψοκίνδυνη. Αντανακλά τον φόβο πως κάποια μέρα, ίσως χάσουμε τη ικανότητα να νιώθουμε, να σκεφτόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τον ίδιο μας τον εαυτό, την αξιοπρέπειά μας, τους γύρω μας. Για έναν κόσμο που κάποτε ονειρευτήκαμε και ερωτευτήκαμε.
Χορεύουν : Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

17 και 24 Δεκεμβρίου 2017
7 και 14 Ιανουαρίου 2018
"Στη χώρα του γιατί" (παράσταση για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 7 χρόνων–απαραίτητη η παρουσία γονέα)
Μια παράσταση αυτοσχεδιασμού της οποίας τα παιδιά και οι γονείς αποτελούν ενεργό μέρος, έχοντας την ευκαιρία να σηκωθούν, να κινηθούν, να πλησιάσουν τη δράση, να διαλέξουν τι θα παρακολουθήσουν και να επηρεάσουν την εξέλιξη του έργου. Έτσι, κάθε φορά θα γεννιέται μια διαφορετική ιστορία, μια "έκπληξη" για όλους!
Συντονίζει η Σάνια Στριμπάκου.

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ

από 9 Φεβρουαρίου 2018 
"Βαθύς αναστεναγμός" από τους ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος)
Έργο ατομικού και συλλογικού πόνου στην αρχή της νέας χιλιετίας, που κινείται από το καθημερινό και το προφανές στο σκιώδες και το ασαφές της ανθρώπινης ύπαρξης. Η δομή του έργου εναλλάσσεται από ομαδικές σκηνές σε σόλο ή μονολόγους και τραγούδι. Η βασική γλώσσα είναι η κίνηση, ενώ ο λόγος, ο ήχος και η χρήση νέων μέσων λειτουργούν υποστηρικτικά. Οι επτά ερμηνευτές είναι 40 χρόνων και πάνω. Μια επιλογή που καθιστά τη διαπραγμάτευση της ηλικίας πραγματικό θέμα για τον ίδιο τον ερμηνευτή με εφαλτήριο το συγκλονιστικό έργο "Dolce Agonia" της Nancy Ηuston. Σε μια παράσταση που μιλά για τους πόνους και τις ουλές που συλλέγονται αλλά και ταυτίζονται με την ίδια τη ζωή, ένα μεγαλύτερο σε ηλικία σώμα είναι το καταλληλότερο γιατί οι περιορισμοί του, οι αδυναμίες ή τραυματισμοί του σε συνδυασμό με την εμπειρία, τη γνώση και τη δεξιοτεχνία του είναι το πολυτιμότερο κομμάτι που μπορεί να προσφέρει. Πώς τα συναισθήματα δημιουργούν τον χάρτη του κορμιού και της φωνής μας; Πώς αυτά εκτονώνονται κι εκφράζονται χορευτικά μέσα από την εξέλιξη της φόρμας των σωματικών δραστηριότητων όπως ο αναστεναγμός, το γέλιο, το ρέψιμο, το κλάμα, ο βήχας, η πορδή ή το φτάρνισμα; Πού κρύβεται το τρυφερό -ζωώδες σώμα μας; Όλα αυτά αποτελούν τη βάση για να χτιστεί το εύρος του λεξιλογίου μέσα από το οποίο θα επιτυγχάνουν και θα αποτυγχάνουν οι ήρωες να βρουν κοινό τόπο επαφής.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ [ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ]

31 Μαρτίου και 1, 2 Απριλίου 2018
In Progress Feedback Festival (IPFF)
Tο In Progress Feedback Festival (IPFF), το φεστιβάλ-θεσμός του Κινητήρα επιστρέφει για ένατη χρονιά. Η θεματική ομπρέλα του IPFF για φέτος είναι η ιδέα της Aναγέννησης-Rebirth. Καλλιτέχνες και ομάδες χορού και θεάτρου, τα έργα των οποίων βρίσκονται σε δημιουργική διαδικασία παρουσιάζουν στο κοινό το έργο τους, δοκιμάζοντας τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους θεατές που συμμετέχουν ενεργά στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το feedback που θα τους οδηγήσει σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση.
*Αιτήσεις στο info@kinitiras.com έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017

12 και 13 Μαΐου 2018 
Βηματοδότης 
Ο νέος θεσμός του Κινητήρα, ο Βηματοδότης, μετά την περσινή πιλοτική του εκκίνηση, θα αποτελέσει τη φετινή χρονιά έναυσμα για δημιουργία για όλους τους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται σε αυτόν. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες του Δικτύου του Κινητήρα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα κληθούν να δημιουργήσουν έργα σύντομης διάρκειας, τα όποια θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν με το κοινό.

RESIDENCIES 
Για ένατη συνεχόμενη χρονιά ο Κινητήρας θα γίνει το σπίτι δεκάδων καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο μέσα από τον θεσμό των residencies τον οποίο ξεκίνησε το 2009, εδραίωσε στη χώρα μας και τον συνεχίζει ακάθεκτα στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Φέτος, ο Κινητήρας θα εξελίξει και την ιδέα των guest artists, προσκαλώντας αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να δουλέψουν με την ομάδα του Κινητήρα αλλά και την ευρύτερη καλλιτεχνική κοινότητα.
*Αιτήσεις στο info@kinitiras.com έως τις 29 Οκτωβρίου.

Κινητήρας (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα, τηλ. 210 9248328)




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου