Από το Blogger.

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Το πρόγραμμα του Θεάτρου Επί Κολωνώ για την περίοδο 2017-2018

(13-9-2017)

Το Θέατρο Επί Κολωνώ παρουσιάζει στις δύο του σκηνές έργα του σύγχρονου θεάτρου, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη συνεργασία του με το Σύγχρονο Θέατρο (με την επανάληψη της "Δύναμης του σκότους" του Λέοντος Τολστόι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου [Κεντρική Σκηνή]
"Σαν Θεός", σε κείμενο και σκηνοθεσία Αμέλιας Ελευθεριάδου, από την Ομάδα Hamlet Machine.
Όλες οι θρησκείες είναι μια πολύ ειπωμένη θρησκεία. Είναι ένα συνονθύλευμα ιδεών οριοθέτησης του άπιαστου στο μέρος και το όλον του. Και πίσω από κάθε πίστη στέκεται η σιωπή του Θεού. Και πίσω από την σιωπή του εδρεύουν τα θραύσματα του ανθρώπου. Καθημερινά ο άνθρωπος παλεύει με τους Δαίμονές του, δηλαδή τους Θεούς του. Εγώ πιστεύω στον άνθρωπο και θαρρώ ότι η εξέλιξή του θα καρπίσει, όταν σταματήσει να παλεύει με τους δαίμονες του. Δεν χρειάζεται να παλέψει μαζί τους, αλλά να τους αποδεχτεί και να τους αγκαλιάσει. Σαν Θεός, δηλαδή ο εν δυνάμει Θεός ο κάθε και κανένας Θεός ή και ο ίδιος ο άνθρωπος.
Σύμβουλος Υποκριτικής: Γιάννης Παπαγιάννης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Μαρνάς
Μουσικός: Δημήτρης Δημάκης
Video Artist: Μαρία Μπελεγρίνη
Φωτογραφία: Ευγενία Ξυγκόρου
Παίζουν: Βασιλική Βλαχούλη, Δημήτρης Δημάκης, Ελένη Ζουρελίδου, Μαγδαλένα Κεραμάρη, Νίκος Μαρνάς, Ελπίδα Παπαμήτσου, Νίκη Σπανού, Χρυσή Χατζηβασιλείου, Δών Χριστοδούλου.

από 7 Οκτωβρίου 2017 [Σύγχρονο Θέατρο]
"Η δύναμη του σκότους" του Λέοντος Τολστόι, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και Γιώργου Χατζηνικολάου.
Το 1880, ένας μουζίκος ομολόγησε δημόσια, στον γάμο της πρόγονής του, πως είχε κάνει παιδί μαζί της, το σκότωσε αμέσως μετά και ύστερα προσπάθησε να σκοτώσει και το δικό του εξάχρονο κοριτσάκι. Λίγα χρόνια μετά, με αφορμή αυτό το ανατριχιαστικό έγκλημα, γράφεται η "Δύναμη του σκότους". Ένα έργο που το αβυσσαλέο σκοτάδι του θυμίζει τον "Μάκβεθ" του Σαίξπηρ και την "Κόλαση" του Δάντη. Μια παραγωγή της Ομάδας Νάμα στο πλαίσιο της συνεργασίας του θεάτρου Επί Κολωνώ με το Σύγχρονο Θέατρο.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ελένη Σκότη, Γιώργος Χατζηνικολάου
Διεύθυνση παραγωγής-σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Πρωτότυπη μουσική: Βαλέρια Δημητριάδου, Γιώργος Παπαγεωργίου
Video-trailer: Σταύρος Συμεωνίδης, Κώστας Δαβελάς
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Τριανταφυλλιά Δούνια
Δημόσιες Σχέσεις/Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Παίζουν: Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιώργος Ζιόβας, Θανάσης Χαλκιάς, Αθηνά Αλεξοπούλου, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθανασία Κουρκάκη,
Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου. 

"Η πικρή τριλογία του νεοφασισμού" του Αναστάση Πινακουλάκη.
Μία σειρά τριών μονολογικών έργων του θεατρικού συγγραφέα Αναστάση Πινακουλάκη. Το πρώτο έργο της τριλογίας, το "Mall", που παρουσιάστηκε και διακρίθηκε τον Ιούνιο στο off off Athens festival του Επί Κολωνώ, θα επανέλθει για έναν διευρυμένο κύκλο παραστάσεων τον Οκτώβριο στο Black Box του. Στη συνέχεια, θ’ ακολουθήσουν οι παραστάσεις των άλλων δύο έργων της τριλογίας.
από 7 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου: "Mall"
από 25 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου: "Υγρασία στους τοίχους"
6 και 7 Ιανουαρίου 2018: "Το αγόρι της οδού Αμερικής

από 14 Οκτωβρίου έως 17 Δεκεμβρίου 2017 [Κεντρική Σκηνή]
"Lolita Reversed", σε κείμενο και σκηνοθεσία Χρήστου Καρασαββίδη.
Η προσωποποίηση του απαγορευμένου καρπού κρύβεται στη σοκαριστική ιστορία που λογοκρίθηκε και λατρεύτηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, την "Λολίτα" του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Εμπνευσμένο από το ομώνυμο αιρετικό μυθιστόρημα, το "Lolita Reversed" ξαναγράφει από την αρχή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο νυμφίδιο, εξερευνώντας τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι.
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης
Σκηνογράφος: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Giovanni Greco
Video artist: Μαίρη Θηβαίου
Παραγωγή: Λυκόφως
Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Μάρω Παπαδοπούλου, Τζωρτζίνα Λιώση, Δώρα Παρδάλη, Νικόλας Ανδρουλάκης, Κρίστελ Καπερώνη.

από 16 Οκτωβρίου 2017 έως 9 Ιανουαρίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
"Καλιφόρνια ντρίμιν" του Βασίλη Κατσικονούρη, από την Εταιρεία Θεάτρου Ναυτίλος, σε σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά.
Δύο κορίτσια και δύο αγόρια –ναυαγοί της ελπίδας– πιάνονται απ’ την πρώτη σανίδα ονείρου που θα βρουν μπροστά τους για να σωθούν. Δεν ξέρουν κολύμπι. Κανείς δεν τους έμαθε πώς να ζουν. Οι γονείς τους είναι "αδικαιολογήτως απόντες" μέσα στο πέλαγος που τους κληροδότησαν. Οι τέσσερις νέοι παρασύρονται σε περιπέτειες που ενώ προκαλούν το γέλιο, αφήνουν ωστόσο μία πικρή επίγευση. Ποια ακτή τους περιμένει άραγε;
Σκηνικά-κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Πρωτότυπη μουσική, επιμέλεια μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ραφαέλα Ακαμωτάκη, Ειρήνη Οικονομίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Στάθης Γκοργκόλης (Σίγμα Γάμμα)
Φωτογραφίες-teaser: Αλέξανδρος Γεωργίου
Επικοινωνία-δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παίζουν: Γιάννης Ιωάννου, Αγγελίνα Κλαυδιανού, Σεβίνα Μαραγκού, Γιώργος Σύρμας.

από 3 Νοεμβρίου 2017 έως 7 Ιανουαρίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
"Άγριος σπόρος" του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.
Με την αυτοσχέδια καντίνα που έστησε ο Σταύρος σε μια απόμερη παραλία προσπαθεί να φέρνει βόλτα τα χρέη που τον έχουν ζώσει, πουλώντας σουβλάκια τα καλοκαίρια στους λιγοστούς τουρίστες. Όμως η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού γερμανού θα φέρει φέτος τα πάνω κάτω. Οι σε βάρος του υποψίες απ’ τους γερμανούς που κατέφθασαν στην περιοχή διχάζουν στην αρχή το χωριό, αλλά όλοι σιγά-σιγά θα θυμηθούν ότι η καντίνα είναι αυθαίρετη, το φυσικό τοπίο παραβιάζεται, η γεννήτρια δημιουργεί ηχορύπανση, το χοιροστάσι του, που βρωμάει, δεν έχει και άδεια και… πάει λέγοντας. Άσε που αυτός είναι κι ο σφάχτης της περιοχής. Οι υποψίες που με τα συμφραζόμενα και τις προκαταλήψεις έγιναν βεβαιότητες θα μείνουν μετέωρες όταν οι έρευνες θα στραφούν αλλού. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως πριν. Μόνο η ακλόνητη πεποίθηση του Σταύρου, που θα παλεύει αενάως με νύχια και με δόντια, πως οι άλλοι ευθύνονται για όλα.
Σκηνικά, κοστούμια, διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Περίκλεια Χονδροπούλου
Δημόσιες σχέσεις-βοηθός παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα
Παίζουν: Τάκης Σπυριδάκης, Χριστίνα Μαριάννου, Ηλίας Βαλάσης.

από 16 Δεκεμβρίου 2017 [Σκηνή BlackBox]
"Έξω χιονίζει" του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου.
Εκατό χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέντιουμ Νίνα καλεί στη σκηνή γνωστού κινηματοθεάτρου τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών, που είχαν βρεθεί στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Ο κάθε ένας θα καταθέσει τη δική του μαρτυρία, ζωντανεύοντας ένα σύμπαν σαρκοφάγο, αντιηρωικό, ξεκαρδιστικό αλλά και σπαρακτικό. Ένα σύμπαν, μ’ ένα πιάτο γίδα βραστή, τα φονικά κουνούπια της μαλάριας, μια μπανιέρα με το αίμα τριάντα φαντάρων, με εκρήξεις ερωτοπάθειας στα μιούζικ χωλ της πόλης, με στοχασμούς για τα αποφάγια που οι πεθαμένοι αφήνουν και με εικόνες από τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης στα 1917, εικόνες από την πολυφυλετική Θεσσαλονίκη της εποχής. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη ζεστή αίθουσα του κινηματοθέατρου, καθώς έξω χιονίζει. Κι ενώ το χιόνι πέφτει και λιώνει, λιώνουν κι οι λέξεις, οι πόνοι, τα χάδια, οι μέρες, οι ιστορίες, κι ο μυστηριώδης θεατής της τρίτης σειράς χάνεται στο σκοτάδι.
Παίζουν: Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Μάγδα Κόρπη.

από 12 Ιανουαρίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
"The Night Alive" του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν άνδρα κοντά στα πενήντα, τον Τόμμυ, που έχει αποχωριστεί την οικογένειά του και ζει μόνος πια σε ένα τμήμα του σπιτιού τού θείου του Μώρις, σε μια συνοικία του Δουβλίνου. Οι δουλειές του ποδαριού με τον κολλητό φίλο του Ντοκ, οι γκρίνιες του θείου Μώρις και οι τηλεφωνικοί καυγάδες με την πρώην γυναίκα του είναι η καθημερινότητα του αποτυχημένου και μοναχικού Τόμμυ. Μια μαύρη κωμωδία ιρλανδέζικου ρεαλισμού, που χειρίζεται με χιούμορ αλλά και τρυφερότητα τις δραματικές καταστάσεις, που φτάνουν ως την ακραία βία.
Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Διεύθυνση παραγωγής, σκηνικά, κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Δημόσιες σχέσεις-βοηθός παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Ερρίκος Λίτσης, Θάνος Αλεξίου, Κατερίνα Μαούτσου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

από 13 Ιανουαρίου 2018 [Σκηνή BlackBox]
"Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ" της Μαργαρίτας Φρανέλη, από την Εταιρεία Θεάτρου Ναυτίλος, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά.
Η μεταφορά στη σκηνή του αυτοβιογραφικού αφηγήματος της Μαργαρίτας Φρανέλη που πραγματεύεται άλλοτε με λυτρωτικό χιούμορ κι άλλοτε με αγωνιώδη ενδοσκόπηση το πάντα επίκαιρο και συχνά ακανθώδες ζήτημα των ενδοοικογενειακών σχέσεων.
Σκηνικά-κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επικοινωνία-δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παίζουν: Ηλέκτρα Γεννατά, και μία ακόμη ηθοποιός που θα ανακοινωθεί.

από 14 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2018 [Σκηνή BlackBox]
"Έλα να παίξουμε", σε κείμενο και σκηνοθεσία Γεωργίας Πιερρουτσάκου.
Tα πιόνια έχουν στηθεί. Το παιχνίδι έχει μόλις αρχίσει. Εκείνος κι εκείνη επιδίδονται στο κυνήγι της ευτυχίας. Ανταγωνίζονται… ποιος αγαπάει περισσότερο! Κι ύστερα μια λάθος κίνηση… Κι ύστερα… Εκείνος κι εκείνη. Μόνοι πια. Να μη θυμούνται. Να μη θέλουν να θυμούνται. Αλλά να ξέρουν κι οι δυο πως μια παρτίδα έχει μείνει μισοτελειωμένη. Ή μήπως έληξε; Ισοπαλία;
Παίζουν: Αλέξανδρος Βάρθης, Άλκης Μπακογιάννης, Γεωργία Πιερρουτσάκου, Βένια Σταματιάδη.

Θέατρο Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, Αθήνα, τηλ. 210 5138067)





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου