Από το Blogger.

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Titus Andronicus' από τον Μικρό Βορρά στο Labattoir

 "Titus Andronicus" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.(11-5-2018)

Ο Ρωμαίος στρατηγός Τίτος Ανδρόνικος, κατακτητής των Γότθων, επιστρέφει στη Ρώμη, με "λάφυρα" τη βασίλισσα των Γότθων, Ταμόρα και τους γιους της.


Θυσιάζει τον μεγαλύτερο γιο της Ταμόρα και την ύβρη αυτήν η βασίλισσα θα θελήσει να την ξεπληρώσει μ’ όλη της τη λύσσα. Ο νέος αυτοκράτορας της Ρώμης Σατουρνίνος, αφελής, διεφθαρμένος και ερωτομανής, παντρεύεται την Ταμόρα, μαγεμένος από τα κάλλη και τον ερωτισμό που εκπέμπει.
Αυτοκράτειρα της Ρώμης πλέον, η Ταμόρα, με εκτελεστικά όργανα τους άλλους δύο γιους της και τον μαύρο εραστή της, Ααρών, στήνει εφιαλτικό "χορό" εκδίκησης ενάντια στον Τίτο Ανδρόνικο και την οικογένειά του. Αχαλίνωτοι και βάναυσοι οι γιοί της, δολοφονούν, ακρωτηριάζουν, τιμωρούν, βιάζουν. Ο αιμάτινος κύκλος των βίαιων, εκδικητικών πράξεων θα συνεχιστεί με τη θανάσιμη τιμωρία των γιων, του εραστή της Ταμόρα και της ίδιας από τον Τίτο Ανδρόνικο και τον γιο του Λούκιο, ο οποίος συμμαχεί με τους Γότθους για να στεφθεί στο αιματοβαμμένο τέλος, αυτοκράτορας της Ρώμης.

"Titus Andronicus" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

Η συγγραφή της τραγωδίας χρονολογείται μεταξύ 1588 και 1593. Θεωρείται πως είναι η πρώτη τραγωδία του συγγραφέα, αλλά και η πιο βίαιη. Στο έργο υπάρχει κάθε μορφής βία, δοσμένη πάντα με τον ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ. Στόχος του έργου ήταν να σοκάρει το κοινό του 16ου αιώνα, όμως, παραμένει επίκαιρο ανά τους αιώνες, καθώς καταπιάνεται με τις έννοιες της ηθικής, της δικαιοσύνης και της εκδίκησης και τις αμφισβητεί με γλαφυρή και φιλοσοφική διάθεση. 

Η Εταιρία θεάτρου "Μικρός Βορράς", διατηρώντας τον σαιξπηρικό λόγο, δίνει νέα πνοή σ’ ένα κλασικό έργο. Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής ενσαρκώνουν μια μεγάλη γκάμα χαρακτήρων και φέρνοντας τα πρόσωπα πιο κοντά στο σήμερα δημιουργούν μια άκρως ανατριχιαστική ατμόσφαιρα ακατάλληλη για ανηλίκους.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικό: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
Μακιγιάζ, κοστούμια: Στέφανος Μπαμπούλης
Διδασκαλία τραγουδιών: Στελίνα Βογιατζή
Βίντεο: Εύη Μίνου
Σχεδιασμός αφίσας: Ντόρη Λούκρη
Διαμόρφωση ήχου: Μάριος Αποστολακούλης
Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης
Βοηθός σκηνογράφου: Αντώνης Χατζηπέτρου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασιλική Ζώκου, Κορνηλία Προκοπίου
Παραγωγή: Μικρός Βορράς

Παίζουν: Γιάννης Μαστρογεωργίου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Χρήστος Τσάβος, Κωνσταντίνος Φωτίου.

Labattoir (Παλιά Σφαγεία) (26ης Οκτωβρίου 86, Θεσσαλονίκη, τηλ. 6955 954591)
Παρασκευή 18, Σάββατο 19, Κυριακή 20, Παρασκευή 25, Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Μαΐου 2018, στις 21:15
Εισιτήρια: 10€ (κανονικό), 8€ (μειωμένο)



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου