Σε μια εποχή που το πολιτικό ταυτίζεται με το εξωστρεφές, το αφιέρωμα σε μια γυναίκα δραματουργό που προσεγγίζει το πολιτικό από μια εσωτερική, χαμηλόφωνη, υπαρξιακή σκοπιά έχει ιδιαίτερη σημασία. Θέατρο της μνήμης, θέατρο της υπόγειας εγγραφής του ιστορικού στο προσωπικό, θέατρο που διερευνά σε βάθος την ανάγκη της διαφοράς, της ατομικότητας, της αντίστασης σε μια συλλογική μοίρα, το θέατρο της Αναγνωστάκη έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας συνομιλώντας, ωστόσο, επί ίσοις όροις με την ευρωπαϊκή σκηνή, χάρη στην ιδιαίτερη, προσωπική γλώσσα του.
"Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη" είναι ο τίτλος της ατμοσφαιρικής έκθεσης-εγκατάστασης που αποτυπώνει τη σχέση της ζωής και του έργου της κορυφαίας δραματουργού καθώς και την παραστασιακή διαδρομή της στο ελληνικό μεταπολεμικό θέατρο.
Πώς μπορεί η χωρική σύλληψη να υπηρετήσει καλύτερα τη μετάδοση ενός συγγραφικού σχεδίου; Πώς μπορεί η περιήγηση σε μια έκθεση για έναν θεατρικό συγγραφέα να μετατραπεί σε βιωματικό γεγονός; Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς υλικά του συγγραφέα είναι οι λέξεις, όχι οι εικόνες. Η γραφή, όχι η όψη. Χρειάζεται λοιπόν ο επιμελητής να διεισδύσει σ’ ένα τρόπο σκέψης, σ’ ένα λαβύρινθο συνειρμών, αναφορών, αναμνήσεων, συσχετισμών, συναντήσεων, συγκυριών που συγκροτούν τη δεξαμενή έμπνευσης του συγγραφέα. Χρειάζεται να επινοήσει με βάση τα ίδια τα έργα, που καλύπτουν τη δική τους ιστορική διαδρομή, μια νέα υπερδραματουργία – εγχείρημα απολύτως υποκειμενικό, και γι’ αυτό ανοιχτό, μη οριστικό και εν δυνάμει διαρκώς μεταβαλλόμενο.
Βασισμένη σε αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται σφαιρικά και συγκεντρωτικά για πρώτη φορά, η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να χτίσει τη δική του, προσωπική σχέση με τον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη παρασύροντάς τον σε μια νέα κάθε φορά ανάγνωση, με "οδηγό την ίδια".
Βασισμένη σε αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται σφαιρικά και συγκεντρωτικά για πρώτη φορά, η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να χτίσει τη δική του, προσωπική σχέση με τον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη παρασύροντάς τον σε μια νέα κάθε φορά ανάγνωση, με "οδηγό την ίδια".
Αρχειακή έρευνα-δραματουργική συνεργασία: Γρηγόρης Ιωαννίδης, Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνογραφική μελέτη: Λουκία Μάρθα, Αλέξανδρος Βαζάκας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2018
Πειραιώς 260, Χώρος Α
3 Ιουνίου - 19 Ιουλίου
Είσοδος ελεύθερη
10, 11 και 12 Ιουνίου (Πειραιώς 260, Χώρος Β)
"Η πόλη" της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.
11 Ιουνίου (Πειραιώς 260, Χώρος Α)
Συμπόσιο με τη συμμετοχή ανθρώπων του θεάτρου, θεωρητικών και συγγραφέων.
17, 18 και 19 Ιουνίου (Πειραιώς 260, Χώροι Β και Ε)
"Eργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη", σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου