Το πρόγραμμα του 3ου Inport Festival:
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, στις 17:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Όλα τα βουβά πρόσωπα" από το ENSEBLE23, σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Κοσμίδη.
Παίζουν: Νικολέτα Γκριμέκη, Νερίνα Ζάρπα, Γιώργος Πέππας, Γιώργος Ρουστέμης, Σάντυ Σπυρίδη.
Μία παράσταση βασισμένη στην ιστορική τραγωδία του Marlowe "Εδουάρδος Β΄", αναφερόμενη σε ιστορικά πρόσωπα του 1307. Η ιστορία ξεκινά από τον Εδουάρδο Α’ και συνυφαίνεται με γεγονότα του χθες και του σήμερα, από τους Νόμους της Μάγκνα Κάρτα και της Χιτλερικής Γερμανίας ως τους Νόμους του Πούτιν, από τα μεσαιωνικά βασανιστήρια ως τους Occupy Pedophilia, από την Marilyn Monroe και τον Leonard Cohen μέχρι τα χιτλερικά εμβατήρια και καταλήγει στον Εδουάρδο Γ’.
Παίζουν: Δημήτρης Βαλιώτης (τύμπανα), Γιώργος Γκρίνιας, Ιάσωνας Ζάραγκας (σαξόφωνο), Χάρης Ηλιάδης, Εμμανουέλλα Κοντογιώργου, Μάριος Μορφίδης (πιάνο), Αντωνία Τεκνετσίδου.
Παίζουν: Δημήτρης Βαλιώτης (τύμπανα), Γιώργος Γκρίνιας, Ιάσωνας Ζάραγκας (σαξόφωνο), Χάρης Ηλιάδης, Εμμανουέλλα Κοντογιώργου, Μάριος Μορφίδης (πιάνο), Αντωνία Τεκνετσίδου.
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Η Μπάμπα Γιάγκα, το σκοτεινό τρυγόνι και ο γλάρος" από την ομάδα Art is Life, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φραγκή.
Η παράσταση έχει βασιστεί στη ρώσικη λογοτεχνική αφήγηση που ξεκινάει από τα λαϊκά παραμύθια και φθάνει ως τα διηγήματα του Τσέχωφ, του Αντρέγιεφ και του Γκόρκι. Παίζουν: Νικολέτα Γκριμέκη, Νερίνα Ζάρπα, Γιώργος Πέππας, Γιώργος Ρουστέμης, Σάντυ Σπυρίδη.
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, στις 20:15 [ΦΟΥΑΓΙΕ]
"Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές" του Θανάση Τριαρίδη, από την ομάδα Chesst, σε σκηνοθεσία Μάριου Κρητικόπουλου και Αντιγόνης Σταυροπούλου.
Ένα παλιό μπαούλο. Μια παλιά ιστορία και μια ακόμα παλιότερη βρέθηκαν στο Κάιρο τον Χειμώνα του ’99. Δύο περιπλανώμενοι ηθοποιοί, ξεχασμένοι στους αιώνες, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία καλά κρυμμένη ιστορία. Την αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές. Μέσα από ένα παιχνίδι αφηγήσεων, ενσαρκώνουν δύο γραφείς που, όπως φαίνεται, δεν είναι ίδιοι με όλους τους άλλους.
Παίζουν: Μάριος Κρητικόπουλος, Αντιγόνη Σταυροπούλου
Μουσικός επί σκηνής: Ηλέκτρα Σαρρή.
"7 Παραλογές". Καταλόγια… στίχοι περί έρωτος και θυσίας, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονομίδη.
Επτά κλασσικά δημοτικά τραγούδια που αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι η χρήση μασκών και θεάτρου κούκλας. Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει μοιρολόγια, πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς, συνυφασμένα με τις πλοκές των ιστοριών, ακολουθούμενα από ζωντανή μουσική πανδουρίδας, κρουστών, μαντολίνου, κιθάρας, γιουκαλίλι, τσέλου.
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αναγνώστου, Ελένη Βρυώνη, Δαυίδ Ιωαννίδης Αφήγηση, πανδουρίδα, μαντολίνο, κιθάρα: Θοδωρής Οικονομίδης
Τσέλο: Δανάη Πάνου
Κιθάρα, γιουκαλίλι, κρουστά: Βασίλης Γαστεράτος
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, στις 17:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών" των Αδελφών Γκριμ, από την ομάδα Τρομπετίνι.
Το δωμάτιο του κάθε παιδιού γίνεται χώρος δράσης του παραμυθιού, τα παιχνίδια μετατρέπονται σε ήρωες της ιστορίας, το κουτί με τα παιχνίδια γίνεται αερόστατο…και το ταξίδι για την Βρέμη ξεκινά! Η κούκλα μάγισσα Τόλμη ζωντανεύει και, μαζί με τα παιδιά, ακολουθούν τους πολύχρωμους ήχους της τρομπέτας για ν’ ανακαλύψουν το δρόμο για το ταξίδι αυτό. Τέσσερις μουσικοταξιδευτές, επτά κούκλες εννέα μουσικά κομμάτια και τραγούδια με χάλκινα πνευστά ζωντανά επί σκηνής (για παιδιά ηλικίας 3-8 χρονών)
Παίζει η Αλεξία Γαβρίλη
Μουσικοί: Τάσος Βιτσεντζάτος, Γιώργος Καλτσούνης, Άγγελος Τζαμαρίας.
Μουσικοί: Τάσος Βιτσεντζάτος, Γιώργος Καλτσούνης, Άγγελος Τζαμαρίας.
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, στις 18:15 [ΦΟΥΑΓΙΕ]
"Rolling Stairs", από τη Βάσια Δεμίρη
Αφουγκράζομαι τον διχασμό σου αφού τον έχω και εγώ. Παγιδεύτηκα, εγκλωβίστηκα μέσα στον ίδιο μου τον εαυτό. Πώς; Μα ακολουθώ αυτό που μου έδειξαν να υπακούω ευλαβικά, χωρίς να με ενοχλεί να αναζητώ, να σκέπτομαι και να εκπλήσσομαι. Έκπληξη; Έχω συνηθίσει στη ρουτίνα των ημερών, σε ανακυκλώσιμες σκέψεις και σχέσεις, σε αυτοματοποιημένες και μηχανικές κινήσεις που μια αλλαγή στην καθιερωμένη σειρά θα με ταράξει, θα με τρομάξει. Δημιουργία; Μήπως μας μπλοκάρει η ιδέα να τη βγάλουμε προς τα έξω, να πειραματιστούμε και να βγάλουμε τη χαμένη παιδικότητά μας, τα όνειρα που μιλάνε μέσα μας; Η ιδέα της αποτυχίας θα είναι η κινητήριος δύναμη για δημιουργία ή το πιο δυνατό χαστούκι για να κλειστούμε ακόμα περισσότερο στο καβούκι της συνήθειας; Θα δείξει…
Χορεύουν: Βάσια Δεμίρη, Θέμις Χατζή.Αφουγκράζομαι τον διχασμό σου αφού τον έχω και εγώ. Παγιδεύτηκα, εγκλωβίστηκα μέσα στον ίδιο μου τον εαυτό. Πώς; Μα ακολουθώ αυτό που μου έδειξαν να υπακούω ευλαβικά, χωρίς να με ενοχλεί να αναζητώ, να σκέπτομαι και να εκπλήσσομαι. Έκπληξη; Έχω συνηθίσει στη ρουτίνα των ημερών, σε ανακυκλώσιμες σκέψεις και σχέσεις, σε αυτοματοποιημένες και μηχανικές κινήσεις που μια αλλαγή στην καθιερωμένη σειρά θα με ταράξει, θα με τρομάξει. Δημιουργία; Μήπως μας μπλοκάρει η ιδέα να τη βγάλουμε προς τα έξω, να πειραματιστούμε και να βγάλουμε τη χαμένη παιδικότητά μας, τα όνειρα που μιλάνε μέσα μας; Η ιδέα της αποτυχίας θα είναι η κινητήριος δύναμη για δημιουργία ή το πιο δυνατό χαστούκι για να κλειστούμε ακόμα περισσότερο στο καβούκι της συνήθειας; Θα δείξει…
"Στόμα γεμάτο χώμα", από τη Θεατρική Ομάδα Άγρια Σκέψη.
Το τέλος του κόσμου. Εμείς -εκείνη και εγώ- αποφασίσαμε πως δεν είχαμε τελειώσει ακόμα με αυτόν τον κόσμο. Πως κάτι έμενε ακόμα να ειπωθεί, πριν γεμίσουν τα μάτια μας και η καρδιά μας και το στόμα μας με χώμα. Και το κάναμε. Βγήκαμε στους δρόμους και αρχίσαμε να μιλάμε στους ανθρώπους για την ιστορία του κόσμου, μέσα από την ιστορία της ομάδας μας. Πώς δημιουργούνται ή διαλύονται οι πυρήνες. Πώς πεθαίνουν οι έρωτες ή πώς γεννιούνται οι επαναστάσεις. Τι δεν κάναμε ως τώρα. Και τι μπορούμε ακόμα να κάνουμε για να αλλάξει η τροχιά αυτού του κόσμου; Το έργο εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την επανάσταση, με την ηθική, με την αθωότητα και με την κανονικότητα.
Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 20:30 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Πηνελόπες", από τη Χορωδία Εξαρχείων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Αφροδίτης Μητσοπούλου.Το τέλος του κόσμου. Εμείς -εκείνη και εγώ- αποφασίσαμε πως δεν είχαμε τελειώσει ακόμα με αυτόν τον κόσμο. Πως κάτι έμενε ακόμα να ειπωθεί, πριν γεμίσουν τα μάτια μας και η καρδιά μας και το στόμα μας με χώμα. Και το κάναμε. Βγήκαμε στους δρόμους και αρχίσαμε να μιλάμε στους ανθρώπους για την ιστορία του κόσμου, μέσα από την ιστορία της ομάδας μας. Πώς δημιουργούνται ή διαλύονται οι πυρήνες. Πώς πεθαίνουν οι έρωτες ή πώς γεννιούνται οι επαναστάσεις. Τι δεν κάναμε ως τώρα. Και τι μπορούμε ακόμα να κάνουμε για να αλλάξει η τροχιά αυτού του κόσμου; Το έργο εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την επανάσταση, με την ηθική, με την αθωότητα και με την κανονικότητα.
Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 20:30 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
Η Σοφία, η Φάτμα, η Αισά, η Μάγκυ, η Ναχίντα, η Όλγα, η Εύα, η Ξένια είναι κόρες, μανάδες, σύζυγοι, γιαγιάδες, αδερφές, συνυφάδες, μετανάστριες, πρόσφυγες, δικηγόροι, καθαρίστριες, καθηγήτριες, φοιτήτριες, ηθοποιοί, νοικοκυρές, Σύριες, Γεωργιανές, Ελληνίδες, ζωντοχήρες, ανύπαντρες, παράνομες, νόμιμες, ανεπιθύμητες, αγαπημένες, ξεπεσμένες, κρυμμένες πίσω από υφάσματα, κρυμμένες πίσω από άντρες, δραπέτισσες, θαρραλέες, αυτές που μας κλέβουν τις δουλειές, νέες και γριές, αστείες, συγκλονιστικές, πολεμίστριες. Μια γλυκόπικρη ιστορία καθημερινής μάχης που δίνεται αιώνες τώρα. Ένας χορός πολεμιστριών μιλάει για τη μάχη, τραγουδάει, χορεύει, γλεντάει, πολεμάει, κάτι κερδίζει, κάτι χάνει. Αποσπάσματα συνεντεύξεων μεταναστριών από τη Γεωργία που φροντίζουν ηλικιωμένους και παιδιά, αποσπάσματα συνεντεύξεων γυναικών προσφύγων από τη Συρία που συνεχίζουν το ταξίδι τους προς ένα όνειρο για μια καλύτερη ζωή και θραύσματα κειμένου της "Ιλιάδας" του Ομήρου και των "Τρωάδων" του Ευριπίδη συνθέτουν αυτό το "Έπος των γυναικών".
Παίζουν: Ευαγγελία Αστρίδου, Νίκη Καράλη, Αφροδίτη Μητσοπούλου και τα μέλη της Χορωδίας Εξαρχείων: DorothyA., Εύα Μυλωνά, Όλγα Συντυχάκη, Ξένια Χρυσοχόου
Μουσικός επί σκηνής: Ιάκωβος Μολυμπάκης
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310)
Εισιτήρια: 5 (για όλες τις παραστάσεις κάθε ημέρας)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου