Από το Blogger.

Θέατρο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (2016-2017)

(10-10-2016)

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του και παρουσιάζει ένα πλούσιο θεατρικό πρόγραμμα με παραστάσεις και performances, έως και τον Ιουνίου του 2017.

18 Οκτωβρίου 2016 έως 3 Ιανουαρίου 2017
"Κόλχαας" του Heinrich von Kleist, σε σκηνοθεσία κι ερμηνεία Νίκου Αλεξίου. (2ος χρόνος)

Γερμανία, προς τα μέσα του 15ου αιώνα. Υπόδειγμα του έντιμου πολίτη, o έμπορος αλόγων Michael Kohlhaas ζει στο Βραδεμβούργο, στις όχθες του ποταμού Χάβελ. Μια μέρα, δύο από τα ωραιότερά του άλογα κατάσχονται από το βαρόνο Βέντσελ φον Τρόνκα. Όταν η γυναίκα του, η αγαπημένη του Lisbeth, σκοτώνεται κατά την προσπάθειά της να προσεγγίσει τον πρίγκιπα του Βραδεμβούργου για να ζητήσει την παρέμβασή του, ο Κόλχαας αποφασίζει να πολεμήσει για να πάρει πίσω το δίκιο και το αίμα του. Επικεφαλής μιας ομάδας εξεγερμένων αγροτών που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, παίρνει τα όπλα κατά των πυργοδεσποτών της περιοχής.


22 Οκτωβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2016
"Στη χώρα μου, λένε ότι το Τσερνόμπιλ είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει" του Δημήτρη Αλεξάκη, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπάνου.

14 αφηγήσεις για το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και την εκκένωση της πόλης του Πρίπιατ, στο βόρειο μέρος της Ουκρανίας, τον Απρίλιο του 1986. 14 αφηγήσεις που προσπαθούν να προσεγγίσουν μέσα από καθημερινές πράξεις μια τραγωδία του καιρού μας. 14 αφηγήσεις γραμμένες για το θέατρο· παρότι δεν υπάρχουν εδώ ρόλοι και οι ηθοποιοί δεν υποδύονται πρόσωπα, το κάθε κείμενο αποζητά την παρουσία του κοινού: οι αφηγήσεις απευθύνονται στους ακροατές/θεατές.
Παίζουν: Χρήστος Καπενής,Φωτεινή Μπάνου, Bασιλική Σαραντοπούλου, Ανθή Φουντά.

9 Νοεμβρίου έως 28 Δεκεμβρίου 2016
"Στρατηγικές επιβίωσης" της Χριστίνας Σαμπανίκου, σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου.

Η στρατηγική επιβίωσης της Αmy είναι μία και απόλυτη. Θέλει να ζήσει ακόμα και όταν όλα γύρω της μοιάζουν τρομακτικά και αφιλόξενα. Θέλει να συμφιλιωθεί με τις φωνές που κατοικούν μέσα της, να την ακούσουν και να της δώσουν χώρο για να υπάρξει.
Παίζουν: Βίκυ Αδάμου, Χρήστος Καπενής, Μαρία Μπαλούτσου, Γιώργος Νικολαΐδης.


14 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2016
"Μήδεια-Μέρος 1_Σχέδιο 2", από την Ομάδα ΟST Ensemble, σε σκηνοθεσία Στάθη Γραφανάκη.
Το έργο "Μήδεια – Μέρος 1" είναι μια οπτικοακουστική lecture performance που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του είδους του θεάτρου-δοκιμίου (theatre essay) και της μουσικής αφήγησης. Δραματικοί διάλογοι, βιογραφίες και ψευδο-βιογραφίες ανθρώπων, βίντεο και μουσική επί σκηνής σφίγγουν όλα μαζί το δεσμό συγγένειας μεταξύ μύθου και ιστορικής πραγματικότητας, μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, σε μια σχέση ερωτική, ανήλεη και ζωοδόχα.
Ερμηνεύει η Βασιλική Σαραντοπούλου.

22 και 29 Δεκεμβρίου 2016
"Childhood Reflections", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου.
Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στη σχέση αλληλεπίδρασης πιάνου και υπολογιστή σε ζωντανή εκτέλεση. Ένας αλγόριθμος με επιλεγμένο ήχο πιάνου και ένας πιανίστας παίζουν μαζί Satie, αυτοσχεδιάζουν πάνω σε jazz συγχορδίες και, παρασυρόμενοι από τις παιδικές αναμνήσεις του δεύτερου, ανακαλύπτουν απλές μελωδίες και ρυθμούς και μεταμορφώνουν τα μαθηματικά σε μουσική. Τα κείμενα που τους πλαισιώνουν μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο η μουσική εξερευνά και επιβεβαιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στη σύγχρονη κοινωνία και αποκτά πολιτικό νόημα.


5 Ιανουαρίου έως 7 Μαρτίου 2017
"Εις το φως της ημέρας", του Κ. Π, Καβάφη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών ΠροΤΑΣΗ)

Το μοναδικό αφήγημα του Κωνσταντίνου Καβάφη παρουσιάζεται επί σκηνής και οθόνης μέσα από δραματοποιημένη αφήγηση και βίντεο. Μια συνηθισμένη κουβέντα ανάμεσα σε φίλους με θέμα το χρήμα οδηγεί στην αφήγηση ενός εξαιρετικά ασυνήθιστου περιστατικού, μεταφυσικής διάστασης, που είχε συμβεί πριν από μια δεκαετία. Η μυθική και πολυφυλετική πόλη της Αλεξάνδρειας πριν τη δόλια αγγλική εισβολή του 1882 παρελαύνει μέσα από εικόνες, όπως και η κατεστραμμένη πολιτεία που συναντά ο ποιητής μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη. Η έννοια του φανταστικού, μέσω του ονείρου–εφιάλτη, διασπάται σε πολλαπλά κάτοπτρα, τα οποία ανασυνθέτουν το είδωλο του Καβάφη, με το υποσυνείδητο του ποιητή να τον καταδιώκει διαρκώς ως άλλο "φάσμα".
Αφήγηση: Νικόλας Αλεξίου.

7 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2017
"Εις Ελευθερίαν" της Ελεωνόρας Σταθοπούλου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου.

Μέσα από την αφήγηση ζωντανεύουν βίοι σύγχρονων αγίων, μπορούμε να πιστέψουμε ότι τα πλάσματά της μεταμορφώνονται και πετούν, οδηγώντας μας σ’ έναν κόσμο μυθικό. Οι ήρωες των ιστοριών είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που περνούν αθόρυβα από δίπλα μας μ’ έναν τρόπο ποιητικό, καθώς αντιστέκονται στην εξομοίωσή τους με τον πραγματικό κόσμο. Μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της Ελεωνόρας Σταθοπούλου οι άνθρωποι αυτοί αποκαλύπτουν, άλλοτε με τραγικό και άλλοτε με κωμικό τρόπο, την κρυφή τους δύναμη, μέσα από την επιθυμία τους να λυτρωθούν.
Παίζουν: Τάνια Παλαιολόγου, Λάμπρος Παπαγεωργίου.

9 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου 2017
"Ο μηχανισμός δωματίου" του Αριστείδη Αντονά, σε σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου.

Ένα άγνωστο δωμάτιο κρύβεται πίσω από μια πόρτα, με μοναδικό φύλακα τον πορτιέρη που κρατάει το πόμολό της. Δουλειά του ακίνητου αυτού φρουρού είναι να μην επιτρέψει σε κανέναν να ανοίξει την πόρτα. Το περιεχόμενο του δωματίου παραμένει άγνωστο. Η πόρτα ωστόσο θα παραβιαστεί κατ’ επανάληψη και τα γεγονότα θα πάρουν γρήγορα μια εντελώς απρόσμενη τροπή. Τρεις πυροβολισμοί, δύο εξαφανισμένοι νεκροί, δύο αυξήσεις μισθού.
Παίζουν:Χρήστος Καπενής, Στέλιος Δημόπουλος, Βασίλης Ζώης, Στέλλα Σαμιώτη.

21 Ιανουαρίου έως 8 Απριλίου
Σεμινάριο θεάτρου για παιδιά και εφήβους
kυψЁЈη!

Για παιδιά 9-13 ετών: με τη Μαριέττα Σπηλιοπούλου.
Ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού που έχει στόχο να ενώσει τις διαφορετικές κουλτούρες που συμβιώνουν σ΄ αυτή – και όχι μόνο- την γειτονιά της Αθήνας, μέσα από την χαρά του παιχνιδιού, τη φαντασία, τη συνεργασία και την επικοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινός "τόπος" ανάμεσα στα παιδιά. Το σεμινάριο εξερευνά όλα τα εκφραστικά μέσα με μουσικοκινητικά παιχνίδια, ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, χορό.

Για εφήβους 14 – 18 ετών: με τη Δέσποινα Αναστάσογλου
Με εργαλεία το θέατρο και το παιχνίδι, μια διαδικασία συλλογική, συνεργατική και δημιουργική, πυρήνας της οποίας είναι η σχέση μεταξύ του ατόμου και της ομάδας. Στόχος δεν είναι το αποτέλεσμα μιας θεατρικής παράστασης, αλλά η ίδια η διαδικασία, σαν μια πορεία προς την ανακάλυψη του εαυτού. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αλλά μόνο η γνωριμία με έννοιες και συνθήκες, τις οποίες επανανακαλύπτουμε, σαν από την αρχή, ορίζοντας ξανά τον εαυτό μας και τη θέση του σε σχέση με τους άλλους.

20 Μαρτίου έως 11 Απριλίου 2017
"Ακραιόφιλο" της Αlexandra Badea, σε σκηνοθεσία Elizabeth Marie, από τη θεατρική ομάδα Scarface Ensemble (Στρασβούργο)

Το έργο της Badea αφηγείται μια κατάδυση σε βαθιά νερά, αφού επιχειρεί να φωτίσει τις ρωγμές της συνείδησης τριών προσώπων: ενός πολιτικού, ενός στρατιώτη που κατευθύνει μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη και μιας ερευνήτριας που απαρνείται την επιστήμη για χάρη μιας πολυεθνικής. Σπαράγματα σκέψεων, κύματα λόγου, ρεύματα λέξεων, όλα σκόρπια, αφήνουν τις συνδέσεις να δημιουργούνται και να διαλύονται μπροστά στα μάτια μας.
Παίζουν: Jack Reinhardt, Ρηνιώ Κυριαζή, Selin Altiparmak, Ιάσων Bitter Κουρούνης.

4 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017
"Playhouse" του Μάρτιν Κριμπ, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Μαργαρίτη.

Η συμβίωση δυο ανθρώπων, πέρα από τις φαντασιώσεις και τις προσδοκίες του καθενός μας, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του συμβατικού. Και ίσως αυτό να μην είναι η μεγαλύτερη δυστυχία μας. Ίσως αυτός να είναι ο μόνος τρόπος να "παίξουμε τους μεγάλους", μαζί. Το "Playhouse" είναι ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο το 2011. Ο Κριμπ παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός νέου ζευγαριού που χρησιμοποιεί το σπίτι του ως "παιχνιδότοπο".
Παίζουν: Μαρία Μαμούρη, Απόστολος Φράγκος

6 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2017
"Πόλεμος τοπίων", παράσταση βασισμένη στο βιβλίο "Τασκένδη, εξόριστες μνήμες" του Ηλία Πούλου, σε σκηνοθεσία Irene Bonnaud.

Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τον Οκτώβριο του 1949, χιλιάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού μεταφέρθηκαν, κρυμμένοι στα αμπάρια πέντε σοβιετικών φορτηγών πλοίων, από το αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου προς τις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για να εγκατασταθούν στη συνέχεια στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Εκεί, μισό αιώνα αργότερα, πενήντα περίπου από αυτούς έδωσαν συνέντευξη στον εικαστικό και φωτογράφο Ηλία Πούλο, γιο ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, που γεννήθηκε στην Τασκένδη τη δεκαετία του ’50.

Ιούνιος 2017
Θεατρικό εργαστήρι-παρουσίαση "Η Ήμερη" του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.
Το εργαστήριο υποκριτικής του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου (ομάδα Elephas Tiliensis) παρουσιάζει τη φετινή του δουλειά. Η νουβέλα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκυ δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση μ’ ένα θέατρο λόγου που φανερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν το φαντασιακό του χώρο.


Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 213 0040496)



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου