search
Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Δήμος Αβδελιώδης επί 4 στη Θεσσαλονίκη

Leave a Comment
Ο Δήμος Αβδελιώδης έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τέσσερις θεατρικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον, από τις 10 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2016. Πρόκειται για τα έργα: "Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γεωργίου Βιζυηνού, "Όνειρο στο κύμα-Έρως ήρως" και "Το μυρολόγι της φώκιας-Το καμίνι" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και "Η γυναίκα της Ζάκυθος" του Διονυσίου Σολωμού.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων:

Τετάρτη 10 έως Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016
"Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γεωργίου Βιζυηνού.
Με το έργο αυτό αποκαλύπτει ο ίδιος ο Βιζυηνός την πιο βαθιά του πληγή, όταν σε πολύ μικρή ηλικία ακούει μια νύχτα τη μητέρα του, να παρακαλεί μέσα στην εκκλησία τον θεό να πάρει εκείνον, στη θέση της βαριά ασθενούς αδελφής του. Οι πρωταγωνιστές του έργου (ο Βιζυηνός με την μητέρα του),έχουν όλα τα στοιχεία των αρχετυπικών ηρώων που εμπλέκονται σε ένα τραγικό συμβάν από τη μοίρα. Το μόνο που μπορούν να πράξουν οι ίδιοι συνειδητά, είναι να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον, για να επέλθει στο τέλος η συγχώρηση, σαν λύση και σαν κάθαρση.
Σκηνοθεσία, διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, δραματουργία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Παίζουν: Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Αγάπη Μανουρά.

Τετάρτη 17 έως Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
"Όνειρο στο κύμα-Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης στήνοντας ένα ιδανικό, ονειρικό τοπίο φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, απεκδυόμενος συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, στιγμιαίας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα και αντικρίζει με δέος την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες από τη Σελήνη κυματισμούς της Θάλασσας...
.
Στο δεύτερο διήγημα ο έρωτας, έχοντας ρίξει τα βέλη του πάθους, έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός νεαρού ναύτη για ένα συνομήλικό του κορίτσι .Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του νεαρού, τον νιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την νεαρή αγαπημένη του, από έναν πολύ μεγαλύτερό του άνδρα.
Σκηνοθεσία, διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, δραματουργία: Δήμος Αβδελιώδης.
Παίζουν: Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Γιάννης Κολόι.

Τετάρτη 24 έως Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016
"Το μυρολόγι της φώκιας-Το καμίνι" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Στο "Μυρολόγι της φώκιας" ο Παπαδιαμάντης ενορχηστρώνει μια συμφωνία από ήχους και εικόνες θαμβωτικής ομορφιάς, που εναλλάσσονται με πένθιμα, κατασταλαγμένα μοτίβα της μνήμης από την απώλεια και τον θάνατο.
Το "Καμίνι" που είναι μια ευφρόσυνη, αντίστιξη στο "Μυρολόγι", ένας ύμνος στον έρωτα για τη ζωή, αυτό το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους που πυροδοτεί και ταλανίζει ανθρώπους και πράγματα, άλλοτε με ευχάριστα και άλλοτε με δυσάρεστα έργα, που προκαλούν όμως εδώ τη συμπάθεια, ακόμα και το γέλιο, από τον βαθμό της άγνοιας και της αθωότητας, των μικρών ή των μεγάλων στην ηλικία κυνηγών της ζωής ή των αφελών καταστροφέων της ζωής και των λουλουδιών της, μέσα στον παράδεισο του πολύχρωμου Απρίλη, ο οποίος σαν αυτονόητος και δεδομένος, δεν συγκινεί ιδιαιτέρως αυτούς εδώ τους υπνοβάτες που τον κατοικούν. Ομως μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα,
έχοντας διατηρήσει ζωντανή τη θεική της πυξίδα, παρακάμπτει όλα τα "πρέπει" και "δεν πρέπει", και λούζεται μέσα στο άσπιλο, μοναδικό θαλάσσιο καμίνι της χαράς.
Σκηνοθεσία, διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη: Δήμος Αβδελιώδης
Γλυπτό έργο: Αριστείδης Πατσογλου
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Κολόι
Ερμηνεύει η Αλεξία Φωτιάδου.

Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
"Η γυναίκα της Ζάκυθος" του Διονυσίου Σολωμού.
ι
Με το έργο αυτό ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι. Δανείζεται το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου —o oποίος έζησε ως ιερομόναχος έως τα 172 του χρόνια σ’ ένα μοναστήρι της Ζακύνθου—, για να κοιτάξει στα μάτια το κακό. Το γεγονός πως μπορεί να δει μέσα από τα μάτια ενός Άλλου, τον απελευθερώνει και τον μεταφέρει, σαν πνεύμα, εκεί όπου μπορεί να βλέπει την τυφλή και ακατανόητη δύναμη του κακού, χωρίς να το φοβάται.
Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Κοστούμια: Αριστείδης Πατσογλου
Παίζουν: Όλια Λαζαρίδου, Δανάη Ρούσσου. Τραγουδά η Κατερίνα Χαρμάνη.

Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 869869)
Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: 12 (ταμείο), 8 (προπώληση), 8 (φοιτητικό), 5 (μαθητικό, ανέργων, ατέλεια)
30 (εισιτήριο για 4 παραστάσεις)






0 comments: