Από το Blogger.

Σ' εσάς που με ακούτε

Η Λούλα Αναγνωστάκη παρακολουθεί —μέσα από τα έργα της— τα τελευταία πενήντα χρόνια, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, στην Ελλάδα. Το καθεστώς φόβου και ανασφάλειας που συνοδεύει την πολιτική αστάθεια, τα μεταναστευτικα ρεύματα για λόγους οικονομικούς ή πολιτικούς, το προσωπικό βίωμα που συμβαδίζει με το ιστορικό γεγονός, είναι χαρακτηριστικά που δεσπόζουν στην εργογραφία της.
Η φράση "εγώ δεν είμαι μέσος όρος" είναι φράση-κλειδί για τους χαρακτήρες των έργων της Αναγνωστάκη. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι, που επιδίδονται σε απόπειρες φυγής. Πρόσωπα που επιχειρούν να επικοινωνήσουν, δίχως αποτέλεσμα. Ο βαθύς, αγιάτρευτος υπαρξιακός προβληματισμός, σε συνδυασμό με την ταυτότητα των προσώπων και τον δραματικό χώρο που επιλέγει κάθε φορά η συγγραφέας (απροσδιόριστες πόλεις του Βορρά, Αγγλία ή Γερμανία) απεγκλωβίζει την εμπειρία από τοπικούς περιορισμούς, δίνοντας έναν χαρακτήρα κοσμοπολιτισμού.

Οι χαρακτήρες είναι εγκλωβισμένοι στον χώρο, στον χρόνο, στην ίδια τους τη μοίρα. Το παρελθόν και το παρόν τους, ο γάμος, ο έρωτας, η μητρότητα αποτελούν βάρος και ευθύνη. Η επιθυμία απελευθέρωσης συνοδεύεται από μια κρυφή άρνηση της ευθύνης που φέρει η ενηλικίωση.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Σ΄ εσάς που με ακούτε" της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Σ΄ ένα παλιό βερολινέζικο σπίτι, που σταδιακά ταράζεται από τον ήχο των επεισοδίων, τις ριπές και τα δακρυγόνα, ο κεντρικός ήρωας, ο Άγης ηχογραφεί τις φωνές των υπόλοιπων θεατρικών προσώπων και τις μοντάρει με συνθήματα από τις διαδηλώσεις. Το ιδιωτικό μπλέκεται με το δημόσιο για να επανεμφανισθούν υπαινικτικά στη σκηνή θέματα και χαρακτήρες από παλαιότερα έργα της συγγραφέως. Χαρακτήρες που παίρνουν υπόσταση κρατώντας ένα μικρόφωνο σα να μιλούν σε μια συγκέντρωση ξεχωρίζοντας από το πλήθος της διαδήλωσης, "σ΄ εμάς που τους ακούμε".

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη "Σ’ εσάς που με ακούτε" είναι μια διαμαρτυρία για τα κοινωνικά, πολιτικά και ατομικά αδιέξοδα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Η συγγραφέας δίνει φωνή στα πρόσωπα του έργου για να εκμυστηρευτούν σε ένα φανταστικό κοινό τις αγωνίες τους, τον τρόμο τους απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά και την προσωπική ανασφάλεια, που τους προκαλεί η κοινωνική διαφθορά και παρακμή.

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμός: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρρού.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Όλια Λαζαρίδου, Mαρία Ζορμπά, Άντριαν Φρίλινγκ, Αντρέας Κοντόπουλος, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιάννης Καραούλης, Μάνος Στεφανάκης, Κλεοπάτρα Μάρκο, Γιώργος Σαββίδης.

Α΄ κύκλος παραστάσεων
Black Box, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418579)
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00, από 10 Δεκεμβρίου 2015 έως 4 Ιανουαρίου 2016
Εισιτήρια: 12, 8 (ανέργων, ατέλεια) 

Β' κύκλος παραστάσεων
Θέατρο Σημείο, (Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα, Αθήνα, τηλ. 210 9229579)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, έως 29 Μαρτίου 2016
Εισιτήρια: 12, 10 (ανέργων, ατέλεια)




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου