Από το Blogger.

Πνιγμονή: ένα ντοκουμέντο βουβής απελπισίας

Το κύκνειο άσμα του ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898–1936), το έργο "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" (1936), αποτελεί μια τραγωδία για τη γυναίκα σε κάθε σημείο της γης. Έργο ηφαιστειακών και μητριαρχικών παθών και συγκρούσεων, στροβιλίζεται γύρω από τα όρια της ατομικής ελευθερίας και των τυραννικών προκαταλήψεων.

Ένα ψυχογράφημα διαπλεκόμενων εσωτερικών διεργασιών. Η δράση εκπροσωπεί τη μάχη δύο αντιθετικών δυνάμεων, τη συντήρηση ενός ασφυκτικού ηθικού κώδικα και την απελευθέρωση των ζωτικών ανθρώπινων ορμών.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς διασκευάζει το έργο του Λόρκα και μεταφέρει τη δράση από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013, με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις μουσουλμανικές χώρες.

Το έργο είναι ένα "φωτογραφικό ντοκουμέντο", με φόντο τη σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας, όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και τον θάνατο και το περιβάλλον, οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον "κοινωνικό" της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Πνιγμονή", σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.

Η σεξουαλική καταπίεση, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες, η επιρροή των ανδρών στις γυναίκες, ο πουριτανισμός της επαρχίας, ο ρόλος της γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η κοινωνική ανισότητα, η ενδοοικογενειακή βία, ο εγωισμός, η προδοσία, η ανθρώπινη σκληρότητα, η τρέλα, η συναισθηματική αναπηρία, η ανάγκη για επικοινωνία, το ένστικτο της επιβίωσης, η εκμηδένιση της αξιοπρέπειας, τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, οι τύψεις, η φρίκη, ο παραλογισμός της εξουσίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μερικά από τα φλέγοντα θέματα που θίγονται στην "Πνιγμονή".
Εμφανής σε όλο το έργο είναι η αδάμαστη φύση της ανθρώπινης ψυχής να βρει συντροφικότητα κι αγάπη, ακόμη και σε έναν κόσμο που δεν χωράνε η ελπίδα, η αγάπη και ο έρωτας.

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά-επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά.

Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Θεοδώρα Σιάρκου, Γιάννα Σταυράκη, Κική Μαυρίδου, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Νίκη Αναστασίου, Ειρήνη Σταματίου, Μελλισάνθη Μαχουντ.

Θέατρο Αθήναιον (Βασ. Όλγας 35, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 832060)
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:15 και 21:00, Κυριακή στις 20:00, από 18 Μαρτίου 2015
Εισιτήρια: 16, 12 (φοιτητικό, ανέργων)





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου