Από το Blogger.

Μηνολόγιο Δεκεμβρίου 2014

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το "Bitch Boxer" σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου και ερμηνεία Ελίνας Ρίζου, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στο Black Box. Λονδίνο 2012. Το μποξ γυναικών αποκτά για πρώτη φορά το δικό του Ολυμπιακό βάθρο. Στο Στράτφορντ, δέκα λεπτά με τα πόδια από τη γειτονιά της στο Ανατολικό Λονδίνο, η Chloe Jackson είναι πανέτοιμη. Ο πατέρας της την προπονεί σκληρά και μεθοδικά 10 χρόνια τώρα. Τα πλάνα για τον μεγάλο αγώνα είναι δουλεμένα σχολαστικά. Οι γροθιές είναι έτοιμες κι αυτές να ρίξουν την αντίπαλο στο καναβάτσο. Το τηλέφωνο χτυπά. Τρεις λέξεις κι όλος ο κόσμος της Chloe καταρρέει. Η Chloe όμως είναι μποξέρ, είναι αγωνίστρια κι έχει έναν ακόμα αγώνα πριν κοιτάξει το χρυσό στα μάτια. (έως 18/12)

Στον μονόλογο του Σέρχιο Μπλάνκο "Kassandra", η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας, εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα. Ερμηνεύει η Δέσποινα Σαραφείδου. (Black Box, 4-7/12)

Η θεατρική ομάδα Kunst παρουσιάζει τον "Ορέστη" του Ευριπίδη. Το πολιτικό αυτό κείμενο θίγει μεταξύ άλλων, αξίες όπως η ορθότητα της γνώμης και η αίσθηση του δικαίου. Έχοντας βιώσει τα ολέθρια αποτελέσματα των αποφάσεων των αρχόντων, το πλήθος εξακολουθεί να αποπροσανατολίζεται και να αποφασίζει για τη μοίρα του, όχι σκεπτόμενο τις ανθρώπινες αξίες, αλλά ακολουθώντας τυφλά τον καλό ρήτορα. Σε έναν κόσμο ανασφάλειας και παρακμής, ο αγώνας για τα ιδανικά έχει μετατραπεί σε αγώνα επιβίωσης. (Studio Κοιτώνες, από 11/12)

Στο έργο "Ο ψαράς και το τρελώνιο", ένας αλλόκοτος θίασος αποφασίζει να διηγηθεί μια ιστορία με τον δικό του τρόπο, ένα μύθο από τη νορβηγική μυθολογία! Με φαντασία τρέλα και αγάπη ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα και αυτό το γνωρίζουν καλά τα παραμύθια. Σκηνοθετεί ο Νίκος Ορτετζάτος. (Studio Vis Motrix, από 5/12)

Την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου καταγράφει ο Χάρολντ Πίντερ στην "Προδοσία", στήνοντας για τους ήρωές του ένα ευφυές παιχνίδι με τον χρόνο. Όταν ξεκινάει το έργο, η προδοσία ή οι προδοσίες μοιάζουν πια παρελθόν. Καθώς όμως η μηχανή του χρόνου γυρίζει προς τα πίσω, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με ένα άλλο, μεγαλύτερο, παιχνίδι˙ εκείνο των σχέσεων, με τις κρυφές επιδιώξεις, τις σκόπιμες αποκρύψεις, τα μυστικά και τα ψέματα. Σκηνοθετεί η Γλυκερία Καλαϊτζή. (Νέο Υπερώο, Ε.Μ.Σ., από 12/12

Μια ψυχοσωματική έρευνα στο θηλυκό αρχέτυπο και στις οικουμενικές αλήθειες του, μέσα από το μυθικό σύμβολο της Μήδειας. Μια περφόρμερ κι ένας μουσικός διαδρούν, αφουγκράζονται, αυτοσχεδιάζουν και συνθέτουν την "Medula", μια σόλο περφόρμανς βασισμένη στη "Μήδεια του Ευριπίδη. Σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Αλίκη Δουρμάζερ. (Studio Vis Motrix, 18-22/12)

Διασκευή του επικού μυθιστορήματος του Θερβάντες, το έργο του Μπουλγκάκοφ "Δον Κιχώτης" είναι γραμμένο στα 1938. Σε απόλυτη δυσαρμονία και σύγκρουση με το κοινωνικό του πεπρωμένο, ο ρομαντικός, ιδεαλιστής και εντέλει τραγικός Δον Κιχώτης του Μπουλγκάκοφ παραπέμπει με κωμικοτραγικό τρόπο στα ακυρωμένα όνειρα. Παραπέμπει επίσης στον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται διαχρονικά οι έννοιες δικαιοσύνη, ιδανικό, όνειρο. Μία κωμική αλλά και σκοτεινή αλληγορία πάνω στην κατάσταση του ανθρώπου σε συνθήκες ολοκληρωτισμού. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Λεοντάρης (από 19/12)

Η παράσταση "Party Time" —που παρουσιάζει ο Γιώργος Κιμούλης παράλληλα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα— βασίζεται στα πολιτικά έργα του Χάρολντ Πίντερ: "Party Time", "Mountain language", "One for the road" και "The new world order". Η πολιτική απάθεια ως προϊόν της συστημικής βίας και της κρατικής τρομοκράτησης είναι τα κύρια σημεία του δραματουργικού καμβά αυτών των έργων του Πίντερ. (Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, από 26/12)

ΑΘΗΝΑ

Βρέμη, 1814: Στην πορεία της προς την αυτογνωσία και την ελευθερία, η Γκέσε, μια ευυπόληπτη σύζυγος και μητέρα προβαίνει σε σειρά δολοφονιών προσώπων του στενού της οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, προτού οδηγηθεί η ίδια στη λαιμητόμο. Σπουδή πάνω στην ελευθερία, παραβολή για τον ρόλο της εξουσίας στις ανθρώπινες σχέσεις, το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ "Ελευθερία στη Βρέμη", ανεβαίνει στο Θέατρο Μεταξουργείο, σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου. (από 3/12)

Ο κόσμος του "Θείου Βάνια" ζωντανεύει από τις 10 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Δημήτρης Χορν. Η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί και στον θίασο συνυπάρχουν ο Γιάννης Φέρτης, ο Γιάννης Βόγλης, ο Στέλιος Μάινας, η Μαρίνα Ψάλτη, η Έρση Μαλικένζου, η Μελίνα Βαμβακά, η Αλεξία Καλτσίκη και ο Χάρης Χαραλάμπους. 

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Τένεσι Ουίλλιαμς, το "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι", θα παρουσιάσει αυτόν τον χειμώνα η Μπέτυ Αρβανίτη στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου. (από 19/12)

Λίλιομ μπορεί στα ουγγαρέζικα να σημαίνει κρίνο, αλλά στην ουγγαρέζικη αργκό είναι το "λουλούδι", η "μάρκα", η "μούρη", ο άνθρωπος του υποκόσμου. Ο Λίλιομ στο έργο του Φέρεντς Μόλναρ είναι ένας γοητευτικός αλήτης, βίαιος, απρόβλεπτος, παιχνιδιάρης και ακαταμάχητα αλαζόνας. Ο κόσμος του συναρπαστικός, λαμπερός και εύθραυστος ακριβώς όπως ο γεμάτος ιλιγγιώδεις ψευδαισθήσεις κόσμος του λούνα πάρκ της Βουδαπέστης, της οποίας είναι το απόλυτο "αστέρι". Μέχρι, που εμφανίζεται ένα κορίτσι που θα ραγίσει την επίχρυση επιφάνειά του μια για πάντα. Σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος. (Θέατρο Πόρτα, από 20/12)


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου