Από το Blogger.

Η αρρώστια της νιότης

Βιέννη 1923. Μια παρέα φοιτητών της ιατρικής δοκιμάζει τα όριά της φλερτάροντας με την καταστροφή. Απελπισμένοι, απόλυτα διαψευσμένοι μετά τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπερδεμένοι ηθικά και ιδεολογικά, παγιδεύονται σε παιχνίδια ασύδοτα και αμείλικτα, θεωρώντας τη νιότη τους αρρώστια που πρέπει να αφανιστεί.

 Μια παρέα εικοσάρηδων ανθρώπων που πειραματίζονται, κινούμενοι ανάμεσα στη διευρεύνηση της σεξουαλικότητας και τη χειραγώγηση.
Η Μαρί, αποφοιτώντας από την ιατρική σχολή, ανακαλύπτει πως ο φίλος της Πετρέλ, σκοπεύει να την εγκαταλείψει για μια άλλη φοιτήτρια, την Ιρένε, που ανήκει στην "κατώτερη" τάξη. Η Μαρί "αναζητά παρηγοριά" στην αριστοκρατική και μυστηριώδη γειτόνισσα της, Ντεζιρέ, που γοητεύεται από την ιδέα του θανάτου. Ο Φρέντερ εκμεταλλεύεται και ωθεί στην πορνεία την αθώα Λούσυ και στη συνέχεια παντρεύεται τη Μαρί. Καθώς η αποφοίτηση της Μαρί πλησιάζει, το οικοτροφείο που ζει μετατρέπεται σε χωνευτήρι βαρβιτουρικών, απογοήτευσης και ασυδοσίας. Το πολλά υποσχόμενο μέλλον της γυναίκας που έχει στόχο να "κατευνάσει τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων" δείχνει να μην έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας.
 
Ο Φέρντιναντ Μπρούκνερ, ιδρυτής του Renaissance Theater του Βερολίνου το 1922, αποτυπώνει τη ματιά του πάνω στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία της εποχής –μιας εποχής και μιας γενιάς που προετοίμασε το έδαφος για την έλευση του σκότους που ονομάζεται ναζισμός. Τα συναισθήματα της απελπισίας και της απογοήτευσης που κατέκλυσαν τη μέση ευρωπαϊκή νεολαία της εποχής, αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος άνθησης του ναζισμού και του φασισμού.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Η αρρώστια της νιότης" του Φέρντιναντ Μπρούκνερ, σε σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη.

Μετάφραση: Πέμυ Ζούνη
Σκηνική-κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Μουσική επιμέλεια: Νικόλας Μαραγκόπουλος
Βοηθος σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίσης
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Όλια Γεωργιάδου
Βοηθός σκηνογράφου: Βασίλης Μπάλτσας
Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου.

Παίζουν: Άννα Μαντά, Ηλέκτρα Καρτάνου, Άννα Ευθυμίου, Μιχάλης Συριόπουλος, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κορίνα Βασιλοπούλου, Στέλιος Χατζηαδαμίδης.

Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
(Η παράσταση είναι ακατάλληλη για νέους κάτω των 15 ετών).

Στο Νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ, 2315 200200)
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00, από 30 Απριλίου 2014
Εισιτήρια: 15, 12 (μειωμένο), 10 (Πέμπτη)




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου