Από το Blogger.

Το γαϊτανάκι του έρωτα


Ο Άρθουρ Σνίτσλερ έγραψε το έργο "Το γαϊτανάκι του έρωτα" ("La Ronde") το 1897. Ο συγγραφέας "χρησιμοποιεί" τις συναντήσεις δέκα ζευγαριών για να φωτίσει τις διαφορετικές πτυχές των ερωτικών ηθών και το πως επηρεάζονται αυτά από τις ταξικές διαφορές και τις κοινωνικές ιδεολογίες της εποχής (αλλά και διαχρονικά στο πέρασμα του χρόνου). Το έργο μέσα από τη σπονδυλωτή διαδοχή δέκα σκηνών διερευνά την αιώνια θεματική του έρωτα.
Ο έρωτας ως κινητήρια δύναμη ,ως αναμέτρηση εξουσίας, ως απτή απόλαυση, ως πεδίο απόλυτης σύγκρουσης ή απόλυτης επαφής. Οι χαρακτήρες του έργου είναι εκπρόσωποι διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και ομάδων, καλύπτουν μια ευρεία γκάμα της κοινωνικής πυραμίδας. Η δράση τοποθετείται στη Βιέννη του 1890.

Το έργο εκδόθηκε το 1903 και πούλησε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα. Ανέβηκε το 1920 στο Kleines Schauspielhaus den Berlin και απαγορεύτηκε με δίκη για προσβολή των ηθών. Παρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1921 και προκάλεσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διάζωμα του θεάτρου από κληρικούς και συντηρητικούς. Το έργο διακόπηκε. Ο Σνίτσλερ, δεχόμενος απειλές για τη ζωή του, αποσύρει το θεατρικό έργο και απαγορεύει τη θεατρική του παρουσίαση για 25 χρόνια.


Το έργο του Σνίτσλερ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές και έχει γνωρίσει πλήθος διασκευών. Ενδεικτικά αναφέρονται, η "μιούζικαλ" εκδοχή του έργου, σε μια off broadway παραγωγή το 1994, με τον τίτλο "Hello Αgain" και η εκδοχή του David Hare, "The Blue Room", που παρουσιάστηκε στο Donmar Warehouse του Λονδίνου το 1998. Η Suzanne Bachner, το 2002, μετατόπισε τη δράση στον 21ο αιώνα και πρόσθεσε straight, gay και bisexual χαρακτήρες, σε μια νέα εκδοχή του έργου με τίτλο, "Circle".
Το έργο απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί και να εμπνέει και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο (για πρώτη φορά το 1950 από τον Max Ophuls και πιο πρόσφατα το 2012, από τον Alexis Lloyd, με τίτλο "30 Beats")

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Το γαϊτανάκι του έρωτα" του Άρθουρ Σνίτσλερ, σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου.

Δέκα ιστορίες, δέκα ρόλοι και δύο ηθοποιοί. Το παιχνίδι της μεταμόρφωσης στη σκηνή, στη ζωή, στον έρωτα. Ήρωες, που προσπαθούν να κρύψουν αλλά συνεχώς αποκαλύπτουν. Τα προσωπεία αναδύονται και όλοι είναι πολύ ειλικρινείς σε αυτά. Σαν ένα φιλοσοφικό αλλά απόλυτα θεατρικό δοκίμιο, το έργο διεισδύει στον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων, μελετά την επίδραση της κοινωνικής ταυτότητας στην ύπαρξη και μετατρέπει την πιο αμελητέα συμπεριφορά σε ενδεικτικής σημασίας πράξη. Πόσο αυθεντικά είναι τα αισθήματα; Οι σχέσεις στηρίζονται στην αμοιβαία αγάπη ή στην αμοιβαία ανάγκη;

Μετάφραση: Κώστας Καλουδιώτης, Βασιλική Κατσίκα
Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Θεανώ Αμοιρίδου
Επιμέλεια κοστουμιών: Βασιλική Κατσίκα
Ηχητικό περιβάλλον: Χρήστος Παναγούλιας, Πολύβιος Σερδάρης
Τεχνική υποστήριξη: Βάσια Ιωσηφίδου, Νίκος Μανασσής
Μακιγιάζ: Ουρανία Γιαρματζή
Κατασκευή σκηνικών: Φώτης Καλουδιώτης
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Επιμέλεια αφίσας και προγράμματος: Πολύβιος Σερδάρης
Διεύθυνση παραγωγής: Βάσια Ιωσηφίδου.

Παίζουν: Κώστας Καλουδιώτης, Βασιλική Κατσίκα.

Στο Θέατρο Άπολις, (Αγίου Δημητρίου, 64, απέναντι από το Υπουργείο, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313 041566)
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30, από 25 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2014.
Εισιτήρια: 10, 7 (φοιτητικό, ανέργων), ατέλειες δεκτές.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου