Από το Blogger.

Πολύ κακό για το τίποτα

Το Πολύ κακό για το τίποτα του Σαίξπηρ, παρουσιάστηκε επί σκηνής τη χρονιά 1598-1599 και εκδόθηκε το 1600. Παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή σαιξπηρικά έργα και μοιάζει πολύ με σύγχρονες ρομαντικές κωμωδίες, παριστάνοντας τη σχέση ανάμεσα σε δυο ζευγάρια, τον Κλαύδιο και την Ηρώ,

που θέλουν να παντρευτούν, και τον Βενέδικτο και τη Βεατρίκη, τους οποίους οι πρώτοι προσπαθούν να πείσουν ότι αγαπιούνται και ταιριάζουν.
Η πλοκή εκτυλίσσεται στην αναγεννησιακή Σικελία. Δύο νέες κοπέλες σε ηλικία γάμου. Η μία στον αγώνα για τον εκλεκτό της καρδιάς της, η άλλη δηλωμένη κατά του έγγαμου βίου. Δύο νέοι άντρες που μόλις επέστρεψαν απ’ τον πόλεμο. Ο ένας αναζητώντας τον έρωτα, ο άλλος ορκισμένος εργένης. Ένας χορός με μάσκες, και αμέτρητες παρεξηγήσεις με αποτέλεσμα όλο αυτό να αποδειχθεί ότι δεν ήταν παρά "πολύ κακό για το τίποτα".

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Πολύ κακό για το τίποτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάχου.


Σε μια εποχή αμφισβήτησης των ανθρώπινων σχέσεων θέλουμε να πείσουμε ότι ο έρωτας μπορεί να επιβιώσει. Άλλωστε ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι όλο αυτό που ζούμε δεν είναι "πολύ κακό για το τίποτα"; Κρατώντας τα κεντρικά σημεία δράσης και αφαιρώντας χωρίς να μειώσουμε τίποτα από ό,τι βοηθά στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, στοχεύουμε σε μία σύγχρονη προσέγγιση του σαιξπηρικού λόγου. Μια διασκευή βασισμένη στη μετάφραση του Βασίλη Ρώτα, ένα project 70 λεπτών τοποθετημένο στην αισθητική των 40’s και με ήρωες που θα μπορούσαν να είναι ο καθένας μας. Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη και οι φωτισμοί συμπληρώνουν το σκηνικό το οποίο περιορίζεται σε μερικά σκηνικά αντικείμενα. "Για τη σκηνοθεσία (δανειζόμαστε ένα σχόλιο του Βασίλη Ρώτα) και την παράστασή της, η κωμωδία αυτή απαιτεί προπάντων εύθυμη διάθεση, κέφι και ανάλογη γληγοράδα. Χωρίς φανταχτερά σκηνικά και διαλείμματα, πάνω σε ένα απλό πατάρι... με υποκριτές που ν’ αγαπάν την τέχνη τους περισσότερο από τον εαυτό τους..."
Σκηνοθετικό σημείωμα

Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Βλάχου
Μουσική: Γιώργος Νικητόπουλος
Κοστούμια: Αννούσα Μελά [mystyleforecast.com], σε συνεργασία με την Πάτια Ιορδανίδου
Φώτα: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Χορογραφία: Τατιάνα Μύρκου.

Παίζουν: Δώρα Κοφινά, Ελένη Βλάχου, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Γιάννης Μοναστηρόπουλος, Άλκης Μπακογιάννης, Βασίλης Παναγιωτίδης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου.

Μια παραγωγή της ομάδας Όμορος.

Στο Θέατρο Αλκμήνη, (Αλκμήνης 8, Γκάζι, Μετρό Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 210 3428650)
12 Φεβρουαρίου στις 21:00, 13, 19, 20 Φεβρουαρίου στις 19:00 και 21:00

Εισιτήρια: 10, 8 (φοιτητικό), 5 (άνεργοι, ατέλειες).




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου