Ένα αποκαλυπτικό έργο–ντοκουμέντο που μιλά για το σήμερα με τα αδιάσειστα στοιχεία του χθες. Ένα πολύ κοντινό μας χθες, το οποίο αναφέρεται στις σκοτεινότερες σελίδες της ιστορίας ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει πόσο σημερινοί μπορεί να είναι οι κίνδυνοι και πόσο απαραίτητη είναι η εγρήγορση και η καταγγελία παρόμοιων και πανομοιότυπων φασιστικών-ρατσιστικών–ναζιστικών φαινομένων σήμερα.
O Βάις παρακολουθεί τη μαρτυρική πορεία από την άφιξη στο Άουσβιτς, στα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις και τη φριχτή διαδρομή προς τους φούρνους. Οι πτυχές της γενοκτονίας αναφέρονται χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης από την πλευρά του συγγραφέα. Ο χώρος της θεατρικής δράσης είναι μια ψυχρή αίθουσα δικαστηρίου. Ο Βάις έγραψε το έργο αφού παρακολούθησε τη δίκη της Φρανκφούρτης για το Άουσβιτς, δίκη που είχε την επίσημη ονομασία "Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων" (20 Δεκεμβρίου 1963-20 Αυγούστου 1965). Ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη που διεξήχθη από τη γερμανική δικαιοσύνη εναντίον των ναζιστών εγκληματιών στην οποία κατέθεσαν 359 μάρτυρες, εκ των οποίων 248 επιζήσαντες του στρατοπέδου. Στο θεατρικό κείμενο οι εκατοντάδες μαρτυρίες "παίρνουν φωνή" μέσα από τους ρόλους έξι μαρτύρων. Παρουσιάζουν τις βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Είναι μαρτυρίες που έρχονται σε ευθεία αντιπαραβολή με τις απολογίες των κατηγορουμένων.
Το έργο παίχτηκε, το 1965, ταυτόχρονα σε 15 θεατρικές σκηνές στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και στο Royal Shakespeare Company στο Λονδίνο (σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ). Ο Πέτερ Βάις κερδίζει το Βραβείο Λέσινγκ.
Στο έργο του, ο Πέτερ Βάις αφήνει ανοικτό το τέλος, ώστε αυτό να αποκτά μία γενικότερη και διαχρονική δυναμική και να προσαρμόζεται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις αναδεικνύοντας κυρίως το θέμα της ατομικής και κοινωνικής ενοχής και ευθύνης. Στη διάρκεια των χρόνων, Η Ανάκριση αποδεικνύεται διαχρονικά επίκαιρη και έχει παρασταθεί με πολλούς διαφορετικούς και πειραματικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.
Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Η ανάκριση" του Πέτερ Βάις, σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη.
Απόδοση, Δραματουργική επεξεργασία, Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου.
Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Εύα Κοταμανίδου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Δημήτρης Καλαντζής, Τζένη Κόλλια, Σπύρος Τσεκούρας, Γιάννης Γούνας, Μαρία Τζάνη, Ευθύμης Ξυπολιτάς.
Στο Θέατρο Εγνατία, (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 225172)
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο, Κυριακή στις 18:00 και 21:00
Εισιτήρια: 19, 13 (μειωμένο, ανέργων, ομαδικό), 15 (Πέμπτη).
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου