Από το Blogger.

Θεατρικός χειμώνας 2013-2014: Από το Α έως το Ω (Μέρος Β)

Μένγκελε του Θάναση Τριαρίδη
Νεοελληνική γραφή
Ένα βιωματικό κείμενο, που γράφτηκε λίγες εβδομάδες μετά την αυτοκτονία της μητέρας του, είναι ο μονόλογος του Αύγουστου Κορτώ, Η μαμά μου η Κασσάνδρα.

Η παράσταση συμπεριλαμβάνεται στο ρεπερτόριο του θεάτρου Αγγέλων Βήμα. Σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Γιώργος Νινιός.
Διπλή παρουσία από τη Λένα Κιτσοπούλου. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών χρησιμοποιεί το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας για να δημιουργήσει μια αιρετική παράσταση με τίτλο Κοκκινοσκουφίτσα-Το πρώτο αίμα. Η παράσταση αποσκοπεί να αποδομήσει το "παραμύθι" της ζωής, του τέλους της αθωότητας, της οικογένειας, της πολιτικής. Στο θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβαίνει και το έργο της Ο μουνής, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.
Η νέα χρονιά φέρνει και καινούργιο έργο του Αρκά. Τα Επείγοντα περιστατικά είναι η ολοκλήρωση του πρώτου του έργου, Εχθροί εξ αίματος, που τώρα απέκτησε και δεύτερη πράξη, τον Βιολογικό μετανάστη, παρακολουθώντας τη μεταμόσχευση του δεξιού νεφρού και τις περιπέτειές του στον καινούργιο του οργανισμό!...Στο Θέατρο Στοά.
Η θεατρική σκηνή Faust θα φιλοξενήσει το έργο του Θανάση Τριαρίδη, Μένγκελε. Ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου και παίζουν η Μυρτώ Αλικάκη και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος.
Ένα σύγχρονο ελληνικό έργο γραμμένο για τη Μίνα Αδαμάκη, προτείνει ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. Ο τίτλος του έργου —που συμπεριλαμβάνεται στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου— είναι Κέικ και θα το σκηνοθετήσει ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Ξένια Καλογεροπούλου.
Στο Εθνικό Θέατρο θα βρεθεί αυτό το χειμώνα η Ξένια Καλογεροπούλου. Θα παίξει στο Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε του Πιραντέλο που θα σκηνοθετήσει για την πρώτη κρατική σκηνή, ο Δημήτρης Καραντζάς.

Ολέαννα στο Εμπορικόν
Όχι μια, όχι δύο, αλλά τρεις παραγωγές για τον Δημήτρη Καταλειφό.
Μόνιμη θεατρική στέγη γίνεται για τον Δημήτρη Καταλειφό το θέατρο Εμπορικόν. Εκεί θα επαναληφθεί στην αρχή της σαιζόν η Ολεάννα του Ντέιβιντ Μάμετ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα έργα Η εκδοχή του Browning του Τέρενς Ράτινγκαν και η Συλλογή του Χάρολντ Πίντερ. Και τις τρεις παραστάσεις σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη.

Πολιτικό θέατρο.
Το άσμα για το σκιάχτρο της Λουζιτάνιας του Πέτερ Βάις, επαναφέρει στο ρεπερτόριο του το Θέατρο Στοά, 40 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Το θέμα του μπορεί να επικεντρώνεται στην αποικιοκρατική πολιτική της Πορτογαλίας στη Μοζαμβίκη και την Αγγόλα, αλλά σαφώς αναφέρεται έμμεσα σε κάθε μορφή κατοχής, στρατιωτικής επέμβασης ή οικονομικής κατάκτησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων και των φυσικών πόρων μιας χώρας από μία ιμπεριαλιστική δύναμη.
Πέτερ Βάις έχει επιλέξει για φέτος και ο Κώστας Καζάκος και συγκεκριμένα την Ανάκριση. Η παράσταση θα ανέβει στο θέατρο Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Ρημαγμένες ψυχές.
Ερείπια: Σάρα Κέην στο Πορεία
Ένας πόλεμος που εισβάλει στον ασφαλή χώρο ενός δωματίου ξενοδοχείου. Ένα ρομαντικό τετ α τετ που καταλήγει σε ένα κρεσέντο ψυχολογικής και σωματικής βίας. Τον τίτλο Ερείπια επιλέγει ο Δημήτρης Τάρλοου που σκηνοθετεί το Blasted της Σάρας Κέην, στο θέατρο Πορεία. Στους τρεις ρόλους ο Ακύλλας Καραζήσης, η Λένα Παπαληγούρα και ο Μιχάλης Αφολάνιο.

Σύγχρονη ματιά.
Για την πρώτη του σκηνοθεσία εκτός Εθνικού Θεάτρου ο Γιάννης Χουβαρδάς διαλέγει το έργο του Γιον Φόσσε, Παραλλαγές θανάτου. Η αυτοκτονία μιας νέας γυναίκας γεννάει ερωτήματα στους γονείς της, που αρνούνται να αποδεχτούν το συμβάν: Γιατί το έκανε; Ποιες οι συνέπειες της πράξης της στον περίγυρο; Τι είναι ο θάνατος; Τι φέρνει μαζί του; Πόσο μοιάζουν η ζωή και ο θάνατος και πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται; Το έργο εκτυλίσσεται ως ένα ψυχογράφημα της διαδικασίας που ακολουθεί το ζευγάρι για να φτάσει στις απαντήσεις. Στο θέατρο Πορεία, με τους: Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη, Γιάννο Περλέγκα, Άλκηστη Πουλοπούλου, Μαρία Πρωτόπαπα, Λυδία Φωτοπούλου.

Δύο παλιούς μαθητές του, τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Μάκη Παπαδημητρίου, σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στους Αστερισμούς του βρετανού Nick Payne που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Πρόκειται για ένα έργο που εξερευνά έννοιες όπως εκείνη της αγάπης, της φιλίας, της ελεύθερης βούλησης με αφορμή τους νόμους της... κβαντικής φυσικής.

Στο —βραβευμένο με 7 βραβεία Lawrence Oliver έργο— Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα του Simon Stephens, παρακολουθούμε την προσπάθεια που κάνει ένα δεκαπεντάχρονο αυτιστικό αγόρι, μαθηματική ιδιοφυία, για να ανακαλύψει τους δολοφόνους του σκύλου, της γειτόνισσάς του. Ο Τάκης Τζαμαργιάς καθοδηγεί την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και τον Πασχάλη Τσαρούχα, στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος συστήνει στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό τον γάλλο συγγραφέα Florian Zeller. To έργο του Μου λες αλήθεια; θα παιχτεί στη νέα στέγη του ηθοποιού, το θέατρο Κάππα.
Γαλλικά επιμένει και η Άννα Βαγενά, αφού σκηνοθετεί και παίζει στο έργο Η ζωή μπροστά σου του Ρομάν Γκαρί. Είναι η ιστορία ενός μικρού Άραβα, που εγκαταλείπεται από όλους, εκτός από μια Εβραία πόρνη, στην οποία τον παρατάει η μητέρα του, όπως πετάμε ένα νεογέννητο στα σκουπίδια. Αυτή αναλαμβάνει να τον μεγαλώσει και ο μικρός της αφοσιώνεται. (Μεταξουργείο)

Το Δεκαήμερο του Βοκάκιου.
Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο, το έργο του Βοκάκιου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μέσα από ιστορίες που αφηγούνται επτά κορίτσια και τρία αγόρια κατά τη διάρκεια μιας δεκαήμερης παραμονής στην εξοχή, παρουσιάζεται η ζωή της αριστοκρατίας αλλά και των απλών πολιτών.

Υπέρτατος έρωτας.
Ο Συρανό ντε Μπερζεράκ είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με την όμορφη Ρωξάνη. Δεινός ξιφομάχος και ταλαντούχος ποιητής, ο Συρανό θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός άντρας. Έχει όμως ένα μικρό ελάττωμα: την …τεράστια μύτη του. Πώς θα μπορούσε μια γυναίκα να τον ερωτευτεί;
Ο Γιάννης Κακλέας καταθέτει τη δική του πρόταση στο έργο του Εντμόν Ροστάν. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ο Όμηρος Πουλάκης κ.α. (Παλλάς)

Φλαντρώ
Το έργο του Παντελή Χορν που γράφτηκε το 1925 και πρωτοπαρουσίασε η Μαρίκα Κοτοπούλη, σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο η Λυδία Κονιόρδου. Η Φλαντρώ μη μπορώντας να σμίξει ερωτικά με το αντικείμενο του πόθου της, τον Νότη Σερδάρη, τον σκοτώνει. Είναι η μόνη ηδονή όπου μπορεί να διοχετευτεί το πάθος της.

Χωρίς παρτενέρ 
Η Ελένη Γερασιμίδου μεταμορφώνεται σε αντάρτισσα στον μονόλογο της Σοφίας Αδαμίδου, Μυρτιά που θα παιχτεί στο Σημείο-Lab.
Το έργο του Αλέξη Σταμάτη, Μεσάνυχτα σ' έναν τέλειο κόσμο, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν. Ερμηνεύει ο Νίκος Αρβανίτης.
Στον ίδιο χώρο η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθεί με τις κλασικές και εντυπωσιακές Ευτυχισμένες μέρες του Σάμουελ Μπέκετ.

Ψαθάς από τον Φιλιππίδη.
Τον Φον Δημητράκη επιλέγει για το θέατρο Μουσούρη ο Πέτρος Φιλιππιδης. Μαζί του ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, η Μαρία Κατσανδρή, η Φαίη Ξυλά κ.α. 

Ως την έναρξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις καλοκαιρινές παραγωγές που συνεχίζουν την περιοδεία τους ανά την επικράτεια. Ξεχωρίζουμε και προτείνουμε τον Κοινό λόγο, το Ποιος τη ζωή μου..., τη Μήδεια και τις Τραχίνιες, αλλά και τον Πλούτο

(επιμέλεια: Κορνήλιος Ρουσάκης)

Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ: http://theatreviewer.blogspot.gr/2013/08/2013-2014_20.html



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου