Από το Blogger.

Το αμάρτημα της μητρός μου

Ο Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896) μεταφέρει στις αφηγήσεις του τις εμπειρίες των παιδικών του χρόνων, εμπλουτισμένες με τους λαϊκούς θρύλους και τις αφελείς δεισιδαιμονίες του θρακιώτικου χωριού του. Χρησιμοποιώντας πότε το όνειρο, πότε τις παραισθήσεις και καταφεύγοντας συχνά στο απρόοπτο, διεισδύει σε βάθος στα ψυχικά κίνητρα των πρωταγωνιστών. 
Το Αμάρτημα της μητρός μου είναι το πρώτο διήγημα του Βιζυηνού - και το πρώτο καθαυτό νεοελληνικό διήγημα.Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1883 στο περιοδικό Εστία (έτος Η΄, τόμος ΙΕ΄). Η ιστορία είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο. Πρόκειται για αυτοβιογραφικό οικογενειακό δράμα και τα κύρια πρόσωπα είναι δύο, ο αφηγητής και η μητέρα του. Ο χώρος που εκτυλίσσεται είναι η Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, ενώ τα γεγονότα συνέβησαν κατά την παιδική ηλικία του συγγραφέα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η αρχαΐζουσα στην αφήγηση και η δημοτική στους διαλόγους, διανθισμένη με ιδιωματικές λέξεις της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Χαρακτηρίστηκε ως ένα καινοτόμο για την εποχή του διήγημα, από τα σημαντικότερα της ελληνικής πεζογραφίας. Επηρεασμένο από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα που αναφέρεται στο ψυχικό μαρτύριο και τη βαριά συνείδηση, διεισδύοντας σε βάθος στην ανθρώπινη ψυχή. Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία με ζεστά συναισθήματα, ανθρωπιά και αμεσότητα. 
Το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της χήρας μητέρας του συγγραφέα να σώσει την άρρωστη κόρη της, η οποία τελικά πεθαίνει. Κάτω από το ίδιο ψυχολογικό πρίσμα παρουσιάζονται και πράξεις της ίδιας, όπως η υιοθεσία δυο κοριτσιών μετά τον θάνατο της κόρης της. Πράξεις με υπαρξιακό νόημα καθώς υπαγορεύονται από τις ενοχές της από το "αμάρτημα" που άθελά της διέπραξε στο παρελθόν.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Το αμάρτημα της μητρός μου του Γεώργιου Βιζυηνού, σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικός χώρος–φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
Φωτογραφίες : Στέλιος Χουστουλάκης.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη.

Με την παραγωγή αυτή το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων γιορτάζει τα τριάντα του χρόνια.

Πρόγραμμα περιοδείας:
12/7 Παραμυθιά
13/7 Άνω Καλεντίνη
14/7 Φιλιάτες
17/7 Ζίτσα
18/7 Πωγώνι
19/7 Ηγουμενίτσα
21/7 Κοσμηρά
24/7 Καμπή Άρτας
27/7 Τέροβο
28/7 Αμμουδιά Πάργας

1/8 Κέρκυρα
3/8 Μονοδένδρι
4/8 Κόνιτσα
7/8 Πωγώνι
8/8 Πυρσόγιαννη
10/8 Αμπελοχώρι
11/8 Γρεβενίτι
17/8 Ζωτικό
18/8 Αθαμάνιο
20/8 Κάστρο Ιτς Καλέ
21/8 Νεοχωρόπουλο
22/8 Συκιές Θεσσαλονίκης
24/8 Πέτα Άρτας
26/8 Γραμμένο
27/8 Πρέβεζα

4/9 Βούλα
5/9 Ίλιον
6/9 Λουτράκι
8/9 Νέα Μάκρη
11/9 Ξυλόκαστρο
12/9 Ραφήνα
13/9 Σπάτα


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου