Από το Blogger.

Μαλλιαροπούλειο θέατρο Τρίπολης

Το θέατρο θεμελιώθηκε το 1905, στον χώρο που στεγαζόταν ένα από τα πρώτα αλληλοδιδακτικά σχολεία που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Εγκαινιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα. Είναι ευγενική προσφορά του Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου, ο οποίος ήταν φιλότεχνος γιατρός.
Το έργο φιλοτέχνησε ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν άριστοι τεχνίτες. Στη διακόσμηση εργάστηκε ο διάσημος γάλλος αρχιτέκτονας Ζολί. Την πλατεία του θεάτρου κοσμούσαν βαθυκόκκινα βελούδινα καθίσματα και πολυτελή θεωρία, ενώ στη σκηνή υπήρχαν δερμάτινες κουίντες και δώδεκα καμαρίνια.

Η πρώτη παράσταση δόθηκε από το θίασο της θρυλικής κυρίας του θεάτρου, Ροζαλίας Βονασέρα με το έργο Μικρή Σοκολατιέρα του Γκαβό. Από τη σκηνή του πέρασαν η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Κώστας Μουσούρης, ο Γιώργος Παπάς, η αφρόκρεμα της θεατρικής τέχνης. Επίσης φιλοξένησε σπουδαίες μουσικές βραδιές.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ξεκινά η φθίνουσα πορεία του θεάτρου, ενώ οι παραστάσεις είναι ελάχιστες. Το 1940 λεηλατήθηκε βάναυσα από τους Ιταλούς και διακόπηκε η λειτουργία του. Τα επόμενα χρόνια οι εμφανίσεις θιάσων ήταν σπάνιες. Κάποιες παραστάσεις έδωσαν οι θιάσοι του Τζαβαλά Καρούσου και της Δάφνης Σκούρα καθώς και του Μίμη Φωτόπουλου, το 1952-53.
Από κει και μετά το θέατρο λειτουργεί ως κινηματογράφος ενώ οι ζημιές είναι συνεχείς λόγω των μισθωτών επιχειρηματιών, των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι η αδιαφορία των αρμοδίων.
Η Χούντα θέλησε να κατεδαφίσει το κτίριο του θεάτρου αλλά υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που δεν άφησαν να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή και έτσι το Μάιο του 1976 εκπονείται από τον Σόλωνα Κυδωνιάτη μελέτη συντήρησης και ανακαίνισης του θεάτρου.
Το 1977 άρχισε σταδιακά η αποκατάστασή του που πια έχει ολοκληρωθεί. Η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης και το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης, δύο φίλεργοι οργανισμοί με προσφορά στον πολιτισμό δίνουν παραστάσεις και οργανώνουν εκδηλώσεις. Το Μαλλιαροπούλειο είναι ένα αυθεντικό κομμάτι της λαμπερής πολιτιστικής ζωής της Τρίπολης.

Η νέα πορεία του θεάτρου ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου του 2013 με την παρουσίαση του έργου του Νϊκου Βασιλειάδη, Ο συμβολαιογράφος με την Υρώ Μανέ. Μια σειρά μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη, με αποκορύφωμα την παρουσίαση της δουλειάς της Θεατρικής Ομάδας Τριπόλης, με το έργο του Φρ. Ντίρενματ, Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας τον προσεχή Μάιο, αλλά και της παράστασης Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, με την Νένα Μεντή.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου