Από το Blogger.

Μηνολόγιο Δεκεμβρίου

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νέες αφίξεις
Η ομάδα Ars Moriendi επιστρέφει για έναν νέο κύκλο παραστάσεων του έργου του Δημήτρη Δημητριάδη, Πεθαίνω σαν χώρα. Στο Studio Kοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. (από 1/12).
Στο θέατρο Σοφούλη μπορούμε να δούμε ιστορίες φίλων, συγκατοίκων, ζευγαριών στο έργο της Νικολέτας Παπαδοπούλου, Παίζουμε; Στο έργο, που σκηνοθετεί ο Τάσος Ράτζος, ένας άπελπις ανερχόμενος θεατρικός συγγραφέας, μία φέρελπις φοιτήτρια Ιατρικής μα και ηθοποιός συνάμα... Ένα διαμέρισμα χαμένο μέσα στην πόλη, μια θεατρική σκηνή και ένας τηλεφωνητής! (από 7/12)
Μια παράσταση που συζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν παρουσιάστηκε για δύο παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία, ήταν η Erofili Synopsis της ομάδας Χώρος. Τώρα επιστρέφει για 10 παραστάσεις, στον ίδιο χώρο. (από 12/12).
Στην πόλη επανέρχεται και η επιτυχημένη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού θεάτρου Το μεγάλο μας τσίρκο. Το θρυλικό, πλέον, έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη θα παίζεται στο Βασιλικό θέατρο. (από 14/12).
Αυτό τον μήνα θα κάνει πρεμιέρα και μια νέα παραγωγή του Κρατικού θεάτρου, Πρόκειται για τον Κατά φαντασίαν ασθενή του Μολιέρου, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
H ομάδα Angelus Novus —επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το θάνατο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ— παρουσιάζει τη Σονάτα των φαντασμάτων, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη. (Studio Όρα, από 20/12).
Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, το θέατρο Έξω από τα Τείχη μας φέρνει τη Μήδεια, σε μια παράσταση που επιμελείται καλλιτεχνικά ο Απόστολος Αποστολίδης. (από 21/12).
Η χρονιά κλείνει θεατρικά με το Σικάγο. Μια αυθεντική "τζαζ" ιστορία που εκτυλίσσεται την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και συνδυάζει τον έρωτα, την κωμωδία, τη μοιχεία, το δράμα, σατιρίζοντας τη "δικαιοσύνη", "τον κρατικό φαρισαϊσμό" αλλά και τη "μίζα" κάθε μορφής! Φόνοι, βία και διαφθορά, εκρηκτικά χορευτικά και δυνατά τραγούδια ξεσηκώνουν και συναρπάζουν τους θεατές σε όλο τον κόσμο. Σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής και παίζουν Καρύδη, Τρύπη, Μαρκουλάκης, Λουδάρος, Μαρινέλλα. (από 30/12).

ΑΘΗΝΑ

Δάσος βαθύ και σκοτεινό του Νηλ Λαμπιούτ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. Δύο αδέλφια, ένας άνδρας και μια γυναίκα, μια νύχτα με καταρρακτώδη βροχή. Αποκλεισμένοι σε μια καλύβα: αυτή διανοούμενη κοσμήτωρ των ανθρωπιστικών επιστημών στο τοπικό κολέγιο, και αυτός ένας χειρώνακτας με κάποια ενδιαφέροντα, περπατούν στα κακοτράχαλα μονοπάτια του δάσους τους. Του δάσους της μνήμης τους, των πόθων τους, των απωθημένων τους, της αλήθειας τους. (Τόπος Αλλού, από 5/12).

Σε ένα νέο θεατρικό χώρο στην Κυψέλη, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, κάνει πρεμιέρα το έργο της ομάδας Ορχήστρα Μικρών Πραγμάτων, Παρθενώνας. Ένα κείμενο που αναρωτιέται αν ο νους του ανθρώπου μπορεί να απελευθερωθεί από το παρελθόν. Σκηνοθετεί ο Χρήστος Θεοδωρίδης (από 6/12).

Στο βιομηχανικό κτίριο του Βυρσοδεψείου στήνεται, από τις 6 του μήνα, ένα παιχνίδι ενηλίκων, μια γιορτή, ένας "φόρος τιμής" στη μηχανιστική εργασία, την μονοτονία, το πένθος, την απάθεια. Γιατί άραγε πενθούμε σήμερα; Ποια είναι τα αίτια αυτού του ψευδοπένθους και ποιες οι εκδηλώσεις του; Στην παράσταση Δέρμα, που σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου, ο θεατής γίνεται παρατηρητής και παρατηρούμενος.

Το θέατρο Θησείον παρουσιάζει το έργο του Άλμπερτ Όστερμάιερ, Οι Ζωές των άλλων, που βασίζεται στην ομώνυμη γερμανική ταινία που απέσπασε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2006. Είναι η ιστορία του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Γκεόργκ Ντράιμαν και της ηθοποιού συντρόφου του Κρίστα-Mαρία Ζίλαντ που παρακολουθούνται από τον αξιωματούχο της Στάζι, Γκερντ Βίσλερ μετά από έμμεση προτροπή του ερωτοχτυπημένου υπουργού Μπρούνο Χέμπφ. Όταν ο αξιωματούχος της Στάζι ως απρόσκλητος "επισκέπτης" και μάρτυρας της ζωής των άλλων αρχίζει να τρέφει αισθήματα συμπάθειας για το ανύποπτο ζευγάρι, τίποτα δεν μπορεί να μείνει πια το ίδιο. Σκηνοθετεί η Αλίκη Δανέζη-Knutsen. (από 7/12).

Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί την Αγία Ιωάννα των σφαγείων του Μπρεχτ. Ένα έργο που παρουσιάζει την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τον μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας. Παίζουν η Βίκυ Βολιώτη και ο Αιμίλιος Χειλάκης. (Θέατρο Ακροπόλ, από 19/12).

Η Ρένη Πιττακή και η Πέγκυ Τρικαλιώτη συναντώνται στη σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου, στο έργο της Φωτεινής Τσαλίκογλου, Δεν μ' αγαπάς, μ' αγαπάς. Πρόκειται για μια ελεύθερη θεατρική απόδοση της αλληλογραφίας (αποτελούμενης από 117 γράμματα σταλμένα από το Παρίσι, που καλύπτουν το διάστημα 1962-1974) της πεζογράφου Μαργαρίτας Λυμπεράκη προς την κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου. Σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας. (από 20/12).


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου