Από το Blogger.

Πλατεία Αριστοτέλους-Λευκός Πύργος: ένα... βαλς δρόμος

Tanz macht Frei
Μία συμπαραγωγή με τον Δήμο Θεσσαλονίκης που σηματοδοτεί το τέλος του "Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012" και την έναρξη των "Δημητρίων".
Η ιδέα βασίζεται σε αναμνήσεις και μύθους αυτής της πόλης. Στη διάρκεια της συλλογής στοιχείων για τη Θεσσαλονίκη μέσα από προφορικές μαρτυρίες προέκυψε η πληροφορία ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν, πολίτες της Θεσσαλονίκης χόρεψαν ένα βαλς στην παραλιακή οδό, σημερινή λεωφόρο Νίκης.
Η performance δεν έχει τη λογική της αναβίωσης ούτε της πραγματοποίησης ενός μνημοσύνου σε κάτι που ενδεχομένως συνέβη στο παρελθόν, αλλά μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας να παρουσιαστεί μια εικαστική πρόταση με εκκίνηση αυτό το γεγονός.
Στην performance που έχει διάρκεια 20 με 30 λεπτά, συμμετέχουν περίπου 150 άτομα που θα κινηθούν από την πλατεία Αριστοτέλους προς τον Λευκό Πύργο. Οι συμμετέχοντες δεν είναι επαγγελματίες χορευτές και είναι όλων των ηλικιών.
Η μουσική και ο χορός σαν δομικά στοιχεία αυτής της performance παραπέμπουν στο κλασικό βαλς. Ο πυρήνας είναι o ίδιος όμως, στη διάρκεια της performance αποδομείται και δομείται ξανά με καινούρια στοιχεία, τα οποία προσθέτουν η χορογράφος και οι μουσικοί που συμμετέχουν στο project.
Το Tanz macht Frei σαν τίτλος από τη μια, αναφέρεται στον Lorenz Diefenbach και στο έργο του Arbeit macht frei: Erzählung von Lorenz Diefenbach του 1873 το οποίο κατοχυρώθηκε ως ναζιστικό μότο, καθώς τοποθετήθηκε στις εισόδους των στρατοπέδων συγκεντρωσης, και από την άλλη, στη φράση της Pina Bausch "Tanzt, Tanzt sonnst sind wir verloren" (Χορέψτε, χορέψτε αλλιώς είμαστε χαμένοι), η οποία έγινε ο τίτλος στην ταινία-αφιέρωμα για την Pina Bausch από τον Wim Wenders.
Το Tanz macht Frei είναι μια performance που προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει, συμπεριλαμβάνει το κοινό της άμεσα, αναφέρεται τόσο στη μνήμη της Θεσσαλονίκης όσο και στους πολίτες της, εκφράζεται μέσα από τις παραστατικές τέχνες και τις παρουσιάζει με ελευθερία.
16 Σεπτεμβρίου, 8 το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Επιμέλεια-Ιδέα-Οργάνωση: Νίκος Μυκωνιάτης, Ιστορικός Τέχνης
Χορογραφία-Συντονισμός: Χαρίκλεια Βουτσά
Μουσική: Θέμις Βελένη/Κωνσταντίνος Βελένης
Συντονισμός εθελοντών: Μάκης Ανανιάδης
Στην performance συμμετέχει η ομάδα κρουστών "Κρούση".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου