Ο Σπύρος Βασιλείου και το θέατρο, επιμέλεια: Ίλια Λακίδου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2011.
Εικονογραφημένη έκδοση, η οποία συνοδεύει την έκθεση Ο Σπύρος Βασιλείου και το θέατρο και είναι αφιερωμένη στις σημαντικότερες στιγμές της πολύχρονης διαδρομής του ζωγράφου στο θέατρο (από το 1929 έως το 1984), καθώς και τη συμβολή του ως ενός από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες της γενιάς του '30 στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής σκηνικής αισθητικής. Ο κατάλογος περιλαμβάνει το χρονολόγιο του Σπύρου Βασιλείου, την πλήρη παραστασιογραφία και φιλμογραφία του, καθώς και ένα πρωτότυπο κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης, Ίλιας Λακίδου.
O ζωγράφος Σπύρος Bασιλείου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα. Mε το καλλιτεχνικό του έργο σημάδεψε την πολιτιστική ζωή του τόπου για εξήντα χρόνια και έτυχε πολλών διακρίσεων από νεαρή ηλικία (Βραβείο Aκαδημίας Aθηνών, Βραβείο Guggenheim κ.ά.). Yπηρέτησε με αφοσίωση τη ζωγραφική, τη χαρακτική, την αγιογραφία και τη σκηνογραφία. Yπήρξε επίσης δάσκαλος, κριτικός, αρθρογράφος και ομιλητής, εικονογράφος και διακοσμητής. Συνεργάστηκε με κρατικούς φορείς και οργανισμούς και υπήρξε παράγοντας σε ποικίλες καλλιτεχνικές ομάδες (Eθνικό Θέατρο, Eθνική Λυρική Σκηνή, Eλληνικό Xορόδραμα, Ομάδες "Tέχνη" και "Στάθμη" κ.α).
Η πρώτη φορά που το όνομα του Σπύρου Βασιλείου βρίσκοταν αμέσως μετά την λέξη σκηνογραφία ήταν το 1929 για την παράσταση Κορακιστικά του Ιάκωβου Ρίζου Νερουλού, σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη της "Επαγγελματικής Σχολής Θεάτρου". Πενήντα πέντε χρόνια μετά και λίγους μήνες πριν το θάνατο του, το 1984, υπογράφει τα τελευταία του σκηνικά για την παράσταση Ανδρομάχη του Γιώργου Τσαγκάρη που παρουσίασε το "Ελληνικό Μπαλέτο Ρένας Καμπαλάδου", στον Λυκαβηττό.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου