Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αρίστος" (Αθήναιον, από 22/2), "Το τίμημα" (Αριστοτέλειον, από 13/3), "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3),

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Η φαλακρή τραγουδίστρια': η έναρξη του Θεάτρου του Παραλόγου

Leave a Comment
"Η φαλακρή τραγουδίστρια" του Ευγένιο Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου.
(12-2-2019)

Το έργο διαδραματίζεται σ' ένα τυπικό αγγλικό σαλόνι, ενός τυπικού αγγλικού ζευγαριού του κυρίου και της κυρίας Σμιθ,
όταν ένα απόγευμα εισβάλλουν ξαφνικά στο σαλόνι τους, το φιλικό ζευγάρι Μάρτινς το οποίο μαζί με την υπηρέτρια του σπιτιού και έναν πυροσβέστη φροντίζουν για τη διατάραξη της αγγλικής φλεγματικής ηρεμίας τους.

Μέχρι το τέλος του έργου, η γλώσσα έχει αυτοματοποιηθεί, οι λέξεις έχουν απογυμνωθεί από νόημα και δε μένουν παρά μόνον ως ήχοι. Αποκαλύπτεται πως τα πρόσωπα, παρόλο που γνωρίζουν πολύ καλά τον κόσμο στον οποίο ζουν, δεν έχουν τίποτα προσωπικό να πουν ούτε να μεταφέρουν αυτό που πραγματικά πηγάζει από μέσα τους.

"Η φαλακρή τραγουδίστρια" του Ευγένιο Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου.

Το έργο γράφτηκε το 1948 μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ανέβηκε στη σκηνή για πρώτη φορά στις 11 Μαΐου 1950, στο Theatre Des Noctambules στο Παρίσι. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Ιονέσκο στις "Σημειώσεις και Αντί-σημειώσεις", η "Φαλακρή Τραγουδίστρια" γράφτηκε με αφορμή μια μέθοδο εκμάθησης αγγλικών για Γάλλους, η οποία τον προβλημάτισε για τη χρήση της γλώσσας εκείνη την εποχή. Από τη μέθοδο αυτή δανείζεται τα πρωταγωνιστικά του πρόσωπα, τους Σμιθ και τους Μάρτινς καθώς και κάποια επεισόδια του έργου.

Για τον Ιονέσκο, τα πρόσωπα στα έργα φέρονται σαν μαριονέτες, κάτι που του θυμίζει και την πραγματικότητα στην οποία έζησε: ο κόσμος του φαινόταν σαν μια τεράστια σκηνή θεάτρου μαριονέτας, όπου αλλοπρόσαλλες πολιτικές ιδεολογίες κυριαρχούσαν και οι άνθρωποι τις δέχονταν παθητικά, αφήνοντας τες να καθορίζουν κάθε τους κίνηση.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αλέξης Κ. Αλάτσης
Σκηνικά-κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη
Μουσική: Λόλεκ
Κίνηση: Κατερίνα Φωτιάδη
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη, Έλενα Γρίβα
Παραγωγή: Kart Productions

Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Ευγενία Αποστόλου, Σωκράτης Πατσίκας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Σοφιάννα Θεοφάνους.

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β' Σκηνή (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 211 4117878)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 και Κυριακή στις 17:00, από 18 Φεβρουαρίου 2019
Εισιτήρια: 15€ (κανονικό), 10€ (φοιτητικό, ανέργων), 5€ (ατέλειες)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: