Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Η 'Μαζώχτρα' περιοδεύει στην Κρήτη

Leave a Comment
"Η Μαζώχτρα" του Αργύρη Εφταλιώτη, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.(13-8-2017)

"Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε,
να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού.
Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…"

Η "Μαζώχτρα" του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα τού συγγραφέα με τον τίτλο "Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες". Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ένα χωριό της Κρήτης, την Παραμυθιά, όπου δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Αλλά ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Δεν συμβιβάζεται όμως με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες.

"Η Μαζώχτρα" του Αργύρη Εφταλιώτη, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Η παράσταση της Μαζώχτρας είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της φόρμας που χρησιμοποιήθηκε στους "Χαλασοχώρηδες" και αποτελεί πρόταση της ομάδας πάνω στη δραματοποίηση της λογοτεχνίας, απαντώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ερώτημα πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση, να παιχτεί στο θέατρο χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή.

Η ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά με αφορμή την παράσταση "Οι Χαλασοχώρηδες" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που παρουσιάστηκε για τρεις θεατρικές σεζόν στην Αθήνα και σε πόλεις και νησιά όλης της Ελλάδας.
Η παράσταση της "Μαζώχτρας" είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας και έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2015 στο θέατρο Μικρό Γκλόρια πραγματοποιώντας έναν πρώτο κύκλο παραστάσεων έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Την επόμενη σεζόν επαναλήφθηκε στο θέατρο 104 στο Γκάζι, από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017. Τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017, μετά από πρόσκληση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, πραγματοποίησε περιοδεία στον Νομό και στην πόλη της Κοζάνης.

Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά-κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός.

Το πρόγραμμα της περιοδείας στην Κρήτη:

Παρασκευή 18 Αυγούστου, Ηράκλειο, Άγιες Παρασκιές, Κεντρική Πλατεία
Κυριακή 20 Αυγούστου, Ηράκλειο, Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις"
Τετάρτη 23 Αυγούστου, Ρέθυμνο, Πάνορμος, Χαρουπόμυλος
Σάββατο 26 Αυγούστου, Ρέθυμνο, Θέατρο "Ερωφίλη"
Δευτέρα 28 Αυγούστου, Χανιά, Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Κήπος"
Τετάρτη 30 Αυγούστου, Άγιος Νικόλαος, Πλαζ ΕΟΤ




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: