Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ωραία κοιμωμένη' από τα Russian Ballet Theater σε καλοκαιρινή περιοδεία

Leave a Comment
(22-6-2017)

"Η κορωνίς του κλασικού χορευτικού ρεπερτορίου" (Λεξικό Μπαλέτου της Οξφόρδης), η "Ωραία Κοιμωμένη", το "μπαλέτο των μπαλέτων", έκανε πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη στις 14 Ιανουαρίου 1890.

Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του χορογράφου Marius Petipa, με την ωραιότερη μουσική για μπαλέτο που έχει γράψει ποτέ ο Tchaikovsky. Ήταν το πρώτο μπαλέτο που χόρεψε ο Rudolf Nureyev στη Δύση (1961), ο πρώτος ρόλος του George Balanchine (στο περίφημο Θέατρο Μαρίνσκι), το έργο με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το Royal Ballet στις Ηνωμένες Πολιτείες και το έργο με το οποίο ξανάρχισε τις παραστάσεις του το Royal Opera House στο Covent Garden (με την Margot Fonteyn στο ρόλο της Αυγής) το 1946, μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιστορική χορογραφία του Πετιπά βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Charles Perault την "Ωραία του κοιμώμενου δάσους" (1697). Σ’ ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα γιορτάζουν τη γέννηση της κόρης τους, της Πριγκίπισσας Αυγής. Στη γιορτή έχουν προσκληθεί οι όμορφες νεράιδες και τα ξωτικά, που καταφθάνουν φέρνοντας δώρα και ευχές στο νεογέννητο κοριτσάκι. Η κακιά Μάγισσα, θυμωμένη που δεν προσκλήθηκε στη γιορτή, ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Όταν η Πριγκίπισσα κλείσει τα δεκάξι της χρόνια, η Μάγισσα ρίχνει τα μάγια της και το κορίτσι βυθίζεται σ’ έναν βαθύ ύπνο. Μετά από εκατό χρόνια, ο ενάρετος Πρίγκιπας της δίνει το πολυπόθητο φιλί και εκείνη ξυπνά. Η βασιλική αυλή γιορτάζει την αγάπη τους και τελούνται οι γάμοι τους.

"Η Ωραία Κοιμωμένη", από τα Russian Ballet Theater.
Τα Russian Ballet Theater ιδρύθηκαν το 2000 και εξελίχθηκαν ως το πλέον ανερχόμενο συγκρότημα κλασικού χορού. Ακολουθώντας τις παραδόσεις της κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου συμπεριλαμβάνουν στο ρεπερτόριό τους σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου όπως τα έργα "Λίμνη των κύκνων", "Καρυοθραύστης", "Ζιζέλ", "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", "Μπαγιαντέρα", "Δον Κιχώτης" κ.ά.

Το πρόγραμμα της περιοδείας:

Τρίτη 18 Ιουλίου, Μαρούσι, Αμαλίειο Θέατρο 
Τετάρτη 19 Ιουλίου, Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους "Δημήτρης Κιντής"
Πέμπτη 20 Ιουλίου, Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας
Παρασκευή 21 Ιουλίου, Παπάγου, Κηποθέατρο
Σάββατο 22 Ιουλίου, Πειραιάς, Βεάκειο
Κυριακή 23 Ιουλίου, Καλαμάτα, Αμφιθέατρο Κάστρου
Τρίτη 25 Ιουλίου, Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα
Τετάρτη 26 Ιουλίου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
Πέμπτη 27 Ιουλίου, Ιωάννινα, Θέατρο Ε.Η.Μ.–Φρόντζου
Παρασκευή 28 Ιουλίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
Σάββατο 29 Ιουλίου, Βόλος, Θερινό Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη"
Κυριακή 30 Ιουλίου, Αίγιο, Υπαίθριο Θέατρο "Γιώργος Παππάς"
Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Αυγούστου, Ηράκλειο Κρήτης, Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης"
Παρασκευή 4 Αυγούστου, Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Σάββατο 5 Αυγούστου, Ρέθυμνο, Θέατρο Ερωφίλη 



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: