Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Λιπάσματα 2017: Φεστιβάλ στη θάλασσα' στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Leave a Comment
(26-6-2017)

Φέτος το καλοκαίρι ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ ξεκίνησε ήδη πριν λίγες μέρες στον εμβληματικό χώρο των πρώην Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις, την χαρακτηριστική καμινάδα, αλλά και τη θάλασσα που φτάνει σχεδόν έως τη σκηνή, αποτελεί το φυσικό σκηνικό του χώρου, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε έναν πολυχώρο εκδηλώσεων, το "Πάρκο Εργατιάς".

Εκεί διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ "Λιπάσματα 2017: Φεστιβάλ στη θάλασσα", το οποίο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Το θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Τετάρτη 28 Ιουνίου
"Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα, Κωνσταντίνου Μπιμπή.
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2", έχει πραγματοποιήσει τέσσερις εξαιρετικά επιτυχημένες θεατρικές σεζόν σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει αποσπάσει βραβεύσεις και συμμετοχές σε Κύπρο, Ισπανία, Μεξικό, Σερβία, Πορτογαλία και Ζυρίχη.

Τρίτη 4 Ιουλίου
"Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα" των Ντάνκαν Μακμίλαν και Τζώνυ Ντόναχο, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.
Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να συμμετέχει ενεργά στις κωμικές και πικρές στιγμές της ζωής της, παίζοντας τους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Αγγλία και έκτοτε ταξιδεύει ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο. Φέτος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την πολύγλωσση ηθοποιό Μελίνα Θεοχαρίδου επί σκηνής.

Πέμπτη 6 Ιουλίου
"Είστε και φαίνεστε" από την ομάδα νεανικού θεάτρου "Συντεχνία του Γέλιου", σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι.
Το έργο καταπιάνεται με ένα από τα πλέον κυρίαρχα αλλά και ευαίσθητα θέματα των παιδιών, το σχολικό άγχος και το bullying (σχολικός εκφοβισμός), και ερευνά με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννάνε την σχολική κακοποίηση και τον εκφοβισμό (Bullying).
Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιώργος Κατσής, Βαλέρια Κουρούπη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιωάννα Λέκκα, Θάνος Αλεξίου, Μιχάλης Τιτόπουλος.
Τα τραγούδια της παράστασης είναι του Φοίβου Δεληβοριά.

Πέμπτη 13 Ιουλίου
"Χαρτοπόλεμος" του Βαγγέλη Ρωμνιού, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.
Σε ένα υποθηκευμένο σπίτι, έναν σύγχρονο "Βυσσινόκηπο", πέντε ήρωες, τρία αδέλφια, μία κοπέλα και ένας πωλητής, όλοι εκπρόσωποι της αντιηρωικής γενιάς των τριαντάρηδων στην Αθήνα της
κρίσης, κρίνονται, συγκρούονται, αλληλοαγαπιούνται και αλληλοκατασπαράζονται. Σε μια μόνο μέρα, παιδικά και ενήλικα τραύματα χρόνων βγαίνουν στην επιφάνεια. Η προσπάθεια για επιβίωση -οικονομική αλλά και συναισθηματική- οδηγεί στα άκρα με αναπάντεχη κατάληξη…. Ένα κωμικοτραγικό θρίλερ που πραγματεύεται τα αδιέξοδα και τις "δολοφονικές" συγκρούσεις της αποδομημένης νεοελληνικής οικογένειας, με φόντο το εξίσου διαλυμένο νεοελληνικό κράτος.
Παίζουν: Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλης Ρωμνιός, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Φοίβος Ριμένας.

Κυριακή 23 Ιουλίου
Stand Up Comedy, με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη και τον Ηλία Φουντούλη.
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Ηλίας Φουντούλης, δύο από τους καλύτερους stand up comedians, έρχονται για μία και μοναδική παράσταση. Με όχημα τα καλύτερα τους κείμενα υπόσχονται μια βραδιά γέλιου. Το έχουν ξανακάνει, ξέρουν.

Τετάρτη 26 Ιουλίου
"Κατερίνα" του Αύγουστο Κορτώ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν την χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.
Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Νανούρης, lolek.

Δευτέρα 31 Ιουλίου
"Τα δώρα του προμηθέα", από την Παιδική Σκηνή ΔΗ.ΛΙ. σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσαμάκου.
Ξεπηδώντας μέσα από την ύλη των βιβλίων του Δημοτικού σχολείου, της μυθολογίας και των αρχαίων θεών, το έργο ταξιδεύει τους ήρωες μέχρι τον σύγχρονο κόσμο, με σκοπό να αναδείξει διάφορα κοινωνικά προβλήματα που μας ταλανίζουν όλους σήμερα. Η αποξένωση, η προσκόλληση στην εικονική επαφή και πραγματικότητα, η περιβαλλοντική ρύπανση, η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο και την τρίτη ηλικία είναι μερικά από τα ζητήματα που παρουσιάζονται και δίνουν τροφή για σκέψη στα μικρά παιδιά και ερεθίσματα για μια διαφορετική αντιμετώπιση σε μικρούς και μεγάλους. Ο Προμηθέας ύστερα από την απαράμιλλη πράξη αγάπης προς τους ανθρώπους να τους χαρίσει τη φωτιά, τιμωρείται από τον Δία αλλά απελευθερώνεται από τον Ηρακλή. Ο βασιλιάς των θεών, εξοργισμένος που ο Προμηθέας γλύτωσε από τα δεινά του αποφασίζει να του δώσει μια τιμωρία πιο ταιριαστή, γι’ αυτό και τον στέλνει στο σύγχρονο κόσμο, όπου η μοίρα του αυτή τη φορά είναι πλέον στα χέρια τα δικά του αλλά και των ανθρώπων. Θα τα καταφέρει άραγε;

Σάββατο 5 Αυγούστου
"Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.
Η παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Κόρα Καρβούνη, Τζέννυ Κόλλια, Άρη Τρουπάκη, Δημήτρη Ήμελλο, Δημήτρη Λάλο και τον Κώστα Καζάκο στον ρόλο του Οιδίποδα. Σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα, η οποία εκτελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, ως ένα παράλληλο κείμενο εν είδει χορού.

Κυριακή 27 Αυγούστου
"Το σωματίδιο του Θεού" (βασισμένο σε κείμενα του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη) από την ομάδα "κι όμΩς κινείται".
Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995% και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Εικάζεται ότι το νέο σωματίδιο έχει χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς, με επιφύλαξη, ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του. 
Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Χαϊνη Δ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής - υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς. Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, η σκοτεινή ενέργεια και οι μαύρες τρύπες, προκειμένου να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε. 

Ωρα έναρξης: 21:30 
Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις παραστάσεις.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: