Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Η τάξη μας' στο Εθνικό Θέατρο

Leave a Comment
"Η τάξη μας" του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.(21-4-2017)

Η καθηλωτική αφήγηση της ζωής 10 πολωνών συμμαθητών, που τους συνδέει η κοινή εθνικότητα και τους διαχωρίζει η διαφορετική θρησκεία. Όταν ο ναζισμός εισβάλλει στη χώρα τους, οι σχέσεις που είχαν κτιστεί μέσα στη σχολική τάξη καταρρέουν. Θηριωδία και μίσος παίρνουν τη θέση της συνύπαρξης και της αλληλοϋποστήριξης. Το μίσος γεννά νέο μίσος και ο άνθρωπος βγάζει στην επιφάνεια τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία του εαυτού του. Άραγε ο χρόνος μπορεί να επουλώσει τις πληγές; Το σήμερα να αθωώσει το χθες; Πώς ησυχάζει η ψυχή, όταν έχει αποκαλύψει τις πιο σκοτεινές πτυχές της;

"Η τάξη μας" του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Γραμμένο το 2009, το έργο του πολωνού Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, καταγράφει με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον "κρυμμένο" μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς. Το έργο βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αφορά στα γεγονότα της πόλης Γιεντβάμπνε στην Πολωνία, όταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και υπό την γερμανική κατοχή, οι εβραίοι κάτοικοι της πόλης δολοφονήθηκαν από τους καθολικούς συντοπίτες τους.

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Στίχοι τραγουδιών: Σωτήρης Τριβιζάς
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας.

Παίζουν: Κώστας Γαλανάκης, Καίτη Κωνσταντίνου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννη Νταλιάνης, Ράνια Οικονομίδου, Άλκης Παναγιωτίδης, Θέμης Πάνου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου.

Μουσικός επί σκηνής (ακορντεόν): Γιώργος Σχοινάς

Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ. 210 5288170-171)
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00, από 27 Απριλίου έως 28 Μαΐου 2017
Εισιτήρια: 15€ (κανονικό), 10€ (φοιτητικό), 5€ (ανέργων), 13€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη)



TRIVIA: Το έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στο Ισραήλ, στην Ουγγαρία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιταλία, στον Καναδά, στη Σουηδία και στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει κερδίσει το βραβείο"Nike" το 2010 —το κορυφαίο Πολωνικό βραβείο λογοτεχνίας— που για πρώτη φορά απενεμήθη σε θεατρικό έργο. Επίσης κατατάχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά έργα που γράφτηκαν κατά το 2009-10, από το European Theatre Convention.
 

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: