Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Συνέντευξη: Ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος για την παράσταση, Ο Κουκουμπλής

Leave a Comment
Θέατρο για παιδιά από τον Μικρό Βορρά
(10-11-2016)

Συνομιλία του σκηνοθέτη Τάσου Ράτζου με την Αδαμαντία Ξηρίδου

Επί σκηνής ξετυλίγονται τρία ελληνικά λαϊκά παραμύθια. "Ο Κουκουμπλής" προέρχεται από τη Θεσσαλία, από τη συλλογή της Μαρούλας Κλιάφα από το Γαρδίκι Τρικάλων. "Το πιο γλυκό ψωμί" της συλλογής Δ. Λουκάτου προέρχεται από την Κεφαλλονιά. ''Η Βασιλοπούλα και το άλας'' της συλλογής της Ελπινίκης Σταμούλη Σαράντη, προέρχεται από τη Θράκη και είναι πολύ διαδεδομένο σε ολόκληρη τη Μακεδονία.

─ Οι παραστάσεις απευθύνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας. Χρησιμοποιείτε παιδαγωγικά ευρήματα για να πετύχετε την προσήλωση των μικρών θεατών και αφηγηματικές ή διαλογικές τεχνικές, ώστε να γίνεται εύληπτη η υπόθεση και τα νοήματα του έργου. Ποιες είναι οι δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος;

Οι παραστάσεις μας απαιτούν πάρα πολύ υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης από τους ηθοποιούς σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Και μόνο έτσι λειτουργούν παράλληλα το μαγικό στοιχείο του παραμυθιού και η διάδραση. Χρειάζονται ηθοποιοί που πρέπει να έχουν κατακτημένη υποκριτική τεχνική, έμφυτη επικοινωνιακή ικανότητα με τα παιδιά, αλλά και διαθεσιμότητα να εκπαιδευτούν στις μαιευτικές μεθόδους του εκπαιδευτικού δράματος. Η πιο μεγάλη μου δυσκολία είναι ακριβώς αυτή· να συναντάω τους κατάλληλους συνεργάτες ηθοποιούς. Ευτυχώς αυτή τη χρονιά όλα μας πήγαν πολύ καλά. Οι ηθοποιοί του Μικρού Βορρά είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση.

─ Στην παράσταση έχουν επιλεγεί τρία λαϊκά παραμύθια, ίσως, όχι και τόσο δημοφιλή. Μάλλον αποκλείστηκε το δίπολο "κακός/ καλός" και προτιμήθηκαν αφηγήσεις που αναδεικνύουν αξίες σαν την εργασία έναντι της διαρκούς αεργίας του βασιλιά, πχ. στο πρώτο παραμύθι με τον τίτλο ''Το πιο γλυκό ψωμί''. Υπάρχει θεματικός άξονας ή άλλα κριτήρια που οδήγησαν στην επιλογή αυτών των παραμυθιών;


Τα παραμύθια αυτά πράγματι δεν είναι δημοφιλή, θα έλεγα ότι πρόκειται για άγνωστα σχεδόν παραμύθια. Αλλά αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Να αφυπνίσουμε την αγάπη για το Ελληνικό Λαϊκό Παραμύθι. Να δείξουμε μέσα από την παράστασή μας ότι ένα εξαιρετικά όμορφο και σπάνιο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού έχει παραμεληθεί, υποτιμηθεί θα έλεγα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά παραμύθια π.χ. Σταχτοπούτα. Το επόμενο βήμα μας θα είναι ακριβώς αυτό, να γνωρίσουμε στον κόσμο τη "Σταχτιαρού" η την "Όμορφη Αρτανασή" που δεν είναι παρά δύο πανέμορφες ελληνικές παραλλαγές αυτού του ευρωπαϊκού μύθου της "Σταχτοπούτας".

Στη δεύτερη ερώτησή σας για τον θεματικό άξονα, θα σας πω ότι το πρώτο παραμύθι μας το "Πιο γλυκό ψωμί", ναι, μιλάει για την αξία της εργασίας με την ανατολίτικη έννοια "τίποτα δεν μπορεί να εκτιμήσει κάποιος αν δεν έχει κοπιάσει γι αυτό". Πριν αρχίσει η παράσταση οι μικροί θεατές θα ζυμώσουν αληθινό ψωμί, εμείς θα το ψήσουμε και στο τέλος της παράστασης θα δοκιμάσουν "το πιο γλυκό ψωμί"! Το δεύτερο παραμύθι εξοικειώνει τα παιδιά με ένα δύσκολο θέμα την ματαίωση και την απώλεια, και πως ξεπερνιέται, και το τρίτο παραμύθι μιλάει για τις αληθινές αξίες της ζωής και πως αυτές ορίζονται και από ποιους. Τα θέματα αυτά παρουσιάζονται με τον πιο απαλό, τον πιο ανάλαφρο τρόπο χωρίς ίχνος διδακτισμού, και πιστέψτε με, είναι ότι πιο παιδαγωγικό μπορεί κανείς να προσφέρει στο παιδί του. Τα παραμύθια διδάσκουν αυτά που εμείς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πούμε στα παιδιά μας. Και τα παιδιά μας θα τα βρουν μπροστά τους.

─ Η ομάδα Μικρός Βορράς ετοιμάζει μια παράσταση πάνω σε μύθους του Αισώπου. Πότε και πού θα μπορούμε να το δούμε;

Το "Αισώπου κόμιξ 2" είναι ένα κείμενο του Σάκη Σερέφα, που θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Ενώ της Θεσσαλονίκης, από τις 27 Νοεμβρίου 2016 και κάθε Κυριακή στις 11:30. Εδώ τα παιδιά, αντί για ζύμωμα στην αρχή της παράστασης, κατασκευάζουν, με τα χέρια τους και τη βοήθεια των ηθοποιών, μια μάσκα με την τεχνική origami.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

"Ο Κουκουμπλής", σε κείμενο και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.
Σκηνογραφία: Ελένη Ιωαννίδου
Κοστούμια: Ιωάννα Παγιατάκη
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Διδασκαλία εμψύχωσης μάσκας: Σίμος Κακάλας
Φωτογραφία: Νίκος Τασούλας
Επιστημονική συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Άννα Παπαφίγκου
Οργάνωση παραστάσεων: Βάσω Δουζένη, Κωνσταντίνος Σουλτάνης
Παραγωγή: Μικρός Βορράς
Παίζουν: Γιάννης Κοντός, Πέτρος Μαλιάρας, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου.

Πολυχώρος Ενώ (Ερμού 11, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 257637)
Κυριακή 13 και 20 Νοεμβρίου 2016, στις 11:30
Εισιτήρια: 6€ 


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: