Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Άπαιχτος Καμπανέλλης για πρώτη φορά στη σκηνή

Leave a Comment
Σιλωάμ του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
(20-10-2016)
Στρατόπεδο Μαουτχάουζεν: Αθώοι, ένοχοι, συνένοχοι.
Τόσο μεγαλύτερη η πράξη, όσο πιο ασφυκτικό το δίλημμα.


Δύο νεανικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Ο κρυφός ήλιος" (1952) και "Σιλωάμ" (1951), με νωπές μνήμες, παραστάσεις και βιώματα από τον εγκλεισμό του στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, αποδεικνύονται διαχρονικά και απόλυτα σημερινά, αγγίζοντας κατευθείαν το βάθος της ανθρώπινης φύσης και των επιλογών που θα ορίσουν τελικά το ποιόν του καθενός μας, που θα ορίσουν τον Άνθρωπο.

Το ταλέντο και η ευαισθησία επιτρέπουν στον νεαρό Καμπανέλλη να πάει πέρα από τους πραγματικούς χαρακτήρες με τους οποίους μοιράστηκε τον εγκλεισμό και να δημιουργήσει αιώνιες φιγούρες.

Το έργο "Ο κρυφός ήλιος" είχε χαθεί για πολλά χρόνια, ανακαλύφθηκε στην αποθήκη του σπιτιού του συγγραφέα από τον καθηγητή Γιώργο Πεφάνη και δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005). Το έργο "Σιλωάμ" αποτελεί τη πρώτη γραφή του μονόπρακτου του Καμπανέλλη "Η οδός" και τα χειρόγραφα βρέθηκαν πρόσφατα από την κόρη του συγγραφέα Κατερίνα Καμπανέλλη.

Στον "Κρυφό ήλιο", έργο ευρύ και πυκνό, με λεπτομερή περιγραφή του χώρου δράσης (κελιού του Μαουτχάουζεν), της κατάστασης και των προσώπων, οι ανατριχιαστικές περιγραφές εναλλάσσονται με ψυχολογικά παιχνίδια μεταξύ των κρατούμενων (ο Γιαπωνέζος, ο Κλέφτης, ο Γιατρός, ο Φαγιάς, ο Καλόγερος, ο Επιθεωρητής), που ψάχνουν ανάμεσά τους τον Προδότη. Ποιος πρόδωσε; Όλοι; Κανείς; Αθώοι, ένοχοι, συνένοχοι.

Στο "Σιλωάμ" (απεσταλμένος), τέσσερις σκιώδεις τραγικές υπάρξεις, ανώνυμοι (ο Πρώτος, ο Δεύτερος, ο Τρίτος, ο Τέταρτος), δηλαδή κανείς και όλοι, ζουν στην συντέλεια του κόσμου, σε ένα κελί όπου κανείς δεν μπαίνει. Ούτε οι δεσμοφύλακες. Εκεί, στα έσχατα της απελπισίας, καταφεύγει ένας κρατούμενος (ο Νοσοκόμος), για να κερδίσει λίγη ακόμη ζωή. Η απεγνωσμένη αναζήτηση της ελευθερίας συνοδεύεται από ένα ξέσπασμα για τον απόντα Θεό και μια έκρηξη εκδίκησης για την δολοφονική μηχανή.

"Σιλωάμ" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου.

Σκηνικά-κοστούμια: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Μουσική: Κώστας Μαντζώρος
Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος
Επιμέλεια κίνησης: Δήμος Αμπράζης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Μονδέλος
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Φατούρος
Βοηθός σκηνογράφου: Λένια Χρυσικοπούλου
Κατασκευή σκηνικών: Γιάννης Δημητροκάλης
Κατασκευή κοστουμιών: Βεστιάριο
Κατασκευή μασκών: Δήμητρα Καίσαρη

Σκηνοθεσία trailer : Στέφανος Μονδέλος
Παραγωγή trailer: Τζένη Κοντοπούλου

Φωτογραφίες- εικαστικό υλικό επικοινωνίας: Ήρα Σταματοπούλου

Παραγωγή: GoodHeart Productions.

Παίζουν: Γιώργος Γιαννούτσος, Δημήτρης Κανέλλος, Ερρίκος Λίτσης, Ευθύμιος Ξυπολυτάς, Λευτέρης Παπακώστας, Κώστας Φαλελάκης.


Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3, Αθήνα, τηλ. 210 3636144)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Εισιτήρια: 15€, 12€ (μειωμένο), 10€ (ομαδικό), 8 (ανέργων)
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: